Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Voor de familie die antwoorden zoekt

Lynn werkt ruim een jaar als forensisch onderzoeker bij de politie. Inbraken, overvallen, overlijdensonderzoeken, zedendelicten: de onderzoeken zijn vaak heftig. Toch gaat ze elke ochtend heel gemotiveerd naar haar werk. “Het is mooi om slachtoffers en nabestaanden in een hele moeilijke periode te kunnen helpen.”

Elke werkdag is een verrassing

Ik heb vier jaar hbo Forensisch Onderzoek gestudeerd. Ik had het geluk dat ik na mijn studie gelijk als forensisch onderzoeker bij de politie kon beginnen. Naast m’n werk ben ik in opleiding bij de politie zelf. Ik word klaargestoomd om straks zelfstandig onderzoeker te zijn. Hoe een werkdag eruitziet? Daar is geen peil op te trekken. Soms werk ik uren aan een proces verbaal, of sta ik juist tot diep in de nacht op een plaats delict.

Je ziet steeds beter verbanden

Als iemand dood in bed ligt, zijn er een aantal mogelijkheden. Is het een natuurlijk overlijden, zelfdoding, een ongeval of een misdrijf? Aan de hand van sporen kun je scenario’s uitsluiten of juist ondersteunen. Je hebt maar een klein beetje informatie als je naar binnen gaat, maar door verbanden te leggen en het sporenbeeld te lezen, ga je naar buiten met het meest waarschijnlijke scenario. 

Nieuwsgierig én nauwkeurig

Je moet stevig in je schoenen staan, goed alleen en samen kunnen werken. Heel nieuwsgierig zijn. Nauwkeurig. Niet snel genoegen nemen met een antwoord. En snelheid is altijd een factor. Als bijvoorbeeld het halve treinnetwerk stil ligt omdat je onderzoek doet op een spoor, dan voel je tijdsdruk. Maar we zeggen altijd: wil je goed onderzoek of snel onderzoek? Je wilt zeker weten of iemand zelf voor de trein is gesprongen, of dat het toch een misdrijf was.

Helpen bij de verwerking is heel veel waard

Soms vinden nabestaanden het fijn om met ons te praten. Dat persoonlijke aspect vind ik fijn, het is prettig net iets meer antwoorden te kunnen geven. Want ik doe mijn werk echt voor mensen die anders met zoveel vragen waren achtergebleven. Als ik hen ook maar een klein beetje kan helpen bij de verwerking, dan is dat heel veel waard.

Wil jij in een hecht team op zoek gaan naar antwoorden die mensen helpen? Bekijk de vacatures.