Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Kun je agent en scheidsrechter zijn?

Danny Makkelie is wijkagent bij de politie én scheidsrechter op het EK voetbal 2021! ‘Fluiten op een EK was mijn grootste droom toen ik als tienjarige begon. Ik ben enorm trots dat ik daar nu mag staan met mijn team.’

Scheidsrechter uit passie

Of hij nou werkt op het veld of op straat: Danny gaat er met volle inzet in. 'Scheidsrechter werd ik vanuit passie, politieagent werd ik vanuit mijn hart. Ik wilde iets betekenen voor de maatschappij – en ook dat werk zou ik voor geen goud willen missen. Ook tijdens het EK blijf ik, via Teams, op afstand betrokken bij mijn basisteam.’ 

Je groeit door het politiewerk

‘Het politiewerk heeft mij volwassen gemaakt. Beter communiceren, de-escalerend optreden, onder alle omstandigheden rustig blijven en het overzicht bewaren, besluitvaardig en stressbestendig zijn: dankzij dit werk heb ik me echt als mens ontwikkeld. Het heeft me verantwoordelijkheidsbesef gegeven, mentale kracht, ik heb geleerd om leiding te geven en in teamverband te werken.’

Kun je dat op het voetbalveld ook gebruiken?

‘Absoluut! In beide beroepen zie je erop toe dat de spelregels worden nageleefd. Als politieagent zorg je voor veiligheid op straat, als scheidsrechter zorg je voor veiligheid op het veld. Zowel met burgers als met spelers moet je goed kunnen communiceren. Je moet in beide gevallen onder moeilijke omstandigheden het hoofd koel houden. Snel beslissingen nemen, anticiperen op onverwachte veranderingen, de-escalerend optreden en gezag uitstralen. Als scheidsrechter en politieagent ben je een autoriteit. Je hebt een voorbeeldfunctie – daar moet je je altijd van bewust zijn.’

Past dat van nature bij je?

‘Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en ik houd van discipline, regels en structuur. Maar het politiewerk, dat ik al vanaf mijn 18e doe, heeft mij ook gevormd. Ik zet me graag in om een bijdrage te leveren aan een veilige en leefbare maatschappij.’

Waarom ben je naast het politiewerk scheidsrechter gebleven?

Van je hobby je werk maken is toch het mooiste wat er is? Fluiten is mijn allergrootste passie. Wat is er nou mooier dan de hele wereld over vliegen, altijd en overal nieuwe indrukken opdoen, fluiten in de mooiste stadions, altijd nieuwe contacten leggen en beroemde spelers ontmoeten? Het opent vele deuren en dat maakt mijn werk als scheidsrechter zo bijzonder.’

Valt dat wel te combineren met het politiewerk?

‘Toen ik solliciteerde bij de politie, was ik al scheidsrechter. Ik fluit van kinds af aan. Eerst in het amateurvoetbal en nu leid ik voornamelijk wedstrijden in de Eredivisie en Champions League. Bij mijn sollicitatie werd gezegd dat de politie verwachtingen van mij heeft binnen de organisatie, en dat ik als goed werknemer ook iets terug mag verwachten. Dat was dus het begrip voor mijn droom om door te groeien tot professioneel scheidsrechter. Dat begrip heb ik aan alle kanten gekregen. Ik val binnen de Eenheid Rotterdam onder de topsportregeling. Ik mag flexibel omgaan met mijn diensten en stem mijn rooster af met de planning. Ook mijn collega's op het basisteam zijn heel meewerkend en ondersteunend. Financieel gezien is fluiten mijn hoofdinkomen. Toch doe ik het politiewerk heel graag en zou het voor geen goud willen missen.‘

Wat vinden ze er op het veld van dat je bij de politie werkt?

‘Ik merk dat de politie een goede naam heeft. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Voorafgaand aan een wedstrijd wordt vaak gezegd "Danny Makkelie, referee and policeofficer from the Netherlands." Daarop hoor ik alleen maar positieve berichten. Ook merk ik dat mijn bekendheid als politieagent binnen de voetbalwereld zorgt voor meer acceptatie en betrouwbaarheid.’

Heb je wel eens als agent gewerkt bij een voetbalwedstrijd?

‘Nee, maar dat is een bewuste keuze. Het is voor mij niet verstandig om voetbaldiensten te draaien. Supporters zullen mij herkennen en om die reden kan ik een gewillig mikpunt worden tijdens supportersgeweld. Daarbij verhoogt het werk als ME'er de kans op blessures en verwondingen. Dat zou nadelig zijn voor mijn scheidsrechterscarrière. ’

Is de combinatie vol te houden?

‘Het vraagt soms veel, lichamelijk en geestelijk, om op beide fronten optimaal te kunnen presteren. Als ik tijdens mijn politiewerk een dodelijke aanrijding, reanimatie of verhanging heb meegemaakt, dan is het soms een hele opgave om dat tijdens de wedstrijd te parkeren. Maar andersom kan het ook een flinke uitdaging zijn om terug te vliegen na een wedstrijd in het buitenland, en de volgende dag weer te moeten werken. Ik ben altijd op zoek naar balans.’

Ook agent worden? Bekijk de politieopleidingen en meld je aan voor een vacature-alert!