Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Hoe het gaat met aspirant Bart van Dienders

Dienders is sinds januari opnieuw op NPO3 te zien. In deze serie over agenten in opleiding worden aspiranten van de politie een jaar lang gevolgd. Hoe gaat het nu met Bart?

‘Voordat ik bij de politie begon, werkte ik als kok. Van de week ben ik na een half jaar weer eens gaan koken in de keuken waar ik als freelancer werkte. Gewoon gezellig, voor de ontspanning. Maar zij zijn helemaal fan van Dienders! Ze vonden het geweldig. Zelfs een manager kwam langs en riep: ‘hé TV-ster!’. 

Dienders op tv

Toen Dienders voor het eerst werd uitgezonden, was het een paar weken lang best hectisch. Kennissen en zelfs oude vrienden die ik jaren niet had gesproken, belden of appten: ‘mooi om te zien!’ En: ‘Ik wist niet dat je dit deed!’. Ik heb interviews gegeven, ik zat bij De Wereld Draait Door. En je leeft een beetje van donderdag naar donderdag. De eerste twee afleveringen had ik al gezien, de rest was toen nog in de maak.’

Ik ben gegroeid

‘De uitzendingen vond ik heel mooi. Pas toen zag ik eigenlijk hoe enorm ik ben veranderd, vooral in mijn doen en laten. Ik stel me wat directer op, ik durf mijn grenzen aan te geven: ‘Nú is het klaar, nu gaan we het zus of zo doen’. En ik kan me beter uiten, zeggen wat me bezig houdt. Dat past bij mijn werk bij de politie. Wij staan toch in de frontlinie van de maatschappij, dan moet je wel je woordje kunnen doen.’ 

‘Persoonlijk gaat het ook goed met me. Vooraf heb ik steeds goede gesprekken gehad met mijn begeleiders en de regisseurs. In de serie zie je dat ik het vroeger thuis niet makkelijk had. Nog tijdens de uitzending reageerde mijn vader. We hebben goed met elkaar gesproken, later ook met mijn broer en zusje erbij. Het is nog niet afgesloten, er komen meer gesprekken, maar dit is een goed begin.’

Het politiewerk

‘De afgelopen maanden heb ik meegelopen met een wijkagent, bij de recherche en twee maanden noodhulp gedaan. Daar ben ik ook gegroeid: ik heb een lijkvinding gehad en een reanimatie. Dat is dan wel even heftig.’ 
‘Wat voor politiewerk ik wil doen? Eerst maar eens de opleiding doorkomen, daar is voor mij nog genoeg te doen. Daarna kijk ik wel wat de omgeving brengt. Hier op Rotterdam-Zuid ken ik iedereen, dat vind ik mooi. Maar misschien wordt het een heel andere regio; ik vind alles prima. Het liefst werk ik op straat.’

‘Politiewerk vind ik echt het mooiste. Koken doe ik puur voor de ontspanning. In de keuken hou ik het best een paar weken of maanden vol. Maar dan wil ik beslist weer het politiewerk in. Dat is zó divers, daar kan geen ander beroep tegenop.’

Ook agent worden? Bekijk hier het aanbod.