Kom bij de politie Maak er politiewerk van

3-jarige hbo-opleiding tot politieleider

Heb jij een hbo-bachelor of master op zak? En wil jij graag als leidinggevende in een operationeel politieteam werken aan onder andere diversiteit en inclusie? Onze hbo-opleiding tot politieleider duurt 3 jaar en daarna ben jij inzetbaar als leidinggevende binnen de politie. Mensen verbinden, beleid vertalen naar de werkvloer en mensen helpen ontwikkelen. Heb jij het in je om operationeel leidinggevende bij de politie te worden?

Is de hbo-opleiding tot politieleider iets voor jou?

Ga je voor deze 3-jarige bacheloropleiding, dan is de eis dat je al wel een bachelor- of masterdiploma op zak hebt. De opleiding volg je aan de Politieacademie in Apeldoorn. De praktijkperiode vindt plaats in een basisteam van de politieregio waarvoor je hebt gesolliciteerd.  

Als politieleider geef je leiding aan een vaste groep mensen die werken in wisselende omstandigheden in het operationele politiewerk. Dat kan in het gebiedsgebonden politiewerk zijn, bijvoorbeeld in een basisteam, maar ook bij de recherche. Je overziet daar het interne en externe speelveld en signaleert wat nodig is, maar ook welke afbreukrisico’s er zijn en met welke invloedsfactoren je te maken hebt.

Je vertaalt beleid naar de werkvloer en staat daarbij altijd in verbinding met je team en je omgeving. Je kent je mensen en hun drijfveren en richt je op hun voortdurende ontwikkeling. 

Ook faciliteer je de voorwaarden voor goede samenwerking, zowel intern als extern. Als politieleider heb je een voorbeeldfunctie naar je team: je toont in woorden én daden wat gewenst gedrag is.

Inhoud opleiding

De inhoud van de opleiding is beroepsgericht en op hbo-niveau. De opleiding is ingericht op basis van vraagstukken die je als politieleider tegenkomt in de praktijk. Denk aan maatschappelijke vraagstukken, zoals een onderzoek initiëren naar verwarde personen. Of vraagstukken op het gebied van personeel. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor meer connectie tussen medewerkers? Bedrijfsvoering komt ook aan de orde. Hoe organiseer je de benodigde capaciteit? En niet te vergeten, verandervraagstukken. Als politieleider houd jij je bezig met het ontwikkelen en implementeren van een verbeterde aanpak van een veiligheidsthema. Belangrijk bij al die vraagstukken is hoe je de medewerkers in hun kracht zet en ondersteunt in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit maakt allemaal onderdeel uit van jouw werk als politieleider.

Doorgroeien tot operationeel leidinggevende

Na deze bacheloropleiding ben je startbekwaam als politieleider en kom je in een loopbaanpad van drie jaar. Meteen na je opleiding word je begeleid in een management development-traject naar leidinggevende-functies.

Welke competenties heb je nodig?

Oordeelsvorming, stressbestendigheid, zelfreflectie en mensgericht leidinggeven zijn belangrijke eigenschappen die je nodig hebt in de opleiding en het politiewerk. Het is een leer-werktraject waarvoor je 36 uur per week studiebelasting rekent.

Wanneer inschrijven? 

Je kunt je tot en met 20 mei 2024 inschrijven voor de opleiding tot politieleider. 

Geinteresseerd in onze andere bachelors? Tot politieagent, wijkagent of rechercheur? Lees meer over alle politie-bachelors

Je kunt ook een vacature-alert aanmaken. Dan krijg je van ons een seintje zodra de inschrijving voor een opleiding start of wanneer er een voorlichting is.