Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Voor wie droomde van een betere toekomst

Pembe houdt toezicht op vreemdelingen bij de Afdeling Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) in Rotterdam. Ze spoort mensen zonder verblijfsvergunning op en is er ook om hen te beschermen tegen mensenhandel, uitbuiting en prostitutie. “Ik snap de beweegredenen van mensen die hier illegaal verblijven vaak heel goed.”

Mensen proberen van alles

Ik werkte op een asielboot waar de politie toezicht hield. Mijn huidige chef vroeg me daar om bij de AVIM te komen werken. Daar ben ik voor gegaan. Het is veelzijdig werk. We onderzoeken bijvoorbeeld mensenhandel en mensensmokkel, in woningen en bij bedrijven. Vanuit de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) krijgen we soms de vraag om bij personen die samenleven te controleren of dat klopt. Mensen proberen op allerlei manieren een verblijfsvergunning te krijgen en betalen daar heel veel geld voor.

Als mens raakt het je

Er zijn mensen die onder de radar een redelijk normaal leven leiden. Een man die al 20 jaar illegaal in Nederland was bijvoorbeeld. Geen vlieg kwaad gedaan, altijd gewerkt. Weliswaar zwart, maar toch. Bij een controle loopt hij tegen de lamp en wordt hij opgepakt omdat hij hier illegaal verblijft. Maar je ziet ook illegale prostituees die liever bij hun loverboy blijven dan de kans lopen op uitzetting. Als mens raakt dat je. 

De samenwerking maakt het interessant

We doen veel integrale controles met ketenpartners, zoals het wijkteam van de politie, zeehavenpolitie, belasting, douane. Bijvoorbeeld in de haven. Is een kenteken geregistreerd bij de politie? Dan zetten we de auto aan de kant. De Belastingdienst kijkt of er belastingschulden zijn, de politie onderzoekt de auto op drugs, wij kijken of er signalen van mensenhandel zijn.

Ik ben er ook om de mensen te beschermen

De AVIM is er niet simpelweg om mensen uit te zetten. We zijn er ook om ze te beschermen. Illegaliteit maakt ze kwetsbaar voor criminele uitbuiting en mensenhandel. Ze komen terecht in de illegale prostitutie of doen dwangarbeid omdat ze geen kant op kunnen. Als ik iemand uit dit circuit kan halen, en de weg kan wijzen om het via de legale weg te proberen, geeft me dat voldoening.

Wil jij je inzetten voor rechtvaardige en menselijke opsporing? Bekijk de vacatures.