Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Politievrijwilliger in de uitvoering

Ben jij maatschappelijk betrokken en wil je (naast je vaste baan) de beroepscollega’s van de politie ondersteunen op straat en in de wijk? Als politievrijwilliger in de uitvoering heb je vooral een taak in het contact met het publiek. Hulpvaardigheid en zichtbaarheid staan daarbij voorop. Ook is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en goed met mensen kunt omgaan.

Het gezicht van de politie

Jouw werkterrein is de samenleving, de wijk, de straat. Je houdt daar toezicht en voorkomt overtredingen. Op plekken waar veel mensen samenkomen ben jij ook. Zo help je beroepscollega’s bij het soepel en veilig laten verlopen van momenten die veel politiecapaciteit vragen.

Denk bijvoorbeeld aan een koopavond, waar je de omgeving scant op zakkenrollers en winkeliers tips geeft om winkeldiefstal te voorkomen. Of tijdens een kermis, waar jij zorgt voor verkeersveiligheid en indien nodig door de meldkamer wordt ingezet om samen met je collega’s incidenten af te handelen. Verder help je bij grote preventieacties zoals verkeerscontroles, waar je samenwerkt met partners zoals de Belastingdienst of Veilig Verkeer Nederland. En je handelt meldingen af, zoals ongevallen, inbraken en hulpverleningsverzoeken.

Wanneer het nodig is treed je corrigerend op. Je werkt altijd samen, in een duo of groter team. Voor je werk word je uitgerust met een uniform, handboeien, wapenstok, pepperspray en een vuurwapen. Je bent het gezicht van de politie en hebt een verantwoordelijke voorbeeldfunctie.

Opleiding tot politievrijwilliger

Om politievrijwilliger in de uitvoering te kunnen worden, volg je de basisopleiding tot politievrijwilliger. Dit is een deeltijd opleiding van 4 jaar die deels overdag (weekend) en deels in de avonduren gegeven wordt. Lesperiodes bij de Politieacademie wissel je af met praktijkperiodes in een basisteam. Zo doe je al veel ervaring op.

De vernieuwde opleiding is nog in ontwikkeling. Op dit moment kunnen we dus nog geen duidelijkheid geven over bijvoorbeeld startmomenten, opleidingslocaties en studiebelasting. We verwachten dat er op z'n vroegst in 2026 weer opleidingen zullen starten. We sturen je graag een alert om je een seintje te geven als je je hiervoor kunt inschrijven. Schrijf je in op Mijn Kombijdepolitie om bericht te ontvangen als er nieuwe opleidingen starten.

Toelatingseisen

Voor de functie van politievrijwilliger gelden dezelfde minimale eisen als voor de functie van agent bij de politie. Dit betekent een diploma vmbo-gl/tl of mbo 3, de leeftijd van 18 jaar en de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn). Op de pagina toelatingseisen kun je hier meer over lezen.

Kennis van verschillende culturen, verkregen door achtergrond of ervaring is belangrijk voor het politiewerk. Bij voorkeur breng je als politievrijwilliger deze kennis mee. Daarnaast moet je met geweldsmiddelen kunnen omgaan maar ook met verschillende mensen en emoties. Of jij hiervoor geschikt bent, testen we in de selectieprocedure. Die bestaat uit onder andere een taal- en cognitietest, een sporttest, een psychologisch onderzoek en een screening.

Vergoeding politievrijwilliger

Als politievrijwilliger ontvang je geen salaris maar een vrijwilligersvergoeding van € 7,96 per uur. Alle vrijwilligers ontvangen een vast bedrag van € 190,87 als jaarvergoeding; het totale bedrag van jouw vergoeding is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt.

Naast je gewerkte uren worden ook je reiskosten vergoed. Verder betaalt de politie je opleiding, sportkleding en boeken. Om je vaardigheden en kennis op peil te houden, is het belangrijk dat je regelmatig ingezet wordt. Er wordt van je verwacht dat je minstens 240 uur per jaar beschikbaar bent. Met het inroosteren houden we uiteraard rekening met je eventuele reguliere werk.

Let op:

  • De vergoeding die je ontvangt wordt door de Belastingdienst opgeteld bij je bestaande inkomen en is dus niet belastingvrij.
  • Ontvang je een uitkering? Informeer dan bij jouw contactpersoon van het UWV over de eventuele gevolgen voor je uitkering indien je als vrijwilliger bij de politie wordt aangesteld.