Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Digitaal politiewerk

De wereld en dus ook Nederland digitaliseert in rap tempo. Laten we niet naïef zijn en denken dat criminaliteit daarin achterblijft. Ieder misdrijf, groot of klein, laat digitale sporen achter die onmisbaar zijn in het oplossen ervan. Niet alleen komt er hierdoor ander werk op de politie af, het biedt tegelijkertijd ook kansen om ons werk anders te organiseren. Los van de cybercrimeteams, werkt de politie hard en blijft het hard werken aan het digitaal vaardig maken van collega’s.

Talent met digitaal hart

In de afgelopen jaren hebben we al veel mensen aangenomen die hun digitale expertise inzetten voor het politiewerk. Maar we zoeken nog meer talenten met een digitaal hart. Die snappen hoe social media werken. Die niet alleen lachen om dat ene leuke TikTok filmpje, maar die ook de opsporingswaarde van zo’n filmpje inzien. Die weten dat een slimme deurbel ook slim kan zijn in een politieonderzoek. Mensen die net zo makkelijk door een winkelstraat lopen als door de wereld van gamen. 

Kortom: digitaal professionals, digitaal coaches en digitaal specialisten zijn onmisbaar in het verwerken van digitale informatie, het veiligstellen van sporen en het (mede) oplossen én voorkomen van misdrijven. Daarnaast helpen ze collega’s door hen ook digitaal vaardiger te maken. 

Wat doe je als digitaal politiemedewerker?

Het leuke is dat er geen vastomlijnde taakomschrijving is. Het werk is in die zin net zo aan ontwikkeling en verandering onderhevig als de digitalisering zelf. Dat maakt het werk ook extra uitdagend. Hoe jij het invult, is hoe jij het wil invullen. Toch zijn er grofweg wel wat verschillen tussen digitaal coaches, digitaal professionals en digitaal specialisten.

Digitaal coach

Je hoeft geen agent of rechercheur te zijn om toch in het hart van uitdagend politiewerk te zitten. Want met IT kun je ook van achter je toetsenbord jouw steentje bijdragen aan het politiewerk op straat, in de opsporing of bij intelligence. Als digitaal coach zet jij je kennis in om collega’s wegwijs te maken in de virtuele wereld en hun digitale vaardigheden naar een hoger level te brengen.

Dat doe je door digitaal bewustzijn te creëren, digitale kennis en vaardigheden van collega’s te vergroten en hen enthousiast te maken voor de mogelijkheden die digitale opsporing en intelligence biedt. Als digitaal coach ben je de verbindende schakel tussen de districtsrecherche en de basisteams. Daarbij werk je intensief samen met de digitaal professionals uit diverse teams; je bent hun vraagbaak, luisterend oor en ruggensteun op digitaal gebied, en hebt een coachende rol in het doorontwikkelen van digitale vaardigheden.

Ben je benieuwd hoe onze collega’s hun werk ervaren? Bekijk dan de video hieronder.

Digitaal professional

Je werkt in het basisteam intensief samen met rechercheurs en (wijk)agenten. Je doet digitaal onderzoek naar bijvoorbeeld online heling, WhatsApp-fraude of criminele jeugdgroepen. Je leest telefoons uit of je volgt verdachten online. Je werkt net zo makkelijk op straat als in de online wereld. Zo kun je als ondersteuning aanwezig zijn bij doorzoekingen van woningen of bedrijven om digitale sporen, laptops of andere devices veilig te stellen.

Daarnaast coach en help je collega’s om digitaal vaardiger te worden. Je laat zien hoe digitale bronnen van belang kunnen zijn. Bij vragen weten ze jou te vinden. En door jouw kennis te delen, word je een belangrijk onderdeel van de digitale opsporingswereld.

Digitaal specialist

Digitaal specialisten werken in cybercrimeteams en teams Digitale Opsporing (denk aan functies als developer, data engineer, data scientist, AI ontwikkelaar, innovatiespecialist etc). Afhankelijk van je specialisme doe je onderzoek in smartphones, voertuigen, slimme deurbellen, noem maar op. Je verzamelt data en maakt deze inzichtelijk. 

