Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Werken als beveiligingsmedewerker

Een rustige dienst van een beveiligingsmedewerker kan zomaar omslaan in een hectische. Ineens krijg je meerdere arrestanten tegelijk binnen, die je moet aannemen volgens een intakeprocedure. Daarnaast gaan de dagelijkse werkzaamheden ook gewoon verder. Voortdurend ben je in contact met arrestanten; van moordenaars tot drugscriminelen. Je moet je dus goed kunnen inleven in arrestanten én snel kunnen schakelen.

Wat doet een beveiligingsmedewerker?

Een beveiligingsmedewerker houdt toezicht bij openbare vergaderingen van de Eerste en Tweede Kamer. Zonder de aanwezigheid van de beveiligingsmedewerker zal de Kamervoorzitter de vergadering niet starten. Als arrestanten afwijkend gedrag vertonen spreekt de beveiligingsmedewerker hen hierop aan en controleert de identiteit. Een beveiligingsmedewerker is bij het uitoefenen van zijn functie in het bezit van geweldsmiddelen.

De beveiligingsmedewerker zorgt er ook voor dat de veiligheid wordt bewaakt op locaties binnen de eenheid, zoals de rechtbanken en de arrestantencomplexen. De beveiligingsmedewerker is verantwoordelijk voor de veiligheid op deze locaties, waarbij in een vroeg stadium signalen van dreiging herkent of opgemerkt worden. Een arrestant kan bijvoorbeeld agressief worden of onder invloed zijn van drugs. Zo geef je bijvoorbeeld aanwijzingen of verwijder je onbevoegden van (privé)terrein. Een beveiligingsmedewerker bewaakt de orde en veiligheid en van de te beveiligen persoon, zodat diegene niet wordt aangetast in zijn of haar privacy. Daarnaast pakt de beveiligingsmedewerker de rol van coach op richting zijn collega’s.

Als beveiligingsmedewerker kun je werken voor Team Bewaken en Beveiligen (in elke eenheid), de Afdeling Bewaken en Beveiligen (Den Haag) of Arrestantentaken.

"Als je wilt, kun je binnen de beveiliging mooi doorgroeien. Je moet dan wel laten zien dat je gemotiveerd bent en veel inzet toont. Als je iets écht wilt bereiken, dan zijn daar absoluut mogelijkheden voor. Ik had voor de stap naar medewerker beveiliging een korte opleiding nodig.” 

Theo van de Pol, beveiligingsmedewerker. Lees zijn hele verhaal hier.

beveiligingsmedewerker

Hoe word ik beveiligingsmedewerker?

Als je bij ons start, krijg je een interne opleiding aangeboden. De opleiding bestaat uit een BOA- en RTGB-opleiding en duurt ongeveer acht weken. Daarnaast volg je arrestantentaken-specifieke trainingen over hoe je om moet gaan met het toedienen van medicatie bij arrestanten, het omgaan met verwarde personen en arrestantenverzorging in brede zin.

Voor je kunt starten binnen Bewaken en Beveiligen vindt er - gezien de gevoeligheid van het werk - een veiligheidsonderzoek plaats om te checken of je geschikt bent om bij de politie te werken.

Om te kunnen solliciteren heb je een mbo 3-diploma nodig. De functie van beveiliger is een mooi startpunt voor een langere carrière bij de politie. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar generalist beveiliging, senior beveiliging of operationeel expert beveiliging.

Wat verdient een beveiligingsmedewerker?

Leren en werken tegelijk betekent dat je vanaf dag één voor de politie werkt. Logisch dus dat we je betalen voor de inzet.

Je krijgt vanaf het moment dat je start met de interne opleiding meteen salaris. Hoeveel? Dat hangt af van jouw inkomen over de afgelopen twee jaar (aaneengesloten en gemiddeld ten minste 28 uur per week). Als beveiligingsmedewerker stroom je in schaal 6 in, met een salaris van minimaal  €2.253,- en maximaal €3.537,- per maand.

Verder:

  • ontvang je reiskosten naar de praktijkplek en de opleidingslocatie.
  • betaal je geen lesgeld.
  • verzorgen wij je studiemateriaal en uniform.

Vacatures beveiligingsmedewerker

Op dit moment zijn er geen vacatures voor beveiligingsmedewerker beschikbaar. Bekijk de andere beveiligingsvacatures of maak een alert aan op Mijn Kombijdepolitie.