Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

Als je solliciteert op een functie voor politiespecifieke inzet, doorloop je eerst een selectieprocedure. Deze procedure bestaat uit verschillende onderdelen en kan in totaal 8 maanden duren. Heb je de selectie succesvol afgerond? Dan start je met de opleiding Politiemedewerker Specifieke Inzetbaarheid (PSI) van 14 weken om opsporingsbevoegd te worden.

De vier stappen in de selectieprocedure

1. Vakinhoudelijk gesprek

Na beoordeling van jouw motivatiebrief en cv ontvang je een uitnodiging voor een vakinhoudelijk gesprek. In dit gesprek bespreken we jouw vakkennis en achtergrond in relatie tot de functie. Als het team met je verder wil, volgt het assessment.

2. Assessment

Met het assessment verzamelen wij informatie over jouw cognitieve capaciteiten, persoonlijkheid en relevante competenties. Het assessment duurt een volledige werkdag en bestaat uit de volgende onderdelen:

Cognitieve capaciteitentest

Met de cognitieve capaciteitentest meten we jouw numerieke inzicht, algemeen redeneervermogen en taalvaardigheid. De test is adaptief, wat betekent dat de test zich tijdens de afname aanpast aan jouw niveau. We kijken of je cognitief voldoende basis hebt om aan de PSI-opleiding te beginnen.

Test kritisch denkvermogen

Deze test stelt jouw analytisch en kritisch redeneervermogen vast. Je beantwoordt een reeks meerkeuzevragen waarin je aangeeft of de gegeven feiten in een situatieschets een bepaalde conclusie ondersteunen.

Persoonlijkheidsvragenlijsten

Bij het invullen van de persoonlijkheidsvragenlijsten geef je aan in hoeverre bepaalde uitspraken op jou van toepassing zijn. De vragen hebben betrekking op je persoonlijkheid, mentale weerbaarheid en ingrijpende gebeurtenissen. Je antwoorden geven input voor je gesprek met de psycholoog.

Psychologisch interview

Tijdens het psychologisch interview voer je een gesprek met een psycholoog. Dit gesprek gaat dieper in op verschillende persoonlijke eigenschappen en kenmerken die relevant zijn voor de beoogde functie. Binnen het politiewerk kun je bovendien te maken krijgen met ingrijpende en stressvolle gebeurtenissen en dat moet je aankunnen. Het is belangrijk dat het werk bij je past.

Medische keuring

Bij specifieke functies binnen het forensisch onderzoek kan sprake zijn van bijzondere functie-eisen waarvoor een medische keuring vereist is. Dit lees je terug in de vacaturetekst.

3. Selectiegesprek

Op basis van de resultaten van het assessment bepaalt de selectiecommissie of je wordt uitgenodigd voor een selectiegesprek. Bij een positieve uitkomst word je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaarden-/aanstellingsgesprek.

4. Veiligheidsonderzoek

Voordat je aan de slag kunt, vindt er eerst een screening plaats. We kijken of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken. We gaan na of je strafrechtelijk bent veroordeeld, of je om andere redenen (veel) voorkomt in de politiebestanden (zoals het veroorzaken van overlast), maar bijvoorbeeld ook of je problematische schulden hebt, drugs gebruikt of veel alcohol drinkt. Het is belangrijk dat je tijdens het onderzoek open en eerlijk bent. Het veiligheidsonderzoek duurt acht weken vanaf het moment dat de onderzoeker je dossier in behandeling heeft genomen. We vragen dus wel wat van je geduld. 

Selectieprocedure gehaald

Is de uitkomst van de screening positief, dan zal de recruiter je daadwerkelijke aanstelling in gang zetten. Heb je een baan die je moet opzeggen, wacht daar dan mee totdat je van de recruiter de bevestiging ontvangt waar en wanneer je daadwerkelijk in dienst komt en start met de PSI-opleiding.