Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Van data naar bewijs

Duizenden foto’s, berichten en allerlei apps. De gemiddelde smartphone staat vol met data. Net als laptops, navigatiesystemen en slimme thermostaten. Het zijn allemaal gegevensdragers die potentieel interessant kunnen zijn in politieonderzoeken. Dagelijks worden er dan ook honderden in beslag genomen. En jaarlijks slaat de politie petabytes aan ongestructureerde data op. Maar hoe vind je daar nou patronen in? Of nét dat cruciale stukje bewijs?

Trainen met synthetische data

Met de hand door alle in beslag genomen gegevens heen? Dat gaat allang niet meer. En daarom werken er steeds meer data scientists mee aan rechercheonderzoeken. Ze maken modellen die automatisch door de bergen aan ruwe data heen filteren. Die structureren, verrijken en combineren. Voor Nils is het de mooiste baan ter wereld. Bij Team Rendement Operationele Informatie (TROI) begon hij ooit als stagiair: “Ik werkte aan een model dat deepfakes genereerde om ze vervolgens beter te kunnen herkennen. Dat doen we nog steeds: modellen trainen met synthetische data. En dan zie je dat ze vervolgens beter werken op echte data.”

 

De allermoeilijkste data

Wat politiedata zo uitdagend maakt? Nils legt het uit: “Je werkt met concepten die niet in standaardmodellen zitten. Met data van heel slechte kwaliteit. Afbeeldingen met een lage resolutie, videobeelden met een hoge compressie. Dat zijn challenges waar je mee te maken krijgt. Maar dat maakt het ook zo leuk. Ik kan hier aan de slag met de nieuwste technieken binnen AI. En kan die toepassen op de allermoeilijkste data die er beschikbaar is.”

Antwoord op datavragen

Om wat voor data het dan gaat? Collega Hilde vertelt: “De eerste dag hier dacht ik: nou, kom maar door met al die data. Maar het verzamelen van gegevens uit alle politiesystemen is al een kunst op zich. Het kan gaan om data uit sensoren, uit telefoons, laptops, bakens, telefoonmast-data... Bedenk het maar en het komt hier allemaal samen.” Vanuit haar rol als data-analist helpt Hilde rechercheurs aan antwoorden op hun datavragen. Bijvoorbeeld door de facilitator te vinden in een crimineel netwerk. Alle voor een drugszaak interessante chatberichten. Of bankrekeningnummers binnen een phishingzaak. “Ik vind dat echt heel leuk, want ik kan mensen heel blij maken met wat ik doe.”

Elke dag weer pionieren

In de laatste zeven jaar is TROI gegroeid naar vijf multidisciplinaire teams van developers, data scientists, analisten en UX’ers. Een mix van ervaren politiemensen en mensen die een frisse blik meenemen van buiten. “Dat is zo leuk hier,” zegt Dominique Roest, kwartiermaker van het TROI-netwerk. “Wij doen met TROI iets binnen de politieorganisatie wat er eigenlijk nog niet was. Dus we zijn elke dag aan het pionieren en nieuwe dingen aan het bedenken om de politie  mee vooruit te helpen.”

MAAK ER POLITIEWERK VAN

Je hebt misschien wel een master op zak in data science of een achtergrond in AI. Je hart gaat sneller kloppen van natuurlijke-taalverwerking en machine learning, je verslindt elke nieuwe paper in het vakgebied. En ook met tooling heb je de nodige ervaring. Kortom: jij bent expert in data science. Maar je bent ook creatief. Niet voor één gat te vangen. En werken met ongestructureerde data uit lopende rechercheonderzoeken? Dat maakt jouw vak alleen maar extra interessant. Ga jij met data science zaken oplossen? Bekijk onze vacatures:

Actuele datascience-vacatures

Op dit moment zijn er geen datascience-vacatures beschikbaar. Maak een alert aan op Mijn Kombijdepolitie of bekijk onze andere ICT-vacatures.