Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Carrièreswitch van HR naar politieagent

Een stevige carrière als HR-professional op de rit, en dan het roer omgooien en agent worden: Nienke deed het. Want: ‘Ik vond het politievak altijd al een mooi vak. En waarom zou je je hele leven hetzelfde blijven doen?’ Nienke over haar carrièreswitch van hr-professional naar de politie.

Agent worden terwijl je eerst hr-professional was: waar komt die verandering vandaan?

‘Agent worden besluit je niet zomaar in een dag. Ik heb het al die jaren prima naar mijn zin gehad in de HR-branche. Maar langzaam maar zeker sloop daar steeds meer ‘bureauwerk’ in: processen begeleiden, beleid maken. Ondertussen leek het politiewerk me altijd al mooi, betekenisvol werk.
Dat ik daar ooit iets mee wilde doen, dat zat al zeker tien jaar in mijn hoofd. Wie zegt dat je je hele leven hetzelfde vak moet hebben? Dus toen heb ik voor mezelf twee sporen uitgestippeld. Ik ging interim HR-werk doen als recruiter bij de politieregio Zeeland - West-Brabant, en kon tegelijkertijd ontdekken of agent worden inderdaad zo aantrekkelijk was.’

Hoe was het, om deze eerste stap naar een nieuwe carrière te zetten?

‘Ik had pech: in 2020 werd ik ziek, het bleek een voorstadium van borstkanker. Dan wordt alles wel even op scherp gezet. Kon ik mijn plannen nog wel waarmaken? Dat eerste jaar stond vooral in het teken van mijn herstel en daarna ben ik langzaam weer opgekrabbeld. Ineens wordt dan heel duidelijk wat er belangrijk is in het leven. Ik dacht: waar word ik echt gelukkig van? Het antwoord daarop wist ik al heel lang: agent worden. Dus ben ik de uitdaging aangegaan en heb ik me aangemeld voor de selectieprocedure. Dat was best spannend, want ik ben inmiddels 51 jaar en die selectie is fysiek en mentaal best pittig. Gelukkig heb ik altijd gesport en kon ik me goed voorbereiden.’

Wat vonden de mensen om je heen van deze carrièreswitch naar de politie?

‘Het is best wel apart, hoeveel mensen er wat van vinden als je een radicaal besluit neemt. “Ga je echt weer naar school?” “Heb je wel nagedacht over die onregelmatige diensten?” “Hoe moet dat nou met je salaris?” Je houdt mensen toch een spiegel voor, en zij zien vaak vooral nadelen. Maar dat weerhoudt me niet. Mijn gezin, vrienden en familie staan gelukkig volledig achter me en ik heb er zelf vooral heel veel zin in.’

Waar ben je benieuwd naar, op de Politieacademie?

‘Als ik zie wat ik allemaal mag gaan leren op de Politieacademie, word ik gewoon heel blij. Verdedigingstechnieken, leren schieten, autorijvaardigheden, mijn man is er gewoon jaloers op! Deze organisatie investeert enorm in mij. De opleiding wordt voor je betaald, je krijgt een uniform, allerlei spullen.’

Hoe zit het met het salaris, nu je switcht van hr-professional naar agent?

‘Ik krijg een heel keurig salaris. Het is minder dan ik voorheen verdiende als hr-professional, maar ik heb zeker niets te klagen. Er is op de website een rekentool beschikbaar, waarop je als ‘switcher’ kunt uitrekenen wat je salaris wordt als agent. Daarbij wordt rekening gehouden met wat je voor de start van de politieopleiding hebt verdiend. Dat geeft al mooi wat inzicht.’

Waarom wil je graag agent worden? Wat hoop je te vinden in het politiewerk?

‘Echt van betekenis kunnen zijn voor mensen en de maatschappij, dat is wat me enorm aantrekt. In actie komen als het nodig is, er staan en kunnen handelen. Dat vond ik ook altijd mooi in mijn werk binnen Human Resources, dat is natuurlijk ook mensgericht. Maar bij de politie is dat nog veel concreter. Wij zijn er om mensen te helpen en tegelijkertijd de maatschappij veiliger te maken. Daarbij vind ik de afwisseling prachtig, geen dag is hetzelfde. De combinatie van de straat op gaan en vervolgens ook op het bureau de boel uitwerken, is geknipt voor mij.’

Hoe vind je de politie als organisatie? Als hr-professional heb je natuurlijk veel ervaring op dat vlak!

‘Het menselijke karakter van de politieorganisatie maakt echt het verschil. Ik heb in het recruitmentteam al ervaren dat iedereen voor je klaarstaat en dat je aan alle kanten hulp en ondersteuning krijgt als je iets nodig hebt. Het draait echt om jou als persoon, je bent geen nummertje op afdeling X. Collega’s zorgen voor elkaar, je kunt op elkaar rekenen, teamwork is vanzelfsprekend. Dat persoonlijke karakter typeert de politie als organisatie. Soms zijn de processen niet echt gestroomlijnd en moet je het zelf maar een beetje uitzoeken, maar als je hulp nodig hebt staat iedereen voor je klaar.’

 

Hoe heb je je voorbereid op de selectie voor de politieopleiding?

‘Hoewel ik altijd veel heb gesport, was hardlopen niet echt mijn ‘ding’. Maar dankzij de PolitieConditie-app heb ik mezelf heel goed kunnen voorbereiden, en was de sporttest goed te doen. Naast een hardloopschema ben ik ook extra naar de sportschool gegaan om wat sterker te worden.
Ook de cognitieve capaciteitentest kun je goed oefenen. En het helpt als je van tevoren goed nadenkt over wat je wilt vertellen tijdens het intakegesprek. Ik raad mensen ook zeker aan om gewoon eens een politiebureau binnen te lopen. Agenten praten heel graag over hun werk, want het is een prachtig vak.’

De psychologische test vinden veel mensen best spannend. Hoe was dat voor jou?

‘Die psychologische test is ook best een ding hoor, hoewel je je ook daarop kunt voorbereiden. Als je iets ergs hebt meegemaakt bijvoorbeeld, kun je voor jezelf al eens terughalen wat dat met jou deed en wat je er misschien van hebt geleerd. Of ingewikkelde situaties in je leven, hoe ben je daarmee omgegaan? Een tip wil ik nog wel meegeven voor het rollenspel. Dat ging in mijn geval online, en dat is echt niet handig op een tablet of telefoon. Gebruik een groot computerscherm, dan valt iemands lichaamstaal en non-verbale communicatie veel meer op.’

Je begint nu aan de politieopleiding. Hoe vind je het om weer in de schoolbanken te zitten?

‘Ik heb er heel veel zin in! Vooral om nieuwe dingen te leren, ook van medeleerlingen die misschien een stuk jonger zijn. De combinatie van theorie op de Politieacademie en daarna meteen de praktijk in om het vak te leren, lijkt me schitterend. Spannend wordt het ook wel denk ik. Voor het eerst de straat op, of voor het eerst helpen bij een ongeval of slechtnieuwsgesprek voeren, met die zaken begin ik nu eenmaal weer helemaal bij het begin. Maar dat laatste is precies wat ik zo mooi vind aan deze switch.’

- Wil jij ook agent worden? Check dan meteen de mogelijkheden om je in te schrijven!

- Of lees een van de andere loopbaan-blogs met daarin de persoonlijke ervaringen van agenten