Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Over de verkorte hbo-bachelor tot politieleider

Heb jij een hbo bachelor of master op zak? En wil jij graag als leidinggevende in een operationeel politieteam werken aan onder andere diversiteit en inclusie? Onze verkorte bacheloropleiding tot politieleider duurt 3 jaar en daarna ben jij inzetbaar als leidinggevende binnen de politie. Mensen verbinden, beleid vertalen naar de werkvloer en mensen helpen ontwikkelen. Heb jij het in je om operationeel leidinggevende bij de politie te worden?

Is de verkorte bachelor tot politieleider iets voor jou?

Ga je voor deze verkorte bacheloropleiding, dan is de eis dat je al wel een bachelor- of masterdiploma op zak hebt. De opleiding volg je aan de Politieacademie in Apeldoorn. De praktijkperiode vindt plaats in een basisteam van de politieregio waarvoor je hebt gesolliciteerd.  

Als politieleider geef je leiding aan een vaste groep mensen die werken in wisselende omstandigheden in het operationele politiewerk. Dat kan in het gebiedsgebonden politiewerk zijn, bijvoorbeeld in een basisteam, maar ook bij de recherche. Je overziet daar het interne en externe speelveld en signaleert wat nodig is, maar ook welke afbreukrisico’s er zijn en met welke invloedsfactoren je te maken hebt.

Je vertaalt beleid naar de werkvloer en staat daarbij altijd in verbinding met je team en je omgeving. Je kent je mensen en hun drijfveren en richt je op hun voortdurende ontwikkeling. 

Ook faciliteer je de voorwaarden voor goede samenwerking, zowel intern als extern. Als politieleider heb je een voorbeeldfunctie naar je team: je toont in woorden én daden wat gewenst gedrag is.

Inhoud opleiding

De inhoud van de opleiding is beroepsgericht en op hbo-niveau. De opleiding is ingericht op basis van de vraagstukken in het werk van de politieleider. Denk bijvoorbeeld aan maatschappelijke vraagstukken, zoals een onderzoek initiëren naar verwarde personen. Of vraagstukken op het gebied van personeel. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor connectie tussen medewerkers? Bedrijfsvoering komt ook aan de orde. Hoe organiseer je capaciteit die nodig is voor de organisatie? En niet te vergeten, verandervraagstukken. Als politieleider houd jij je bezig met het ontwikkelen en implementeren van een verbeterde aanpak van een veiligheidsthema. Belangrijk bij al die vraagstukken is hoe je de medewerkers in hun kracht zet bij de werkzaamheden en ondersteunt in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit maakt allemaal onderdeel uit van jouw werk als politieleider.

Doorgroeien tot operationeel leidinggevende

Na deze bacheloropleiding ben je startbekwaam als politieleider en word je begeleid in een management development-traject naar leidinggevende functies.

Welke competenties heb je nodig?

Oordeelsvorming, stressbestendigheid, zelfreflectie en mensgericht leidinggeven zijn belangrijke eigenschappen in de opleiding en het politiewerk. Het is een leer-werktraject waarvoor je 36 uur per week studiebelasting rekent.

Wanneer inschrijven? 

Het is nu nog niet mogelijk om je voor deze opleiding in te schrijven maar we verwachten je binnenkort op de hoogte te brengen wanneer wél. Maak een vacature-alert aan en je krijgt van ons een seintje zodra de inschrijving start.
Geinteresseerd in onze andere verkorte bachelors tot politieagent, wijkagent of rechercheur? Oriënteer je dan op ons hoger onderwijs