Wat leer je tijdens de opleiding tot politieleider?
Het eerste basisjaar
Je leert vaardigheden zoals aanhouding en zelfverdediging, schieten en eerste hulp door politie, maar ook hoe je een verhoor moet afnemen of een proces verbaal moet schrijven. Je bouwt een brede kennisbasis op het gebied van recht, gedrag & maatschappij en opsporing. Verder leer je hoe je jouw onderzoekende houding kunt inzetten binnen de politiepraktijk en ontwikkel je jouw professionele beroepsidentiteit.
Jaar 2 & 3: ontwikkeling tot een goede politieleider
De school- en praktijkperiode zijn erop gericht dat je een stabiele politieleider wordt. Verschillende thema’s staan centraal tijdens dit gedeelte van je opleiding. Bijvoorbeeld leidinggeven aan professionals, bedrijfsvoering en veranderkunde. Je leert om jouw kennis, vaardigheden én onderzoekend vermogen als politieleider in te zetten. Zowel gericht op de korte als de langere termijn. Daarvoor is het nodig dat je duurzame verbindingen aangaat met burgers, ondernemers en ketenpartners. Je leert hoe je leiderschapsvraagstukken aanpakt. Ook leer je om jezelf te positioneren binnen onze politieorganisatie.
Meer weten over de opleiding?
Op de website van de Politieacademie vind je info over het programma, de opzet van opleiding en toetsing & examinering.
School- en praktijkdagen
Je bent gemiddeld 38 uur per week bezig met je studie. Elk leerjaar is onderverdeeld in periodes van 12 weken. Je wisselt 12 weken op de Politieacademie in Apeldoorn af met 12 weken werken & leren in een team in jouw eigen regio. Op de Politieacademie wisselen vaardigheids- en theorielessen elkaar af. Je doet aan zelfstudie, maar werkt én leert ook samen met medestudenten. Schooldagen zijn meestal van maandag tot en met vrijdag, tussen 07.00 en 18.00 uur. Woon je ver van Apeldoorn, dan kun je in (de buurt van) Apeldoorn woonruimte zoeken en gebruik maken van de huisvestingsvergoeding. Reis je liever heen en weer? Geen probleem, wij vergoeden ook je reiskosten!
Vakantieplanning
- Je hebt vakantie van week 29 t/m week 32. Je hebt dan geen onderwijs.
- Week 52 is een onderwijsluwe week, maar geen officiële verlofperiode.
Uniform & uitrusting
Vanaf je eerste dienst draag je een politie-uniform en bijbehorende uitrusting, zoals een portofoon, pepperspray en een wapen. Hier mag je niet mee reizen. Alle diensten draai je mee; dit kunnen dus ook al avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.
Studeren aan de Politieacademie
De klassen zijn iets anders dan je misschien gewend bent. Elke klas bestaat uit kleinschalige leerteams; een groep van twaalf studenten die aan elkaar gekoppeld worden om zo het beste uit zichzelf én uit elkaar te halen. Je leert hierdoor samen te werken, samen te leren en diversiteit te omarmen.
Je krijgt op verschillende manieren les. Denk hierbij aan werkcolleges, real-life simulaties en trainingen. Ook ga je zelfstandig met de theorie aan de slag door zelfstudie-opdrachten en online tools; in de fysieke lessen zal met name de toepassing en verdere verdieping van kennis centraal staan.
Studiebegeleiding
Op de Politieacademie en op je praktijkplek begeleidt een vast aanspreekpunt je tijdens de hele opleiding. Hierdoor hebben we samen goed in beeld waar jouw kracht en ontwikkelpunten liggen. Je hebt je eigen studiebegeleider, praktijkbegeleider en trajectbegeleider. Bij hen kun je terecht met vragen.