Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Opleiding tot centralist meldkamer

Centralist op de meldkamer van de politie word je niet zomaar. Het is een verantwoordelijke functie. Je moet voldoen aan het profiel, de selectie doorlopen en een interne opleiding volgen. Daarin leer je alles wat je nodig hebt om het werk te kunnen doen. Rond je de opleiding met goed gevolg af, dan mag je in de praktijk aan de slag.

Modulaire opleiding

Het totale opleidingstraject voor centralist meldkamer duurt 40 weken en is modulair opgezet. Je start met een voorschakeltraject (5 weken) waarin je op vlieghoogte wordt gebracht voor de verdere opleiding. Daarin werk je aan jouw basiskennis over de politieorganisatie, juridische zaken en de operationele praktijk.

Intake en regie

Vervolgens volg je de modules van de opleiding:

  • Intake (aannemen van meldingen). Bestaat uit 6 weken klassikaal onderwijs en 15 weken praktijk inclusief een examen.
  • Regie (uitzetten van meldingen bij de eenheden op straat). Bestaat uit 5 weken klassikaal onderwijs en 9 weken praktijk inculsief een examen.

Wat ga je doen?

Tijdens de opleiding train je alle kennis en vaardigheden die je als centralist nodig hebt en leer je ook hoe je jouw competenties het beste kunt inzetten tijdens je werk op de meldkamer. Ook ga je voor een deel in de praktijk op de werkvloer aan de slag. Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van docenten en (toekomstige) collega’s.

Geslaagd

De modules worden afgesloten met een examen. Wanneer je beide examens succesvol doorloopt ben je geslaagd voor de opleiding en ‘startbekwaam’. Je kunt nu aan de slag op de meldkamer. In de praktijk werk je (onder begeleiding en met hulp van) je collega’s verder aan je kennis en vaardigheden, om geheel vakbekwaam te worden.