Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Legaal hacken

Op basis van de wet Computercriminaliteit III heeft de politie in 2019 nieuwe bevoegdheden gekregen. De politie mag heimelijk en op afstand binnendringen in de computersystemen en devices van verdachten. Legaal hacken dus. De wettelijke hackbevoegdheid is wel aan strikte voorwaarden verbonden en mag alleen worden ingezet bij verdenking van een ernstig strafbaar feit. Er is bovendien maar één centraal team van politie, FIOD en KMAR dat het mag doen voor de tactische teams die om de inzet vragen: het Digital Intrusion Team, kortweg DIGIT.

Denken als een rechercheur

“De taak van DIGIT is om ondersteuning te leveren aan de rechercheteams in het land. In onderzoeken naar zware misdaad kunnen wij soms precies het puzzelstukje achterhalen waar het onderzoeksteam weer mee verder kan.” Joerie is teamleider van DIGIT en heeft verrassend genoeg geen IT-achtergrond. Hij komt uit de opsporing en heeft altijd in afgeschermde operaties gewerkt. Vanuit die achtergrond helpt hij zijn team van legal hackers, vulnerability researchers, ontwikkelaars, system engineers en infrabeheerders te denken als een rechercheur.

Kat-en-muis-spelletje

“Het is constant zoeken naar slimme ideeën om in een device of computer binnen te komen. Dat doen we met informatie die we krijgen vanuit de onderzoeksteams. En dan gaan we kijken naar waar onze kansen te liggen. We zoeken naar een opening of creëren die zelf. Soms moet je een verdachte bewegen om iets te doen wat het voor ons makkelijker maakt om binnen te komen. Met social engineering bijvoorbeeld, of phishing.” Tactieken die oplichters ook gebruiken, maar dan ingezet voor het goede doel. Heel gericht, en met inachtneming van privacy-aspecten. “Het spelletje is om slimmer te zijn dan de boef, maar dan wel binnen de kaders van de wet.”

Dat kat-en-muis-spelletje wordt gespeeld vanuit een basis met eigen beveiligde infrastructuur. “Die moet altijd up en running zijn, met continu doorontwikkeling van de beveiliging.” Dat betekent dat er naast legal hackers en developers ook system engineers en beheerders bij het team werken. “Maar er werken hier bijvoorbeeld ook dossiervormers die er voor zorgen dat er een mooi dossier komt voor de rechtbank.”

“Het spelletje is slimmer te zijn dan de boef, maar dan wel binnen de kaders van de wet.” – Joerie, teamleider DIGIT

Specialist en generalist tegelijk

Tot nu toe heeft DIGIT in 80 zaken een rol gespeeld. Dit waren allemaal zaken waar sprake is van zware criminaliteit, zoals ondermijning, levensdelicten, zedenmisdrijven en cybercrime. Een voorbeeld waar de wettelijke hackbevoegdheid succesvol is ingezet draaide om Emotet. In een internationale operatie heeft DIGIT een wereldwijd botnet uit de lucht gehaald. Ook kon door inzet van DIGIT meegelezen worden met de cryptocommunicatiedienst Exclu en kon Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme een verdachte aanhouden die een belangrijke rol had bij het technisch onderhoud van internetfora waar materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld. 

“Over de meeste zaken kunnen we niks zeggen. Bij DIGIT hebben we steeds tussen de vijf en tien zaken onderhanden. Daar waar je met je kennis en kunde van meerwaarde bent, word je ingezet. Dat betekent ook dat je taken van elkaar moet kunnen overnemen. Je bent bij ons tegelijkertijd specialist en generalist. Dat geeft volop kansen om jezelf te ontwikkelen.”

“Mooi aan deze plek is dat je out of the box kan denken. Eigenlijk is niks gek genoeg. Tijdens brainstorms komen de meest inventieve invalshoeken voorbij en daar komen dan nieuwe oplossingen uit. Dat je daarmee dan het stukje bewijs kunt vergaren, waar een tactisch onderzoeksteam al maanden naar op zoek is, dat geeft een kick. Ook dat je dat met elkaar voor elkaar hebt gekregen. Het is echt teamwork: in je eentje kun je niks. Je vaart op elkaars competenties en op de kennis en kunde die iedereen inbrengt.”

“Mooi aan deze plek is dat je out of the box kan denken. Eigenlijk is niks gek genoeg.” – Joerie, teamleider DIGIT

De kracht van het collectief

Het team is een goede mix van jongere en meer ervaren professionals. De leeftijden lopen van begin 20 tot eind 50. We hebben mensen die van binnenuit doorgestroomd zijn, specialisten die van buiten komen en collega’s die vanuit de FIOD en de KMAR bij DIGIT zijn gedetacheerd. “Het is een mooi samengesteld team, waar collega's met verschillende ervaringen en opleidingsachtergronden samenwerken. We proberen een combinatie te vinden van techneuten, dieptespecialisten en mensen die tactische kennis hebben van de opsporing.”

Binnen het team is er veel ruimte voor discussie en eigen inbreng. “Daar zijn we juist naar op zoek. Bij ons werken echt de toppers uit het vak. Maar uiteindelijk zit de kracht hem in het collectief. DIGIT is nog een relatief nieuw team, dus we zijn nog steeds samen aan het zoeken naar de beste samenwerking.” Dat betekent bijvoorbeeld ook dat er ruimte is voor mensen die introvert zijn. “Door open met elkaar te zijn, komt iedereen goed tot z’n recht. Iedereen heeft wel een bepaald stukje kennis en kunde die een ander niet heeft. Het is een illusie dat één iemand alles kan. Je bent van elkaar afhankelijk en je moet elkaar daar ook in vertrouwen.”

Doortastende onderzoekers

Om bij DIGIT te werken, hoef je geen politieachtergrond te hebben. “Om te werken in een politiesetting en binnen een opsporingsonderzoek, moet je wel met wettelijke regels leren werken, snappen hoe strafvordering in elkaar zit, hoe de procedures werken en hoe we met logging omgaan. Het duurt wel even voordat je dat allemaal in de vingers hebt.” Uiteindelijk gaat het erom wat jij hebt toe te voegen aan het team. En dat je die skills wil inzetten voor een veiliger Nederland. “We zoeken eigenwijze, doortastende, onderzoekende mensen. Mensen die willen veranderen en aan oplossingen willen werken die niet voor de hand liggen. Die niet altijd terugvallen op wat ze al weten, maar kijken naar nieuwe mogelijkheden. Eigenlijk dus heel creatief.”

Maak er politiewerk van

Jij wandelt graag buiten de gebaande paden, maar bent ook secuur, gedreven, verantwoordelijk en gefocust. Je brengt de juiste vaardigheden mee en werkt graag in kleine, zelfsturende teams. Tegelijk kun je omgaan met de wettelijke kaders die horen bij het politiewerk en dat lijkt je ook interessant. Kortom: we hebben je aandacht. Ga jij bij het Digital Intrusion Team straks de doorslag geven in complexe rechercheonderzoeken?

Actuele vacatures ethical hacker

Op dit moment zijn er geen ethical hacker-vacatures beschikbaar. Maak een alert aan op Mijn Kombijdepolitie of bekijk onze andere ICT-vacatures.