Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Agent en brandweerman zijn? Dat kan!

Aspirant agent Joris is naast zijn werk bij de politie ook brandweerman. Hoe combineert hij dat werk?

Zinvol werk

‘Ik wilde iets doen voor een ander. Echt iets betekenen voor de maatschappij. Maar ik had digitale media en communicatie gestudeerd, een eigen bedrijf in de online marketing: kon ik dat zomaar weggooien?
Naast mijn werk was ik al wel vrijwilliger bij Humanitas en ging ik geregeld een blokje om met ouderen. Maar ik wilde meer. Een vriend wees me op een open dag bij de brandweer. En daar was ik meteen verkocht. Het commitment dat deze mensen hadden, mensen in nood kunnen helpen: het sprak me zo aan. Naast mijn fulltime werk in de media, werd ik parttime brandweerman.

Mensen redden

En toen was het hek van de dam. Die pager aan je broek, meteen in de auto springen als er iets aan de hand is, mensen kunnen redden: ik wilde niet anders meer. Niet meer voor klanten aan de slag, maar de hulpverlening in.

Ik ben een mensen-mens, maak graag contact. Een slachtoffer uit een benarde positie in een auto bevrijden bleek ik mooi werk te vinden, infusen aanleggen minder. Bovendien wilde ik er graag op af. En zo kwam ik al snel bij de politie uit. 

Politieopleiding

Als brandweerman kom je aan met de wagen, doe je je ding, en rijd je weer weg. Als agent ben je veel meer in gesprek met mensen. Ik breek het ijs snel, heb een vlotte babbel, ben bovendien heel erg tegen onrecht. Als brandweerman ‘wacht’ je op werk; als agent ga je veel meer zelf proactief aan de slag. Je gaat de dialoog aan op straat, maakt samen plannen om de leefbaarheid te verbeteren – dat actieve sprak mij aan. En zo startte ik dit jaar met de opleiding tot agent. Het brandweerwerk ben ik parttime blijven doen.

Combi agent en brandweer

Het werk voor de brandweer is goed te combineren met het politiewerk. Bij de politie vinden ze het alleen maar mooi – maar ik ben wel zelf verantwoordelijk voor het goed regelen van mijn werktijden. En daarbij gaat mijn werk als agent voor. Als de pager om 4 uur ’s nachts afgaat voor een woningbrand en ik heb om 7 uur dienst bij de politie, dan moet ik ‘m laten gaan. Hoe graag ik ook in die rode auto spring: ik moet uitgerust zijn voor mijn werk als agent. Ik kan niet wankel op mijn voeten mijn vuurwapen trekken, moet alert zijn, juiste inschattingen kunnen maken.

Carrièreswitch

Nu ik agent in opleiding ben, heb ik echt wel een andere bril op. Laatst was er een casus waarbij een kind en een man op elkaar waren geklapt en reanimatie nodig was. Als brandweer zet je je kegels neer en buig je je over het slachtoffer en misschien een lekkende auto. Als politieteam doe je zoveel meer: de weg afzetten, het verkeer regelen, eventuele getuigen horen, sporen veilig stellen. Ik kijk ook met een andere blik als ik ergens binnenkom – was ik voorheen vooral met de brand en de slachtoffers bezig, nu kijk ik veel verder: is het wel in de haak hier? Zo leer ik steeds meer.

Ik ben enorm blij met mijn carrièreswitch!

Ook agent worden? Klik hier en ontdek of het politiewerk bij je past!