Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Cognitie- en taaltest

Je selectieprocedure voor de politieopleiding op mbo-4 niveau is gestart. Je begint met het online maken van een cognitieve test en een taaltest. Als je de testen haalt, vul je daarna een aantal vragen in over je persoonlijkheid.

  • Houd er rekening mee dat vanwege de actuele situatie omtrent corona de volgorde van de selectieonderdelen psychologisch onderzoek en sporttest in de praktijk kan wijzigen. 

Bereid je voor

Met behulp van de video’s en andere informatie op onderstaande pagina’s kun je je goed voorbereiden op de online testen. Op internet kun je daarnaast oefeningen vinden voor de onderdelen die in de politietest ook aan bod komen. Deze oefentests zijn niet van de politie. Als je hiervan gebruik wilt maken, raden we je aan de gratis oefenmogelijkheden te gebruiken.

Tips voor het maken van de testen

  • Maak de testen op een moment dat het jou uitkomt, thuis of op een andere locatie.
  • Zorg dat je in een rustige omgeving bent, zonder afleiding.
  • Gebruik een desktop, laptop of notebook met een internetaansluiting. Smartphones zijn hiervoor niet geschikt.
  • Je hoeft niet alle testen in één keer te doen. Ben je een test gestart, dan moet je deze wel afmaken. Tussen de testen door kun je pauzeren. Je kunt ook uitloggen en later weer inloggen om verder te gaan met de volgende test.
  • Houd wel de tijd in de gaten, in de uitnodiging voor de online testen staat wanneer je deze uiterlijk afgerond moet hebben.

Verificatietoets

Het is belangrijk dat je de test zelfstandig maakt, dus zonder de hulp van anderen en zonder hulpmiddelen (behalve pen en papier). Ter controle maak je later in het selectieproces een soortgelijke test onder toezicht. Dat is de zogenaamde verificatietoets. 
Het resultaat van de online testen blijft één jaar geldig míts je deze verificatietoets positief hebt doorlopen. 

Na de cognitie- en taaltest

Heb je de testen positief doorlopen en de vragenlijsten ingevuld? Dan vergelijken we jouw resultaten met die van de andere kandidaten. Op basis hiervan bepalen we of je door bent naar het volgende onderdeel. Je ontvangt hiervan een bevestiging per mail.

Ben je door, dan is de eerstvolgende stap een intakegesprek met je recruiter. Daarin kijkt de recruiter samen met jou of er een goede match is met de politieopleiding waarvoor je hebt gekozen. En of er voor jou mogelijk belemmeringen zijn voor het vervolg van de selectieprocedure, zoals aanstaande vakanties of blessures. In dit gesprek kun je ook je eigen vragen stellen. Ben je trouwens ook al aan het trainen voor de sporttest? Tip: maak hiervoor gebruik van de PolitieConditie app!

Indien je één of beide testen niet hebt behaald, dan stopt helaas de selectieprocedure. Wil je je later opnieuw aanmelden, dan kan dat weer na 6 maanden.