Vergroot jezelf Kombijdepolitie

FAQ over persoonsbeveiliging bij de politie | Kombijdepolitie

Hieronder geven we antwoord op de meeste gestelde vragen. Check of het antwoord op jouw vraag erbij zit.

Vragen over de selectieprocedure

Vragen over het werk

Hoe bereid ik me voor op de selectieprocedure?

Met verschillende tests en onderzoeken kijken we of je cognitief, mentaal en fysiek voldoende basis hebt om aan de gecombineerde politie- en persoonsbeveiligeropleiding te beginnen. 
Zorg dat je goed voorbereid de sollicitatie in gaat. Zorg ook dat je fysiek en mentaal in orde bent. Dit geeft je namelijk meer ruimte in je hoofd om na te denken als het even zwaar wordt. Bereid je goed voor op de cognitietesten. Doe bijvoorbeeld de oefentest.
Bij het intakegesprek is jouw motivatie erg belangrijk. Laat zien waarom je deze keuze maakt, wees enthousiast en lees je ook goed in. Als voorbereiding op de intest kun je een aantal bokslessen nemen, dan ben je allround in goede fysieke conditie. Dit kan je helpen. 
Bekijk de uitgebreide informatie en video over de selectieprocedure.

Kan ik als vrouw ook solliciteren als persoonsbeveiliger?

Zeker! Divers samengestelde teams presteren beter. In de persoonsbeveiliging is een goede mix tussen mannen en vrouwen cruciaal voor het goed uitvoeren van de taak. Bijvoorbeeld omdat een vrouw soms onopvallender kan opgaan in de omgeving of bepaalde ruimtes minder toegankelijk zijn voor mannen. Vrouwen worden daarom van harte uitgenodigd ook te solliciteren. 

Is er een leeftijdgrens voor deze functie?

Nee. Als je gemotiveerd en fit bent en voldoet aan de minimale eisen dan nodigen we iedereen van harte uit om te solliciteren. Er is wel een ondergrens. Ben je bijvoorbeeld 18 jaar dan adviseren we je om eerst meer ervaring op te doen. Het is voor de functie van persoonsbeveiliger belangrijk dat je al wat werk- en levenservaring hebt opgebouwd. Lees meer over de eisen en de selectie.

Wat voor diploma heb ik nodig om te kunnen solliciteren?

Solliciteren voor dit traject kan met elke studierichting. Je hebt minimaal een diploma vmbo gl/tl of mbo-3 nodig. Alleen een mbo-2 opleiding is niet voldoende. Ben je niet aantoonbaar in het bezit van een diploma zoals vermeld? Dan accepteren wij ook de volgende toelatingstoets, mits recent behaald, als bewijs voor toelating tot deze opleiding:
o    NTI MBO. Je vindt meer info over deze mbo-toelatingstoets op de site van het NTI.
o    LOI MBO4. Meer informatie vind je op de site van de LOI. Ook kun je je daar aanmelden voor deze toelatingstoets.

De toelatingstoets is 1 jaar geldig en mag gedurende dit jaar gebruikt worden voor jouw inschrijving(en) op een politieopleiding. De kosten voor de toelatingstoets zijn in eerste instantie voor eigen rekening. Ook moet je zelf de toets aanvragen. Word je uiteindelijk aangesteld, dan kun je de gemaakte kosten voor de toelatingstoets declareren.

Kan ik met mijn beveiligingsdiploma solliciteren?

Als je ook in het bezit bent van minimaal een diploma vmbo gl/tl of mbo-3 dan kan dit. Je krijgt geen vrijstellingen in de opleiding. Check ook de vraag 'Wat voor diploma heb ik nodig om te kunnen solliciteren?'

Heb je bepaalde werkervaring nodig?

Relevante werkervaring heeft wel de voorkeur, maar is geen vereiste. Denk hierbij aan werkervaring in de beveiliging, bij de douane, defensie of in de sportbranche.

Wat als ik alleen de politieopleiding op mbo 4-niveau haal en niet de opleiding tot persoonsbeveiliger?

Dan heb je een politiediploma en kun je aan de slag als agent. Uiteraard alleen als je dit zelf ook wilt. Dit geldt ook tijdens de selectieprocedure. Mocht je onverhoopt uitvallen op eisen die gelden voor de functie van persoonsbeveiliger en je bent wel geschikt voor de functie van agent, dan kunnen we kijken of je kan starten in een reguliere politieopleiding. 
Besluit je om eerder te stoppen of heb je de opleiding tot agent niet gehaald, dan betekent dit ontslag bij de politie. In alle gevallen geldt dat je de kosten niet terugbetaalt.

Ik zit bij defensie, kan ik solliciteren?

Zeker. Check wel eerst goed of je wel mag solliciteren aangezien defensie met fase-contracten werkt en je niet in iedere fase defensie mag verlaten. Er is geen verkorte opleiding voor kandidaten die bij defensie werken. Iedereen doorloopt hetzelfde traject. Er zijn geen uitzonderingen en geen vrijstellingen.

Moet je tijdens de selectie in Nederland zijn?

