Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken als arrestantenbeveiliger

Het cellencomplex is het werkterrein van de arrestantenbeveiliger. Daar ben je verantwoordelijk voor de intake en verzorging van ingesloten personen. Maar ook daarbuiten heb je als arrestantenbeveiliger genoeg te doen. “Als je van diversiteit houdt, moet je echt arrestantenbeveiliger worden", zegt arrestantenbeveiliger Jorick.

Wat doet een arrestantenbeveiliger?

Als arrestanten binnen worden gebracht, controleer je hun identiteit en je fouilleert ze. Tijdens het verblijf verzorg je de arrestant met eten, drinken, medicatie en waar nodig maak je een praatje. Ook onderhoud je het contact met de familie van de arrestant en met advocaten en instanties. Zijn er bij een evenement meerdere personen aangehouden? Dan breng je de gearresteerden naar het bureau. Als er een zitting is, vervoer je de arrestant naar de rechtbank en houd je toezicht.

Er zijn ook mogelijkheden om extra taken op te pakken. Arrestantenbeveiliger Adrie: ,,Ik doe bijvoorbeeld de afname van DNA-materiaal. Als je over de juiste capaciteiten beschikt en er is ruimte, dan kun je in overleg met de leiding deze werkzaamheden oppakken."

In onderstaande video vertellen zes arrestantenbeveiligers over hun werk aan de hand van een aantal stellingen.

Hoe word ik arrestantenbeveiliger?

Je kunt solliciteren als je beschikt over een mbo 2-diploma. Je doorloopt dan een selectieprocedure van een aantal stappen, waaronder een sporttest, een psychologisch onderzoek, een medische keuring en een veiligheidsonderzoek. Dit laatste is nodig vanwege de gevoeligheid van het werk, om te checken of je geschikt bent om bij de politie te werken.

Als je bij ons start, begin je met een interne opleiding die je helemaal klaarstoomt voor het werk. De opleiding bestaat uit een BOA- opleiding (8 weken) en beroepsvaardigheidstraining waarin je onder andere leert over het gebruik van wapenstok en handboeien. Daarnaast volg je een aantal specifieke trainingen over arrestantenverzorging in de brede zin, bijvoorbeeld hoe om te gaan met het toedienen van medicatie bij arrestanten en over de omgang met verwarde personen. Als je aan het werk gaat, krijg  je begeleiding van ervaren collega’s.

Baan voor het leven of mooie opstap

Sommigen ervaren de functie van arrestantenbeveiliger als baan voor het leven, anderen zien het als mooi startpunt voor een verdere carrière bij de politie. Binnen de afdeling is er de mogelijkheid door te groeien naar medewerker beveiliging, generalist beveiliging, senior beveiliging of operationeel expert beveiliging.

Arrestantenbeveiliger Daphne: “Bij ons zijn er jaarlijks mogelijkheden om naar een ‘hogere’ functie door te groeien. Heb je daar een bepaald niveau voor nodig? Dan kun je daar een opleiding voor volgen. Er zijn ook collega’s die hierna solliciteren voor de functie van agent. De mensenkennis en ervaring die je als arrestantenbeveiliger opdoet, is op zo’n moment absoluut in je voordeel.”

Wat verdient een arrestantenbeveiliger?

Vanaf het moment dat je start met de opleiding ben je in dienst bij de politie, en ontvang je meteen salaris. Hoeveel? Dat hangt af van jouw inkomen over de afgelopen twee jaar (wanneer je aaneengesloten en gemiddeld ten minste 28 uur per week gewerkt hebt). Als arrestantenbeveiliger stroom je in schaal 5 in, met een salaris van minimaal € 2.253,- en maximaal € 3.401,- bruto per maand. Verder betalen wij jouw opleiding en uniform, en ontvang je een reiskostenvergoeding voor het reizen naar je opleidingslocatie en praktijkplek. 

Interesse?

Meerdere keren per jaar gaan er vacatures open voor de functie van arrestantenbeveiliger. Staat de regio van jouw voorkeur er op dit moment niet bij? Maak dan een alert aan. Dan krijg je van ons een seintje als er nieuwe vacatures zijn. 

Meer weten over het werk van arrestantenbeveiliger? Kijk of luister 'Boeiend de Podcast', waarin collega's over het werk van arrestantenbeveiliger vertellen.