Voor wie liever in de technische richting aan de slag wil, is er een ontwikkeltraject tot digitaal rechercheur. Daarin draag je bij aan (grote) opsporingsonderzoeken. Je wordt opgeleid om met nieuwe digitale technieken om te kunnen gaan die worden toegepast binnen de opsporing. Daarbij vertaal je de nieuwe technieken naar het proces-verbaal. Daarnaast leer je om te gaan met verschillende besturingssystemen, internet & opsporing toepassingen, open systemen, databases, telecom en multimedia en de wijze waarop deze toegepast en onderzocht kunnen worden. Wij begeleiden je om je te ontwikkelen tot specialist op het gebied van bijvoorbeeld:

  • Mobiele telefonie en smart devices
    Je doet bijvoorbeeld onderzoek aan het Android of IOS-besturingssysteem van een apparaat of je probeert een database van een applicatie te decoderen. Om deze data te ontsluiten moet je de bootloader aanpassen of moet je gebruik maken van een soldeerbout om een aanpassing aan de hardware te doen.
  • Automotive / embedded systems
    Je onderzoekt navigatieapparatuur, domotica en IoT-systemen door data veilig te stellen met geavanceerde chip-off hardware. Vervolgens probeer je deze data inzichtelijk te maken en ga je op zoek naar digitale sporen.

In de digitale wereld is het van belang om constant op zoek te blijven naar nieuwe methoden en technieken en deze direct in je werk toe te passen. Dat biedt jou als digitaal specialist een mooie manier om je te blijven ontwikkelen. Ook het adviseren van collega’s en het samenwerken met externe partners en in kennisnetwerken zijn onderdeel van je rol als digitaal specialist. Politiewerk is onvoorspelbaar en de tijdsdruk is soms groot, maar als de verdachte is gepakt geeft dat enorm veel voldoening.

Breed en veelzijdig werk

De digitale wereld is groot, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Dat geldt ook voor het digitale politiewerk. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je digitale kennis en ervaring in te zetten. Zoals bijvoorbeeld in onderstaande situaties:

Gepakt door een peukie
Een vrouw wordt beschoten bij een tankstation en overlijdt aan haar verwondingen. De dader is er vandoor gegaan, maar had zijn telefoon en sigaretten op het dak van de auto laten liggen. En met die telefoon heeft hij net de sigaretten betaald in de winkel van het tankstation. Jij gaat met de sporen aan de slag om te achterhalen wie de dader is.

Slimme zoekactie
Een moeder belt de politie omdat haar elfjarige zoon al de hele avond zoek is. In zijn kamer heeft ze een dure smartphone en een grote hoeveelheid contant geld gevonden. Wat voert hij in zijn schild? Zijn mobiel heeft hij niet bij zich, maar het lijkt erop dat hij wel z’n smartwatch heeft meegenomen. Een mooie kans om hem toch te vinden. Eentje die jij niet laat liggen…

Oeps, verkeerd bezorgd…
Je staat ’s morgens vroeg klaar om de woning van een crimineel te doorzoeken. Hij zou in drugs handelen op het darkweb. Door een verkeerd bezorgd postpakket liep hij tegen de lamp. Jij kunt door snel schakelen en creatief denken bewijsmateriaal verzamelen van zijn illegale praktijken. Zodra de verdachte is aangehouden ga jij aan de slag. 

Jouw digitale skills maken impact

We staan er niet bij stil, maar zoveel om ons heen is tegenwoordig digitaal. Niet alleen de digitale werelden die social media heten, maar steeds meer apparaten om ons heen zijn slim. Van de smart tv tot de video deurbel. En van de telefoon in je zak die ‘praat’ met je e-bike. Dat levert allemaal waardevolle data op. En dat is voor de politie van wezenlijk belang. Meer digitale vaardigheid zorgt ervoor dat WhatsApp fraudeurs sneller gesnapt worden. Dat pinpasoplichters eerder van straat geplukt worden. Dat social media posts doorbraken kunnen forceren bij onderzoeken. Dat verdachten online gevolgd kunnen worden. Meer digitale vaardigheid zorgt voor het besef dat smart home objecten ook slim en handig zijn voor politieonderzoeken. Dat data uit slimme deurbellen gecombineerd met bewakingscamera’s op straat ervoor zorgen dat een vermiste peuter wordt gevonden. Dat misdaden niet alleen opgelost, maar zeker ook voorkomen kunnen worden. En daar kunnen we jou goed bij gebruiken!