Ja, tijdens de selectie moet je in Nederland zijn. 2 weken vakantie is geen probleem, maar 3 maanden weg is niet mogelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van het werk als persoonsbeveiliger?

Je volgt een specialistische en uitgebreide opleiding tot persoonsbeveiliger op het hoogste niveau. Bij de DKDB werk je met geavanceerde materialen in een professioneel team met verschillende achtergronden en ervaringen. Je bezoekt wereldwijd unieke locaties die voor veel mensen niet toegankelijk zijn, zoals paleizen, ambassades en tropische bestemmingen. Ook krijg Je veel ruimte om te trainen en jezelf te ontwikkelen. 

Wel moet je op een realistische afstand van Den Haag wonen, anders ben je te veel aan het reizen tussen thuis en je werk. Als een opdracht uitloopt en je team moet doorwerken, verwachten we dat je flexibel bent.
Tatoeages zijn toegestaan, maar deze moeten wel bedekt zijn met lange mouwen of lange broek, ook als het warm is.

Ben ik als persoonsbeveiliger veel aan het wachten?

Voor buitenstaanders lijkt dat misschien zo. In werkelijkheid ben je altijd bezig met het scannen van de omgeving, een volgend bezoek aan het voorbereiden of aan het trainen. Als je te beveiligen persoon (TBP) voor langere tijd ergens binnen is, worden taken afgewisseld. Je moet tenslotte wel scherp blijven. Dat lukt niet als je urenlang dezelfde taak moet uitvoeren. Het meeste werk zit in de voorbereiding. Informatie halen, een beveiligingsplan maken en het team samenstellen. Met name in de uitvoering moet je extra alert blijven.

Kan ik zelf aangeven of ik bij de Koninklijke Beveiliging (KB) of Diplomatieke Beveiliging (DB) wil werken?

Je begint meestal bij de diplomatieke unit. Afhankelijk van waar er vacatures zijn en wat bij je past, word je ergens geplaatst. Het is bij je sollicitatie niet mogelijk om een unit te kiezen. Wel kun je gedurende je loopbaan je voorkeur aangeven.

Hoe weet ik of dit werk bij mij past?

Als persoonsbeveiliger moet je geduldig zijn en erg secuur kunnen werken. Om gevaarlijke situaties voor te zijn, moet je in scenario’s kunnen denken. Je hebt veel sociaal contact met personen uit verschillende landen en culturen. Daarvoor moet je contactgericht zijn en de Engelse taal goed beheersen.
Verder is het belangrijk dat je duidelijk kunt communiceren en collega’s volledig op je kunnen vertrouwen. Zeg altijd wat je doet en doe wat je zegt. Ook is een goede fysieke en mentale conditie cruciaal om alert te kunnen reageren. Belangrijk is ook dat je echt gemotiveerd bent om dit werk te doen.

Welke impact heeft dit werk op mijn privé- en gezinsleven?

In de regel heeft de interne opleiding voor persoonsbeveiliger in Ossendrecht de grootste impact op het privéleven. Het zijn lange dagen waarbij je altijd gefocust moet zijn, met weinig ruimte voor vrije momenten. Alleen in de weekenden ga je naar huis.
Aan de functie is geen verhuisverplichting verbonden of een minimale kilometerstraal waarbinnen je moet wonen. Wel moet je jezelf natuurlijk afvragen hoeveel tijd je aan woon-werkverkeer kwijt wilt zijn. Bij spoedgevallen heeft een reistijd van maximaal een uur de voorkeur. Bij voorkeur ben je daarom woonachtig op maximaal een uur rijden van Den Haag, maar dit is geen verplichting. Op de locatie van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging in Den Haag zijn ook overnachtingsmogelijkheden. 
Aangezien de te beveiligen persoon voor werkbezoeken of vakanties weleens in het buitenland verblijft, reis je zelf ook af en toe naar het buitenland. Dit is bijna altijd gepland. In je privéleven kun je hier dus rekening mee houden.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden en kun je je specialiseren?

Als persoonsbeveiliger zijn de verticale doorgroeimogelijkheden beperkt, maar er zijn volop mogelijkheden om je te specialiseren. Nadat je voldoende praktijkervaring hebt opgedaan, kun je op zeer hoog niveau worden opgeleid tot motorrijder, ruiter, schipper, skiër of medic. Dit zijn neventaken. Neventaken zijn werkzaamheden die je naast je vaste taken doet. In overleg kijken we welke specialisaties bij jou passen, waar je voorkeur naar uitgaat en welke nodig zijn in het veld. Hiervoor volg je passende interne of externe opleidingen. Ook kun je bijvoorbeeld (na een aantal jaren ervaring) doorgroeien tot Verantwoordelijk Beveiligingsambtenaar (VBA). Deze persoonsbeveiliger stuurt het team aan. Je wordt hiervoor intern opgeleid.

Wat zijn de werktijden?

