Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Dave over werken als politieleider

Een schaap op z’n rug, (kinder)reanimaties, zelfmoord, maar ook het oppakken van zware criminelen. Dave heeft in zijn politiecarrière al een hoop meegemaakt. Hij startte zijn carrière als agent in Amsterdam en stuurt nu zijn collega’s van Basisteam De Copen in Woerden en IJsselstein aan. Daves motto? ‘Blijf dicht bij jezelf, want dan kan het nooit fout zijn!’

Schaap in nood?

Lachend blikt Dave terug op zijn allereerste melding ooit. ,,Ik kwam net van de Politieacademie af en stond te popelen om een beetje actie. De portofoon ging. Er lag ergens een schaap op zijn rug. We hebben lang door de weilanden gezocht, maar geen schaap in nood gevonden. Tja, ook dát is politiewerk!”

Impactvolle gebeurtenissen

Op de vraag welke zaak of melding hij nooit gaat vergeten, kan Dave er wel een aantal noemen. ,,Mijn eerste melding van zelfmoord zal ik nooit vergeten. Het ging om een jongen van 17, ik was zelf net 20. Ik zie de hele situatie nog steeds voor me. Of mijn allereerste kinderreanimatie. Wat zeg je tegen de ouders? ‘Het komt wel goed?’ Nee, dat kan niet. Het enige wat je kunt doen is de ouders ondersteuning bieden en alle stappen die gaan volgen uitleggen. Soms voel je je ontzettend machteloos, maar dat zijn we niet. De ouders hebben ons later nog een bedankkaartje gestuurd, ondanks hun verdriet. Zo zie je maar hoe waardevol ons werk is.”   

Balans zoeken als leidinggevende 

Om je privé- en werkbalans in evenwicht te houden, moet je goed je grenzen aan kunnen geven. ,,Collega’s weten waar ze mij ’s nachts wakker voor kunnen bellen. En wat kan wachten tot morgen. Als politieleider vervul je ook de rol van operationeel coördinator (opco). Dan stuur je je collega’s aan bij, soms heftige, incidenten. Een tijd geleden hadden we in één week twee personen die onder een trein terecht waren gekomen. Dat hakt er niet alleen bij mij in, maar ook bij mijn collega’s. Gelukkig luchten we ons hart bij elkaar. Natuurlijk heb ik het er thuis ook wel eens over, maar dat is toch anders. Alleen collega’s begrijpen elkaar voor de volle 100 procent.”

Leer je collega’s kennen 

,,Het mooiste aan mijn werk - en dat van een politieleider - is dat ik invloed heb op de ontwikkeling en het welzijn van mijn collega’s. En dat dat weer een positieve weerslag heeft op de burgers. Onlangs hadden we ongelooflijk veel auto-inbraken. Van gemiddeld 3 auto-inbraken per maand, naar 80! Eén van mijn hoofdagenten zit in een ontwikkeltraject voor de rol van senior agent. Ik heb hem verantwoordelijk gemaakt voor deze zaak door hem zelf een plan van aanpak op te laten stellen en hier uitvoering aan te geven. Natuurlijk keek ik van de zijlijn mee. Het resultaat? Er zijn vijf verdachten opgepakt en het aantal auto-inbraken is weer terug naar ‘normaal’. Een mooie, gezamenlijke teamprestatie, waarbij de hoofdagent is gegroeid in zijn persoonlijke ontwikkeling! Dat is toch gaaf?” 

Manager in een operationeel gekkenhuis

Dit werk kun je nergens anders vinden. Het is niet iets wat iedereen kan, maar daar heeft de Politieacademie speciale selectierondes voor. ,,Mijn advies voor iedereen die politieleider wil worden? Blijf dicht bij jezelf, dan kun je het nooit fout doen. Je hoeft echt geen zes broeken versleten te hebben voordat je leiding of sturing kunt geven aan politieagenten of rechercheurs. Het ligt er aan hoe je jezelf opstelt. Leer je collega’s kennen. Kijk wat er leeft in het team. En geef zelf het goede voorbeeld.” 

Past leiddinggeven ook bij jou? Volg dan de nieuwe hbo-opleiding tot politieleider. Meer hierover lees je hier!

 

 

Ook politieleider worden? Lees hier meer informatie over de nieuwe bachelor-opleiding!