Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Hoe paardrijden deze agent helpt

Lotte is naast hoofdagent in Den Haag ook ruiter. Twee uur rijden, borstelen of springen, en ze is alle heftige gebeurtenissen uit haar werk op straat weer vergeten.

Waarom ben je agent geworden?

‘Mijn vader zei altijd: “Politieagent is geen beroep, het is een roeping.” Zo ervaar ik het ook. Want laten we eerlijk zijn: ik riskeer soms mijn leven op straat en mijn werk wordt niet altijd gewaardeerd. Maar ik vind het prettig om mensen te helpen. En ik vind het fijn om eraan bij te dragen dat mensen de regels naleven. Te zorgen dat de maatschappij goed blijft lopen.’

Wat maakt het politiewerk zo leuk?

‘Ik ben hoofdagent bij de eenheid Den Haag. Het schakelen tussen het handhaven van de openbare orde en de hulpverlening, vind ik een van de leukste dingen van het werk. Je moet steeds weer overwegen: wat ga ik doen? Het ene moment denk je nog te moeten ingrijpen omdat iemand overlast bezorgt. Het andere moment blijkt het om een verward persoon te gaan, die juist hulp nodig heeft.’

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt?

‘Soms gebeurt er heel veel tegelijk in dit vak. Laatst bijvoorbeeld, bij het aanhouden van een chauffeur die een vuurwapen in de auto zou hebben liggen. Acht man familie bemoeide zich ermee, de veiligheid op de openbare weg moest in de gaten gehouden worden, iemand probeerde de auto en het wapen weg te halen. In de opleiding heb ik geleerd op zo’n moment het hoofd koel te houden en helder te blijven. Duidelijk communiceren, overzicht creëren, stap voor stap werken - zodat uiteindelijk verdachte, auto én vuurwapen veilig mee naar het bureau gaan.’

Welke rol speelt je paard daarin?

‘Zodra ik de stal in stap, kan ik alles loslaten wat ik die dag heb meegemaakt. Dat was heel helpend toen ik bijvoorbeeld net een vrouw had geholpen die ik aantrof met een stuk glas in haar gezicht. Mishandeld, bijna verkracht – zulke ervaringen hakken erin. Het is goed om de tijd te nemen die gebeurtenissen te verwerken.’

Kunnen wij ook iets van paarden leren?

‘Paarden reageren op onze houding. Als ik ziek of verdrietig ben, is mijn paard heel rustig. En als ik juist opgefokt of boos ben, is hij er ook snel klaar mee. Ik zie dat terug op straat – als ik een rustige en geduldige houding aanneem, krijg ik dat vaak terug. Maar er zijn natuurlijk ook types waar niks mee valt te bezeilen. Die pakken alle ruimte die je geeft – en die houd ik dus meteen kort.’

En nu naar de bereden politie?

‘Er zijn er honderden die dat willen; voor slechts enkelen is plek. Maar weet je wat zo leuk is aan werken bij de politie: er zijn talloze manieren om jezelf te ontwikkelen. Van uitwisselingen met Duitsland tot uitzendingen naar Bonaire. Van mogelijkheden bij de dierenpolitie tot juist een sportieve insteek, in het trainen van agenten op fitheid en aanhoudingstechnieken. IT’ers, leidinggevenden, onderzoekers: voor iedereen is er een interessante opleiding. En dan kun je je ook náást je werk nog eens uitleven. Ik hockey in het politieteam. Daarnaast hebben we een voetbalteam, een handbalteam, tennis, judo, schaatsen… Je kunt het zo gek niet bedenken!’

Ook agent worden? Bekijk de politieopleidingen en meld je aan voor een vacature-alert!