Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Kom werken als data scientist bij de politie

De hele politieorganisatie draait om data. Want data is informatie, potentieel bewijs. Denk bijvoorbeeld aan DNA, vingerafdrukken, data uit sensoren, bakens, encrypted berichten, foto's en video's. Petabytes aan data, die jij als data scientist met jouw modellen omzet in relevante inzichten. Zo draag jij bij aan veiligheid en opsporing in Nederland.

Wat doet een data scientist bij de politie?

"Het is natuurlijk te gek als jouw data-science-oplossing net dat ene stukje bewijs oplevert dat doorslaggevend is in een zaak."
- Dominique, kwartiermaker Team Rendement Operationele Informatie (TROI)

Als data scientist ontwerp je modellen, je brengt deze in productie en test ze. Modellen die grote hoeveelheden data automatisch doorzoeken en deze slim aan elkaar knopen, zodat data-analisten en rechercheurs hier nuttige inzichten uit kunnen halen. Zo kan het zijn dat jouw modellen zaken oplossen. Bijvoorbeeld omdat ze onthullen hoe criminele markten zich ontwikkelen. Of omdat ze communicatielijnen binnen een criminele organisatie blootleggen. Er is geen andere organisatie waarbij de maatschappelijke impact van data science zo groot is als bij de politie. 

Jouw modellen verwerken informatie waarmee de politie: 

  • patronen in misdaad identificeert;
  • verdachten opspoort;
  • nieuwe strategieën ontwikkelt voor de rechtshandhaving.

"Het verbaasde me dat je bij de politie een speeltuin met state of the art technologie tot je beschikking hebt. Dat geeft wel aan hoeveel belang de organisatie hecht aan data science."
- Django, data scientist Business Intelligence & Kwaliteit

Bij welke afdelingen werken data scientists bij de politie? 

Zowel de Dienst Regionale Informatieorganisatie als de Dienst Landelijke Informatieorganisatie hebben data scientists in hun teams. Bovendien vormen zij gezamenlijk een overkoepelend samenwerkingsverband om data science nog efficiënter in te zetten tegen criminele activiteiten, potentiële bedreigingen of andere zaken die van belang zijn voor de handhaving van openbare orde en veiligheid. 

Ook kun je als data scientist werken in de digitale opsporing, bijvoorbeeld in het eam High Tech Crime (HTC) of het Team Rendement Operationele Informatie (TROI), dat applicaties ontwikkelt op basis van datavraagstukken uit de organisatie. 

"Wat het voor mij leuk maakt, is dat ik als data scientist echt kan pionieren binnen de politie. We doen nu veel met machine learning, dat hebben wij zelf in de organisatie gebracht."
- Django, data scientist Business Intelligence & Kwaliteit

Hoe word je data scientist bij de politie? 

Uiteraard kun je data scientist worden met een diploma in data science, maar veel data scientists hebben een vergelijkbare studie gedaan, zoals computerwetenschappen, informatica of econometrie.

Als data scientist bij de politie moet je weten hoe je een model ontwikkelt, daarvoor moet je kunnen programmeren in Python. Nog beter is het als je ook kennis hebt van software engineering, CICD en machine learning om jouw modellen in productie te brengen en te testen. Je hoeft natuurlijk niet alles al te kunnen. Vooral de wil om je erin te verdiepen en om je nieuwe tools en technieken eigen te maken, is essentieel.

Je bent leergierig dus, maar daarnaast is het van belang dat je initiatief neemt en overtuigingskracht hebt. Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vak en kunt vanuit jouw kennis en expertise collega’s het potentieel van big data laten inzien.

‘Op ons eigen Advanced Analytics Platform maken we gebruik van de open source technologie Kubernetes om modellen te trainen, in productie te brengen en te monitoren.’
- Django, data scientist Business Intelligence & Kwaliteit

Wat verdient een data-scientist bij de politie?

Wanneer je als data scientist gaat werken bij de politie, zul je worden ingeschaald afhankelijk van je kennis en ervaring, en afhankelijk van de functie waarop je solliciteert. Over het algemeen gaat het om schaal 10 tot en met 12; dat betekent een salaris tussen 3150 en 6360 euro bruto. 

Daarnaast staat de politie bekend om haar aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij ons is een fulltime werkweek 36 uur en ontvang je 8,33% eindejaarsuitkering. Je krijgt ruimte en budget om je te ontwikkelen en om fit te blijven. En wat dacht je van flexibele werktijden, sparen voor extra verlof en fijne regelingen, bijvoorbeeld voor je pensioen en betaald ouderschapsverlof? Ook dat ‘verdien’ je bij de politie.

'Misschien verdien je bij een commercieel bedrijf meer, maar de maatschappelijke bijdrage van jouw werk is bij de politie uniek.’
- Django, Data scientist Business Intelligence & Kwaliteit

Vacatures voor data scientists bij de politie

Werken met data is een groot én snelgroeiend vakgebied binnen de politie. Met kennis van data science heb je daarom veel carrièremogelijkheden. Van data scientist tot een coördinerende rol om de verbinding te leggen tussen data science en andere afdelingen. 

 

Actuele vacatures