Bij een vroege dienst begin je meestal om 7:00 uur, maar dit kan ook 06:30 uur zijn of veel eerder als bijvoorbeeld een Te Beveiligen Persoon (TBP) om 05:00 uur op Schiphol moet zijn. Je wordt om 13:30 of 14:00 uur afgewisseld door collega's van de late dienst. Die dienst duurt tot 22:30 - 23:00 uur. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de locatie van de TBP op dat moment. Soms komt het logistiek beter uit dat de vroege dienst de TBP vanuit een bepaalde locatie, terug begeleidt naar de vaste locatie. Bijvoorbeeld als dit aan de andere kant van het land is. Hierdoor kan het voorkomen dat je lange dagen maakt en op andere dagen meer vrij kunt nemen.

Hoe ziet een werkweek eruit qua uren?

Tijdens de opleiding werk je fulltime. Dit zijn soms lange dagen. Na de opleiding kun je als persoonsbeveiliger parttime werken met een minimum van 27 uur per week tot maximaal 40 uur per week. Ook is het mogelijk om dan in 4 x 9 uurs diensten te werken. Door de soms lange werkdagen bouw je echter al snel overuren op die je kunt omzetten in vrije dagen. Ook kun je een vaste vrije dag aanvragen. Af en toe heb je een nachtdienst en je werkt om het weekend (zaterdag én zondag). Zo nu en dan draai je 24 uur piket. Van die 24 uur werk je overdag gewoon in de teams. In de avond en de nacht kan je gebeld worden. Dit komt niet heel veel voor.

Je rooster wordt per 4 weken vastgesteld. Wel kan het in die 4 weken meerdere keren veranderen, maar dit gebeurt in overleg. Omdat wij afhankelijk zijn van de te beveiligen persoon (TBP), wordt er ook flexibiliteit van de medewerkers verwacht.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Je rooster bestaat uit vroege en late diensten, met heel af en toe een nachtdienst. Bij de Koninklijke Beveiliging (KB) werk je meer nachtdiensten dan bij de Diplomatieke Beveiliging (DB). Je begint elke dag met een briefing, samen met je team. Hierin wordt alles van A tot Z besproken. Denk hierbij aan routes, agenda van de te beveiligen persoon (TBP), wat hebben we nodig, hoe gaan we de uitvoering doen? Vervolgens ga je met je team de straat op. Tussendoor heb je soms tijd om bijvoorbeeld te trainen. Het kan zijn dat je door de collega's van de late dienst op locatie wordt afgelost. Aan het einde van de dienst kom je samen met je team en wordt er gedebrieft. Op een ‘normale’ werkdag kun je op allerlei verschillende locaties komen. In een restaurant, bioscoop, werkadres van de TBP, het bos. Geen werkdag is hetzelfde.

Werk ik altijd in een vast team en beveilig ik een vast persoon?

Je werkt niet altijd in een vast team. Je werkt met veel verschillende collega’s. Doordat het een specialistische dienst is, ken je wel bijna elke collega. Per dag kan je rol en de persoon die je beveiligt wisselen. 
De ene dag ben je voorverkenner, de andere dag chauffeur of sta je als Personal Protection Officer altijd direct naast de te beveiligen persoon (TBP). De persoonsbeveiliger die de Verantwoordelijke beveiligingsambtenaar (VBA) is, stuurt het team aan. 

Word ik aangesteld bij een vast persoon of bij verschillende personen?

Als team heb je een aantal vaste personen die je beveiligt. Op deze manier bouw je een vertrouwensband op met de te beveiligen persoon (TBP).

Hoelang ben ik weg als ik naar het buitenland moet?

Een reis naar het buitenland kan bestaan uit een korte reis van een dag, maar kan ook twee weken duren. Na twee weken word je afgelost. Bij de Koninklijke Beveiliging (KB) ga je vaker naar het buitenland dan bij de Diplomatieke Beveiliging (DB). Hoe vaak je naar het buitenland gaat, is ook afhankelijk van je eigen interesse/mogelijkheden.

Er wordt gesproken over een hoge werkdruk. Klopt dit?

Je maakt soms lange dagen, maar hier krijg je vrije tijd voor terug. Het kan zijn dat je plotseling wordt gevraagd om een langere dienst te draaien. Als persoonsbeveiliger moet je flexibel zijn en draai je dus die langere dienst waar mogelijk. Maar wanneer je echt een probleem hebt met bijvoorbeeld het vinden van oppas, dan zijn de collega’s ook flexibel naar elkaar. Er is altijd wel een collega die je dienst wil overnemen.

Heb ik als persoonsbeveiliger veel administratief werk?

Als persoonsbeveiliger heb je veel minder administratief werk dan een agent die op straat werkt. Persoonsbeveiligers maken soms een incidentrapport (mutatie) op. En als je als taak hebt gekregen dat je een werkvoorbereiding moet maken, betekent dit wat administratieve handelingen. 

Wie bepaalt of een persoon beveiligd moet worden?

Dit wordt besloten door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Kan ik na enkele jaren als persoonsbeveiliger te hebben gewerkt als agent gaan werken?

Zeker, je wordt eerst opgeleid tot agent, vervolgens krijg je een aanvullende opleiding tot persoonsbeveiliger. Wil je na een aantal jaren als agent gaan werken, dan heb je de juiste kennis en skills.