Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Data-science

Bij het onderzoeken van gegevensdragers wordt steeds vaker gebruikgemaakt van data-science. Door bestaande en zelfontwikkelde data science-technieken slim in te zetten, halen rechercheteams meer en meer rendement uit digitaal bewijsmateriaal. En is de kwaliteit van de informatie over een misdrijfhoger? Dan is de kans groter dat die informatie als bewijs overeind blijft in een rechtszaak.

Data-science in de opsporing

Honderden foto’s, duizenden berichten en allerlei apps: de gemiddelde smartphone staat vol met data. Ook in laptops, spelcomputers en navigatiesystemen zitten gegevens die mogelijk interessant kunnen zijn in een politieonderzoek. Dagelijks neemt de politie zo veel gegevensdragers in beslag, dat er handmatig geen doorkomen meer aan is. Terwijl de snelheid waarmee we betrouwbare data ontsluiten, cruciaal kan zijn om zaken op te lossen. Tooling voor het automatisch zoeken en structureren van data helpt digitaal onderzoek versnellen en verbeteren. Door technieken als text mining, topic-extraction, e-discovery en deep learning ontdekken we bovendien sneller verbanden die voor een mens nauwelijks handmatig te onderscheiden zijn.

 

Van data naar bewijs

Data-scientists maken meestal niet direct deel uit van het team dat het tactisch onderzoek doet in een zaak. Alleen al omdat er veel meer opsporingsonderzoeken dan digitaal specialisten zijn, is hun ondersteuning nodig bij meerdere teams en verschillende onderzoeken tegelijk. Als data-scientist bij de politie moet je dus snel kunnen vatten waar het in een zaak om draait. En bepalen met welke data je het tactisch team het meest helpt. Maar ook hoe je die data vervolgens vindt en presenteert. Want ook dat kan bepalen of de data bruikbaar is als bewijs.

Elk onderzoek is weer anders, maar dezelfde zoekvragen komen regelmatig terug. En daarmee kunnen gevonden oplossingen vaak opnieuw ingezet worden. Om foto’s te herkennen met wapens of dure horloges erop, conversaties te scannen op bepaalde topics of relaties tussen contacten in kaart te brengen. De plank met opsporingstoepassingen raakt steeds verder gevuld. En vragen uit de operatie kunnen we daardoor ook steeds sneller beantwoorden.

Maak er politiewerk van

Je hebt een master op zak in data-science, of een achtergrond in AI. Je hart gaat sneller kloppen van natuurlijke-taalverwerking, machine-learning en elke nieuwe ontwikkeling in het vakgebied. En met tooling heb je ook de nodige ervaring. Kortom: jij bent expert in data-science. Maar forensische data uit lopende rechercheonderzoeken? Dat maakt jouw vak nog eens extra interessant. Ga jij in die onderzoeken het verschil maken? 

Actuele datascience-vacatures

Op dit moment zijn er geen datascience-vacatures beschikbaar. Maak een alert aan op Mijn Kombijdepolitie of bekijk onze andere ICT-vacatures.