Kom bij de politie Maak er politiewerk van

De vijf eigenschappen van een intelligence-specialist bij de politie

Intelligence bij de politie, dat is opsporing met behulp van data. Als intelligence-specialist help je onderzoeken vooruit door bij te dragen aan de informatievoorziening. Lijkt het jou wel wat; een baan in intelligence? Lees dan snel verder om te ontdekken of jij er geknipt voor bent!

De ideale expert in intelligence

Deze vijf eigenschappen moet je in huis hebben om goed te zijn – of te worden – in intelligence-werk.

1) Je bent nieuwsgierig

‘Waarom?’ Die vraag heb jij sinds je jonge jaren nooit meer losgelaten. Je wil altijd precies weten hoe alles zit. Welke banden had het slachtoffer in deze zaak met wie? Waarom is hij in het holst van de nacht vertrokken? En wie is die vrouw op de camerabeelden? Jij rust niet voordat je de antwoorden hebt.

‘Ik wil alles tot op de bodem uitzoeken, want als ik met mijn info één speld uit de hooiberg kan halen voor een onderzoeksteam, waardoor er weer rust is in een wijk, de ME goed z’n werk kan doen, of een moord wordt opgelost, dan is dat het waard.’
- Lisette, Open Source Intelligence Specialist

2) Je bent creatief

Out of the box is your middle name. Wanneer iedereen denkt dat het probleem van alle kanten bekeken is, kom jij als intelligence-specialist nog met een originele invalshoek op de proppen. Waar een ander een dood spoor ziet, knoop jij de losse eindjes aan elkaar om tot unieke inzichten te komen waar weer mee verder gepuzzeld wordt.

3) Je werkt gestructureerd

Camerabeelden, telefoongesprekken, meldingen uit politiedatabases, verhoren, zendmastgegevens: jij deinst niet terug voor een ongelofelijke berg aan data. Je zet er maar al te graag je tanden in en schept meteen orde in de chaos.

‘Als intelligence-specialist verzamel je zo veel mogelijk informatie en jij brengt structuur aan in die brij. Je combineert info, maakt tijdlijnen en relatieschema’s en probeert er zo chocola van te maken.’
- Anouk, analist

4) Je hebt een kritische houding

De tegenvraag stellen: jij durft het. Waarom heeft deze verdachte het níet gedaan? Waarom zou het ook wel eens een ongeval kunnen zijn, in plaats van moord? Iemand moet de advocaat van de duivel zijn en de intelligence-specialist speelt die rol met verve. Herkenbaar?

5) Je hebt overtuigingskracht

Je weet wat je doet en bent doortastend. Stel: door jouw grondige onderzoek ben je van mening dat het rechercheteam zich blind staart op verdachte A. Dan overtuig je je collega’s met goed onderbouwde argumenten om ook eens persoon B te overhoren. 

Herken jij jezelf in deze eigenschappen? Kom dan bij de politie. Check de vacatures hieronder en wie weet verwelkomen we jou binnenkort op de intelligence-afdeling.