Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Politievrijwilliger specifieke inzet

De afgelopen jaren is bij de politie behoefte ontstaan aan politieambtenaren met specialistische of specifieke expertise op verschillende terreinen. De politie trekt medewerkers die beschikken over deze expertise veelal van buiten de politieorganisatie aan en zet hun specifieke kennis en kunde in op onderdelen van de politietaken. Deze rol kan ook ingevuld worden door politievrijwilligers. Je houdt dan je bestaande baan aan en deelt daarnaast je expertise om Nederland veilig te houden.

Specifieke vakgebieden

We kunnen jouw expertise bij de politie goed gebruiken. Ben je mbo-, hbo- of wo-geschoold en heb je specialistische expertise op een van de onderstaande vakgebieden, dan komen we graag met je in contact: 

  • financieel-economisch
  • cybercrime
  • forensische opsporing
  • intelligence
  • recherchepsychologie

De contactpersonen en hun gegevens vind je hier. Weet je niet precies met welke politieregio je contact moet zoeken, lees dan eerst hier verder.

Opleiding

Op jouw expertisegebied kun je ons waarschijnlijk nog veel leren. Om er ook in de politiepraktijk mee aan de slag te kunnen is het - afhankelijk van de rol die je in gaat vullen - soms nodig dat je een opleiding volgt om opsporingsbevoegd te worden en je voor te bereiden op je specifieke inzetbaarheid binnen de politie. Dit heet de opleiding Politievrijwilliger Specifieke Inzet. Niet voor alle politievrijwilligers specifieke inzet is dit nodig en het is soms ook mogelijk dat je de opleiding pas in een later stadium volgt en al eerder met je werkzaamheden start. In overleg met jou komen we tot een passend traject.

Hier lees je meer over de opleiding.

Arbeidsvoorwaarden

Als politievrijwilliger specifieke inzet ontvang je geen salaris maar een vrijwilligersvergoeding van € 8,89 bruto per uur. Daarnaast krijg je een vast bedrag per jaar van € 213,20 bruto. Het totale bedrag dat je per jaar ontvangt hangt af van het aantal uren dat je werkt.

Naast je gewerkte uren worden ook je reiskosten vergoed. Verder betaalt de politie je opleiding en boeken. Indien je tijdens (een deel van)  je werkzaamheden een uniform draagt, wordt deze ook betaald door de politie. Om je kennis en vaardigheden op peil te houden, is het belangrijk dat je regelmatig wordt ingezet. Er wordt van je verwacht dat je minimaal 112 uur per jaar beschikbaar bent.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Team Coördinatie Politievrijwilligers binnen jouw politieregio. De contactpersonen en hun gegevens vind je hier.