Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Hoe het gaat met Michiel van Dienders?

In de serie Dienders was aspirant agent Michiel een van de acht politiestudenten die een jaar lang werden gevolgd. Hoe gaat het nu met Michiel?

‘Met mij gaat het goed. Na onze praktijkperiode in de eenheid zijn we nu weer aan de studie. Qua schoolwerk heb ik alles gehaald en alles verloopt eigenlijk heel vlotjes. Ik heb veel reacties gehad. De serie is veel groter geworden dan ik vooraf had gedacht. Mensen vonden het bijzonder dat we ons zo openstelden en dat ze een hele andere kant van de politie hebben gezien. Niet alleen de actie, maar ook juist die menselijke kant. Op straat word ik wel eens herkend. Je merkt dat mensen je nét iets langer aankijken dan gebruikelijk. Dat is nog steeds wel onwerkelijk. Ook online heb ik de reacties gelezen. Het is soms best grappig om te lezen wat mensen allemaal over je zeggen. Ik zeg altijd: feedback krijgen is een cadeautje, je kunt het uitpakken of lekker dicht laten zitten. Ik kies ervoor om er juist wel wat mee te doen… Hoe zien mensen mij? Wat vind ik daar zelf van? En kan ik dat begrijpen? Daar leer je als mens ook weer van.’

Veranderd door de politieopleiding

‘Of ik ben veranderd? In de serie zie je dat ik nuchter ben. Eigenlijk ben ik altijd die ‘boerenjongen’ gebleven. Als je in de politieopleiding zit leer je om dieper naar jezelf te kijken. Ook naar je tekortkomingen. Wat gaat al goed, waar liggen verbeterpunten? Voor mij was empathie tonen bijvoorbeeld iets om aan te werken. Ik kon best hard zijn. Gaandeweg de opleiding pak je dat aan en merk je dat je steeds beter wordt. Op straat werk ik bijvoorbeeld veel samen met Sammuel. We verschillen veel van elkaar, maar dat maakt het juist leuk. Waar ik soms te snel door wil in dingen, toont Sammuel altijd oprechte betrokkenheid. We leren veel van elkaar en dat maakt het een mooie wisselwerking.


De opleiding duurt nog iets meer dan anderhalf jaar. Als ik klaar ben ga ik eerst wat straatervaring opdoen in Rotterdam. Ik houd wel van een beetje actie, dus het lijkt me ooit wel gaaf om bij de hondenbrigade of in een speciale eenheid te komen. Maar dat zien we dan wel weer, eerst de opleiding succesvol afronden!’