Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Hoe duiken deze agent helpt te ontspannen

Timo is aspirant politiekundige (student op de Politieacademie, hij volgt de hbo-politieopleiding) bij de Eenheid Noord-Nederland. Als agent moet je vaak aan tien dingen tegelijk denken. En daarom is agent Timo zo blij met zijn hobby duiken: ‘Op straat krijg je 1001 prikkels. Onder water is het alleen jij, je buddy en de vissen.’

Rust…

‘Rustig blijven in stresssituaties: dat is het belangrijkste dat ik geleerd heb bij de politie. Vooraf dacht ik dat dat me makkelijk af zou gaan. Maar in het begin van mijn opleiding schoot ik toch wel in de stress als er iets heftigs gebeurde.’

Helikopterview

‘Als agent moet je veel tegelijk doen. Bij een ongeval bijvoorbeeld: de weg afzetten, naar het slachtoffer, sporen veiligstellen, omstanders op afstand houden, communiceren met de meldkamer. Dat zijn veel prikkels. Als je niet oplet, doe je alles een beetje. Ik zit nu in het vierde jaar van mijn hbo-opleiding tot politiekundige, en heb de rust gekregen om de situatie vanuit een helikopterview te bekijken. Wat gaan we eerst doen? Je krijgt in de opleiding veel handvatten om structuur in te brengen in de chaos.’

Onderwater

‘Het duikseizoen is net weer begonnen. Als het even kan, trek ik mijn uitrusting aan en ga ik het water in. Bij de politie kijkt iedereen naar je, wil iedereen iets van je. Dat is ook juist het mooie aan het werk: mensen kunnen bij ons terecht in stresssituaties, en wij helpen ze om problemen op te lossen. Dan is het heerlijk om in je vrije tijd rond te kunnen dobberen zonder stoorzenders. En te herstellen van de hectiek.’

Buddy’s kwijt

‘Toch is het ook bij duiken net zo belangrijk dat je rustig blijft. Laatst raakte ik op 18 meter diepte mijn buddy’s kwijt. Vroeger zou ik daar meer van in de stress zijn geraakt. Door mijn werk bij de politie merk ik dat ik op zo’n moment natuurlijk wel even op scherp sta, maar vervolgens juist een stap terug doe: gewoon de procedure volgen, en je vindt ze vanzelf weer terug.’

Duiken bij de politie

‘Ik heb wel onderzocht of ik van mijn hobby ook mijn werk kan maken. En bij de politie duiker kan worden, om bijvoorbeeld te duiken naar bewijsmateriaal of slachtoffers. Maar voor mij is duiken ontspanning. Dat wil ik niet kwijt. Daarom lijkt het me een mooiere combi om een tijd het politieteam in het Caribisch gebied te versterken. In mijn vrije tijd daar duiken, zou geweldig zijn. Na mijn opleiding ga ik me aanmelden voor zo’n uitzending.’

Ook agent worden? Bekijk de politieopleidingen en meld je aan voor een vacature-alert!