Wat doet een data-analist bij de politie?
‘Wie heeft het gedaan? Dat is de leukste vraag om te beantwoorden en als data-analist leg je de puzzel die het antwoord ingeeft.’
- Peter, data-analist Landelijke Recherche
Als data-analist bij de politie interpreteer je diverse soorten data: gegevens uit telefoons, laptops, beveiligingscamera’s, maar ook de nummerplaatherkenning boven de snelweg, forensische sporen, informatie uit lopende en niet-lopende zaken. Je verzamelt de data, legt verbanden en vertaalt deze naar inzichten en adviezen voor de operatie. Soms op verzoek van het team, soms op eigen initiatief.
- Je analyseert databronnen die iets zeggen over een (mogelijke) dader op een plaats delict.
- Je ontdekt patronen in een bepaald type misdaad, zoals afval dumpen, drugshandel, alcoholovertredingen.
- Je onderzoekt overlast in een specifieke wijk: wat gebeurt er, wie is erbij betrokken en wat kan de politie eraan doen?
- Je bedenkt datagedreven manieren om personen beter te beveiligen, denk aan politici, misdaadjournalisten of leden van het koningshuis.
Dankzij jouw werk hebben rechercheurs meer of betere aanknopingspunten in hun onderzoek en kunnen we de eenheden op straat effectiever inzetten. Kortom: jij versterkt de politie. Dat doe je vooral vanachter je computer, maar soms ook in het veld. Dan ga je naar een plaats delict of loop je mee met een collega op straat of in de verhoorkamer.
'Geef mij een datavraag en ik geef je een antwoord: over de facilitator in een crimineel netwerk tot alle voor een drugszaak interessante chatberichten of bankrekeningnummers in een phishingzaak.'
- Hilde, data-analist Team Rendement Operationele Informatie (TROI)
Bij welke afdeling werken data-analisten bij de politie?
Vrijwel alle onderdelen binnen de politie hebben data-analisten nodig: opsporing, intelligence, IT, handhaving, beveiliging. We zijn de grootste werkgever van Nederland, dus de mogelijkheden zijn ongekend: de richtingen die je op kunt, werkvelden om te verkennen, de diverse diensten. Alle teams werken met data die jij voor hen van praktisch nut maakt. Dit maakt jou een onmisbare schakel in het politiewerk.
Vooral binnen de opsporing, zowel landelijk als regionaal, is grondige data-analyse een must. Sterker nog, opsporing ís data-analyse: bronnen doorspitten op zoek naar connecties, motieven, daders. Net zolang bewijs zoeken en opties uitsluiten tot je maar één mogelijk scenario over hebt. Ook Eeen opsporingsteam is nergens zonder data-analist.
‘Een goede data-analist in een rechercheteam is in zijn eentje verantwoordelijk voor 50% van het werk. Puur omdat data de sleutel zijn tot de oplossing van een zaak.’
- Peter, data-analist Landelijke Recherche
Hoe word je data-analist bij de politie?
Om data-analist bij de politie te worden, kun je verschillende paden bewandelen. Wanneer je geen ervaring hebt met politiewerk, doe je eerst een 14-weekse opleiding bij de Politieacademie. Heb je een hbo-diploma, dan kun je de verkorte opleiding tot rechercheur doen. Met eventueel een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma.
Verder is het handig als je kunt programmeren met Python of R, zodat je datasets kunt analyseren, combineren en interpreteren. Veel data-analisten specialiseren zich daarna in een complexe tool die je helpt specifieke bronnen te interpreteren. Hoe dan ook is het van groot belang dat je op de hoogte bent én blijft van de ontwikkelingen in de techniek.
Omdat de politie zo’n grote en brede werkgever is, kun je veel kanten op. Maar wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kritisch en creatief bent, initiatief toont en overtuigingskracht hebt. Want als jij denkt dat jouw databronnen bijdragen aan een oplossing, stap je naar voren. Niet alle collega’s zijn bekend met jouw tools en technieken. Soms moet je hen overtuigen van het feit dat je met jouw data-analyse waarde toevoegt.
‘Ik heb geschiedenis gestudeerd. Dat blijkt heel nuttig, want hierdoor kan ik kritisch denken en heb ik ervaring met onderzoek doen naar het verleden. Dat doe ik ook in mijn werk als data-analist.’
- Peter, data-analist Landelijke Recherche
Wat verdient een data-analist bij de politie?
De meeste data-analisten zijn ingeschaald in schaal 8 of 9 (tusen 2690 en 4620 bruto). Iemand die veel ervaring heeft of zeer ver gespecialiseerd is, kan ook in schaal 10 of 11 zitten (tussen 3150 en 5660 bruto).
Daarnaast staat de politie bekend om haar aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij ons is een fulltime werkweek 36 uur en ontvang je 8,33% eindejaarsuitkering. Je krijgt ruimte en budget om je te ontwikkelen en om fit te blijven. En wat dacht je van flexibele werktijden, sparen voor extra verlof en fijne regelingen, bijvoorbeeld voor je pensioen en betaald ouderschapsverlof? Ook dat ‘verdien’ je bij de politie.
‘Sporten doe ik gewoon op werk, in de fitness. Een collega maakte een wereldreis van zijn opgespaarde levensfase-uren. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn echt uitstekend.’
- Peter, data-analist Landelijke Recherche
Vacatures voor data-analisten bij de politie
Er zijn veel carrièremogelijkheden voor data-analisten bij de politie. Een senior intelligence specialist en een operationeel specialist A doen analyses in opsporingsonderzoeken. Ben je operationeel specialist B of C, dan zijn je analyses meer van tactische en strategische aard, dan onderzoek je fenomenen op een hoger abstractieniveau, zoals bijvoorbeeld het dreigingsniveau van terrorisme in Nederland. Ook dat is data-analyse.