Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken als agent

Als politieagent werk je in een basisteam: in de surveillance en noodhulp. 24 uur per dag. Je zorgt voor een veilige en leefbare wijk, stad of regio.

De werkzaamheden

Als agent ben je dagelijks aanwezig op straat. Je bent een verbinder, je bent er voor iedereen die ons nodig heeft, met elke achtergrond of overtuiging. Globaal bestaat je werk uit: 

  • politietoezicht
  • preventieadvies
  • afhandeling van verkeersproblemen 
  • eenvoudig recherchewerk
  • verlenen van hulp
  • het handhaven van wetten en regels 

Als agent werk je in een rooster met dagdiensten, avonddiensten en nachtdiensten. Tijdens een dienst krijg je te maken met uiteenlopende meldingen en weet je vooraf nooit hoe de dienst verloopt. Samen met je collega’s wikkel je alle incidenten zo goed mogelijk af. Van overlast tot verkeersongeval en van diefstal tot mishandeling. Voor een goede opvolging van de incidenten is het belangrijk dat je alle relevante informatie hierover zorgvuldig verwerkt. Zo werk je effectief samen met collega’s van de meldkamer en recherche, aan veilige wijken en gemeenten. En aan het terugdringen en voorkomen van criminaliteit. 

In de basisteams zijn ook politiekundigen actief in het dagelijkse politiewerk in de wijk. Zij hebben een overkoepelende rol. Met een helikopterview zorg je er in die rol voor dat alles goed en soepel loopt bij heftige meldingen en iedereen zijn werk kan doen. Samen met partners, zoals woningcorporaties, zorginstanties, gemeente, brandweer en Belastingdienst, werk je aan structurele oplossingen en verbeteringen in de wijk.

Politieopleidingen 

De werkzaamheden die je bij de politie doet zijn afhankelijk van het opleidingsniveau dat je kunt kiezen met je vooropleiding of werkervaring. Er zijn politieopleidingen op mbo 4-niveau en hbo-niveau. Ook kan het verschil uitmaken in welke regio je werkt, want iedere eenheid heeft zijn eigen problematiek en focus. Politieagent word je met de politieopleiding op mbo 4-niveau of de politieopleiding op hbo-bachelor niveau.

Jezelf ontwikkelen  

Omdat het werk voortdurend verandert, blijf je zelf ook constant in ontwikkeling. Als persoon, als team, en in je vak – doorgroeiend tot bijvoorbeeld rechercheur, wijkagent, ME-er, persoonsbeveiliger of onderdeel van het arrestatieteam. Als je integer bent, betrouwbaar, moedig en verbindend. Maak er dan politiewerk van.

Test jezelf

Wat weet jij over het politiewerk? Doe de test op  Test Jezelf .