Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Digitaal politiewerk

Boeven vangen doen we niet alleen in de ‘echte’ wereld. En ook het handhaven van de openbare orde doen we zowel fysiek als digitaal. Bijna alle misdrijven, zowel groot als klein, laten digitale sporen na. Digitale experts zijn daarom onmisbaar in het politiewerk. Niet alleen voor het ontwikkelen van technische tools en opsporingsprocessen, maar ook voor het opleiden en coachen van collega’s.

En dus zoeken we mensen met digitale kennis, die willen helpen om het politiewerk van de toekomst mogelijk te maken. Mensen met kennis en interesse op het gebied van IT, social media en de rest van de digitale wereld, die willen bijdragen veiligheid in de maatschappij.

Waarom digitale transformatie?

De wereld verandert snel, en ook de digitale wereld verandert in rap tempo. Voor zowel burgers als politiemensen een pittige uitdaging. Want voor wie de digitale wereld nog niet goed kent, kan het een doolhof zijn. Met het risico voor kwetsbare burgers dat ze slachtoffer worden van online oplichting. En gemiste kansen in de opsporing en het lokale politiewerk, want in de digitale wereld is een schat aan informatie te halen.

Denk aan het verzamelen van informatie in openbare bronnen zoals social media of het uitvoeren van onderzoek van gijzelsoftware. Maar ook de digitale sporen van fietsendietstal en heling of van online fraude. Het veiligstellen van data uit fysieke apparaten tijdens een huiszoeking. Of het nagaan van financiële transacties in relatie tot een misdrijf.

Daarom werken we hard aan de opsporing en het lokale politiewerk van de toekomst. Waarin politiecollega’s hun weg weten te vinden in de virtuele wereld. En waarin digitale kennis en tools ons helpen bij het opsporen van misdrijven. Met jouw digitale kennis kun je helpen om de digitale transformatie binnen de politie een boost te geven. In de rol van digitaal coach, digitaal professional of digitaal specialist.

Digitaal coach

Je hoeft geen agent of rechercheur te zijn om enerverend politiewerk te doen. Want met IT kun je ook van achter je toetsenbord jouw steentje bijdragen aan het politiewerk op straat en in de opsporing. Onze digitale coaches zetten hun kennis in om collega’s wegwijs te maken in de virtuele wereld en hun digitale vaardigheden naar een hoger level te brengen.

Dat doen ze door digitaal bewustzijn te creëren, digitale kennis en vaardigheden van collega’s te vergroten en hen enthousiast te maken voor de mogelijkheden die de digitale opsporing te bieden heeft. Als digitaal coach ben je de verbindende schakel tussen de districtsrecherche en de basisteams. Daarbij werk je intensief samen met de digitaal professionals uit diverse teams; je bent hun vraagbaak, luisterend oor en ruggensteun op digitaal gebied, en hebt een coachende rol in het doorontwikkelen van digitale vaardigheden.

Ben je benieuwd hoe onze collega's hun werk ervaren? Bekijk dan de video hieronder. 

Digitaal professional

Onze digitaal professionals werken intensief samen met rechercheurs en (wijk)agenten in diverse onderzoeken. Denk aan heling online opsporen, een Whatsapp-fraudezaak onderzoeken of een criminele jeugdgroep online volgen. Maar ook ondersteuning bij doorzoekingen van woningen of bedrijven, waar mogelijk digitaal bewijsmateriaal te vinden is.  

De online skills en het cyberbewustzijn van de digitaal professional dragen bij aan het vinden van bewijsmateriaal in digitale sporen. Bewijsmateriaal waarmee vervolgens een verdachte kan worden aangehouden. Een belangrijke bijdrage dus aan de bestrijding van criminaliteit.

Als online professional help je jouw collega’s met het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden en laat je zien welke mogelijkheden digitale bronnen kunnen bieden. Bij vragen kunnen ze bij jou terecht. En door jouw kennis te delen ben je een belangrijke ondersteuner voor de collega’s in de digitale opsporingswereld.

Digitaal specialist

Voor wie liever in de technische richting aan de slag wil is er een ontwikkeltraject tot digitaal rechercheur, waarin je bijdraagt aan (grote) opsporingsonderzoeken. Afhankelijk van je specialisme doe je onderzoek in smartphones, voertuigen, slimme deurbellen, noem maar op. Je verzamelt data en maakt deze inzichtelijk. Wij begeleiden je om je te ontwikkelen tot specialist op het gebied van:

  • Mobiele telefonie en smart devices

Je doet bijvoorbeeld onderzoek aan het Android of IOS besturingssysteem van een apparaat of je probeert een database van een applicatie te decoderen. Om deze data te ontsluiten moet je de bootloader aanpassen of moet je gebruik maken van een soldeerbout om een aanpassing aan de hardware te doen.

  • Automotive / embedded systems

Je onderzoekt navigatieapparatuur, domotica en IoT-systemen door data veilig te stellen met geavanceerde chip-off hardware. Vervolgens probeer je deze data inzichtelijk te maken en ga je op zoek naar digitale sporen.

In de digitale wereld is het van belang om constant op zoek te blijven naar nieuwe methoden en technieken en deze direct in je werk toe te passen. Dat biedt jou als digitaal specialist een mooie manier om je te blijven ontwikkelen. Ook het adviseren van collega’s en het samenwerken met externe partners en in kennisnetwerken zijn onderdeel van je rol als digitaal specialist. Politiewerk is onvoorspelbaar en de tijdsdruk is soms groot, maar als de verdachte is gepakt geeft dat enorm veel voldoening.

Breed en veelzijdig werk

De digitale wereld is groot, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Dat geldt ook voor het digitale politiewerk. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je digitale kennis en ervaring in te zetten. Zoals bijvoorbeeld in onderstaande situaties:

Gepakt door een peukie

Een vrouw wordt beschoten bij een tankstation en overlijdt aan haar verwondingen. De dader is er vandoor gegaan, maar had zijn telefoon en sigaretten op het dak van de auto laten liggen. En met die telefoon heeft hij net de sigaretten betaald in de winkel van het tankstation. Jij gaat met de sporen aan de slag om te achterhalen wie de dader is.

Slimme zoekactie

Een moeder belt de politie omdat haar elfjarige zoon al de hele avond zoek is. In zijn kamer heeft ze een dure smartphone en een grote hoeveelheid contant geld gevonden. Wat voert hij in zijn schild? Zijn mobiel heeft hij niet bij zich, maar het lijkt erop dat hij wel z’n smartwatch heeft meegenomen. Een mooie kans om hem toch te vinden. Eentje die jij niet laat liggen…

Oeps, verkeerd bezorgd…

Je staat ’s morgens vroeg klaar om de woning van een crimineel te doorzoeken. Hij zou in drugs handelen op het darkweb. Door een verkeerd bezorgd postpakket liep hij tegen de lamp. Jij kunt door snel schakelen en creatief denken bewijsmateriaal verzamelen van zijn illegale praktijken. Zodra de verdachte is aangehouden ga jij aan de slag. 

Enthousiast geworden?

Functie Locatie(s) Vakgebied(en) Opleidingsniveau
liaison informatiebeveiliging Locatie(s):Driebergen Vakgebied(en):ICT Opleidingsniveau:HBO BACHELOR