Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Voor het dorp dat zich zorgen maakt

Koen begon op zijn negentiende als agent. Hij groeide flink door binnen de organisatie en heeft nu een beleidsfunctie. Daarnaast draait hij nog steeds diensten in uniform. Het werk op straat wilde hij niet missen. Of eigenlijk: in het bos. Als milieuagent zet hij zich in voor de buitengebieden. ´Zaken die het daglicht niet kunnen verdragen gebeuren op afgelegen plekken in het bos´.

Je doet het samen met heel veel partijen

Op een gegeven moment kwam het begrip ondermijning op, wat betekent dat de onderwereld zich steeds meer in het maatschappelijke leven laat zien. Er waren veel drugsdumpingen in het buitengebied. Ik ging toen samenwerken met natuurbeheerders, gemeenten, boa’s, boswachters. Er gebeurt buiten de bewoonde wereld echt enorm veel. Drugs, ontvoeringen, gestolen auto’s, achtervolgingen, criminelen met vuurwapens, stropers, vermissingen, noem maar op.

Ik heb enorm veel geleerd in het bos

Eerst ben ik mee gaan lopen met boswachters. Ik kon hen, op mijn beurt, coachen op bijvoorbeeld: hoe maak je een goed proces verbaal bij een gezamenlijke actie op? Zelf heb ik weer enorm veel van hen geleerd. Denk aan spoorzoeken, hoe je stropers het beste kan aanhouden en de lokale natuur het beste kan beschermen. Het is belangrijk dat je leergierig bent en gebruik maakt van de kennis van experts. Inmiddels ken ik de buitengebieden als mijn broekzak.

Als de boswachter stropers spot, rijdt-ie ze klem

Stroperij is er in veel verschillende vormen. Soms gaan hele groepen het bos in met auto’s met valse kentekens. Dan nemen ze hazewindhonden mee en die laten ze hazen en reeën opjagen en verscheuren. Echt een heel wrede vorm van jagen. Afgelopen weekend zijn er nog stropers klemgereden. Ik zag het krantenbericht, een vluchtwagen was bovenop de dienstauto van een boswachter gereden. Ik wist meteen welke boswachter dat was geweest. Als hij stropers spot en ze willen ervandoor, dan rijdt-ie ze gewoon klem.

Je moet wel iets met de natuur hebben

Ik doe mijn werk voor de bewoners in het buitengebied. Voor de natuur. Stroperij, recreanten die zich niet aan regels houden, motorcrossers, kofferbakdeals, afrekeningen, drugsdumpingen: het vindt allemaal in afgelegen gebieden plaats. Buitengebieden verdienen van de politie (en partners) dus alle aandacht die ze kunnen krijgen. Dat is voor mij heel belangrijk.

Wil jij werken op een plek waar politiewerk en natuur samenkomen? Word dan eerst agent. Ben je agent dan kun je je specialiseren op het thema milieu.