Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Politievrijwilliger in de ondersteuning

In de wijk preventietips geven tegen woninginbraak, mensen die aangifte hebben gedaan op de hoogte houden van de voortgang, bezoekend publiek gastvrij ontvangen in het bureau. Een greep uit de vele mogelijkheden die er zijn voor politievrijwilligers in de ondersteuning.

Veel te doen

Achter het ‘blauwe werk’ op straat staat een grote politieorganisatie waar veel te doen is. Specifiek politiewerk, maar ook afdelingen die je in elke organisatie tegenkomt: administratie, facilitair, communicatie, ICT, personeelszaken. Dit zijn ondersteunende afdelingen waar je als vrijwilliger geen aanvullende politieopleiding voor nodig hebt. Met jou als extra collega kan de politie de service en dienstverlening naar de burger vergroten. Je brengt kennis en ervaring mee die bij de politie goed van pas kan komen. En je hebt een frisse blik waarmee je naar politieprocessen kijkt.

In goed overleg

De verscheidenheid aan activiteiten en werkzaamheden die politievrijwilligers in de ondersteuning kunnen oppakken is groot en verschilt per politieregio. We hebben hiervoor dan ook geen landelijk vacatureoverzicht, maar gaan op basis van je CV en motivatiebrief graag met je in gesprek om op zoek te gaan naar een match. Ook het aantal uren wordt in overleg bepaald. De contactpersonen en hun gegevens vind je hier. Weet je niet precies met welke politieregio je contact moet zoeken, lees dan eerst hier verder.

Procedure en arbeidsvoorwaarden

Hebben we een match gevonden? Dan zetten we de procedure in gang om je aan te stellen. Eerst zal er een screening plaatsvinden. Afhankelijk van de werkzaamheden die je gaat uitoefenen is dit een verklaring omtrent het gedrag (VOG) of een uitgebreide screening door de politie. Afhankelijk van het soort werk dat je doet, gaan we een uniform voor je regelen. Je volgt in principe geen opleiding; zodra de procedure is afgerond ben je meteen inzetbaar.

Elke politievrijwilliger wordt aangesteld als ambtenaar van politie. Bij aanstelling leg je een ambtseed of ambtsbelofte af. De eerste aanstelling zal een tijdelijk dienstverband betreffen van één jaar, waarna deze wordt omgezet in een vast dienstverband. De politievrijwilliger in de ondersteuning krijgt een vrijwilligersvergoeding voor de inzet. Wij zorgen dat deze voldoet aan de richtlijnen van de Belastingdienst en niet wordt gezien als inkomen, zodat er geen belasting over wordt geheven. De vergoeding bedraagt € 4,- netto per uur, met een maximum van € 190,- per maand en € 1900,- per jaar en omvat alles. Je krijgt dus geen afzonderlijke reiskostenvergoeding. Ontvang je een uitkering? Vraag dan toestemming aan jouw contactpersoon van het UWV voor het verrichten van vrijwilligerswerk onder de genoemde voorwaarden van de Belastingdienst. Dit om te voorkomen dat er achteraf problemen ontstaan met de vergoeding in relatie tot de uitkering en/of toeslagen.