Kom bij de politie Maak er politiewerk van

politieopleiding mbo 4-niveau

Om agent te worden in de Eenheid Oost-Nederland start in april 2025 de Basis Politieopleiding op mbo 4-niveau. Je opleiding begint op de politieacademie, na 1 jaar leer je verder in de praktijk: in een politieteam in de politieregio Oost-Nederland. Je doet dan al veel werkervaring op. Na deze opleiding van 2 jaar heb je een erkend politiediploma en direct een baan als agent.

Specificaties vacature

Start opleiding:

22-04-2025

Opleidingstype:

voltijds leerwerktraject

Opleidingslocatie:

Meerdere opleidingslocaties

Duur opleiding:

2 jaar

Niveau:

MBO 4

Werkplek:

Eenheid Oost-Nederland

Jouw werkgebied

Eenheid Oost-Nederland is een gebied dat zich kenmerkt door zijn afwisselende karakter, tussen natuur, grote steden en plattelandsgebieden. De prachtige Natura 2000 gebieden, zoals de Veluwe en de Weerribben, kennen een andere problematiek dan steden als Nijmegen, Apeldoorn of Enschede. Eenheid Oost-Nederland is in de zomer toeristisch, er worden dan ook veel en ook grote evenementen georganiseerd, waarbij de Nijmeegse Vierdaagse en de Zwarte Cross de meest bekende zijn. Er zijn maar liefst zeven betaalde voetbalclubs in Gelderland en Overijssel, waarbij de harde kern niet altijd door een deur kan met andere clubs. Tot slot is de bevolking is heel divers en kenmerkt zich door traditionele gemeenschappen, maar ook steden waar een mix van culturen en leefstijlen te vinden zijn. 

Om verbinding te maken met iedereen die ons nodig heeft hebben we in de basisteams politiemensen nodig met verschillende culturele achtergronden. Zodat iedereen in het werkgebied van Eenheid Oost-Nederland zich herkent in hun politie en zich vrij voelt de politie te benaderen.

    

Wie we zoeken

 • Je hebt een diploma mbo 3, mbo 4, vmbo tl-gl, havo, een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo of een bewijs van een behaalde toelatingstoets.
 • Bij de start van de opleiding ben je minimaal 18 jaar en bij de start van de selectieprocedure heb je de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Je bent sociaal vaardig, kritisch (ook op eigen handelen), stressbestendig, mentaal en fysiek fit.
 • Je hebt digitale skills. Dat betekent onder andere dat je:
  - goed met computersystemen, smartphones en digitale tools overweg kunt. Als agent op straat is je smartphone je mobiele kantoor, maar je werkt ook met de systemen in de politieauto of op het bureau.
  - overweg kunt met social media en weet wat er speelt in de digitale wereld. Je weet ook hoe je contact kunt leggen met doelgroepen die veel online zijn.
 • Binnen 9 maanden na de start van je opleiding ben je in het bezit van een rijbewijs B. Heb je nog geen rijbewijs? Dan kun je misschien gebruikmaken van onze tegemoetkoming voor je rijbewijs.
 • Je herkent gewoonten en culturele achtergronden van mensen. Door je eigen culturele achtergrond, door waar je bent opgegroeid, door je sociale contacten in gemeenschappen, je talenkennis of werkervaring.

De selectie

Er zijn 88 opleidingsplaatsen beschikbaar voor de Eenheid Oost-Nederland. In de selectieprocedure toetsen we de vereiste kwaliteiten en competenties. De selectieprocedure bestaat uit:

 • Check op je inschrijving (minimale eisen)
 • Online testen (taaltest en cognitietest) 
 • Intakegesprek
 • Sporttest en verificatietoets op de online testen 
 • Psychologisch onderzoek
 • Medische keuring
 • Interactieve groepssessie Bewust Blauw
 • Screening

Wil je meer weten? Ga dan naar de info over alle selectieonderdelen.

Wat nog belangrijk is om te weten

 • Om je bewust te maken wat het politiewerk echt inhoudt, is het programma Bewust Blauw onderdeel van het selectieproces. Tijdens een interactieve sessie in groepsvorm vertellen ervaren collega's over hun werk. We gaan in op de verleidingen en dilemma's die je tegen kunt komen in het politievak en wat dit van jou vraagt in houding en gedrag.
 • Twijfel je nog of het politiewerk bij je past en wil je daarover nu alvast advies? Neem dan contact op met recruiter Silke Koning (zie onder).
 • Zorg dat je voldoet aan de minimale eisen en dat je klaar bent voor alle selectieonderdelen als je je nu inschrijft. Check wat je nodig hebt. Let op: De sporttest volgt al snel na je intake. Zorg dus dat je fysiek fit bent.
 • Met mensen van alle culturen en overtuigingen vormen we één politie. We kunnen en willen gebruik maken van elkaars verschillen en kwaliteiten. Daarom werken we hard aan een open en veilige politiecultuur waarin ieders talent tot bloei komt.
 • Omdat we in de Eenheid Oost-Nederland vaak te maken hebben met veel meer kandidaten dan opleidingsplaatsen, kan het voorkomen dat je na het succesvol behalen van de online testen toch afvalt. Lees meer over hoe we selecteren.

Ben je interne kandidaat? Check dan de interne vacatures die ook vanaf 28 mei 2024 open staan voor inschrijving.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Silke Koning | Recruiter

silke.koning@politie.nl

06 - 18 16 41 59