Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Overstappen naar agent met je vwo

Je droom achterna? Iets maatschappelijks doen? De benen strekken na een jarenlange kantoorbaan? Er zijn allerlei redenen om een overstap te maken naar de politie, ook als je al een andere carrière achter de rug hebt. Of juist dan. Met je vwo-diploma als vooropleiding kun je kiezen voor het hoger politieonderwijs.

Terug de schoolbanken in

Als je kiest voor de politie start je met het reguliere voltijds leerwerktraject. Het leuke hiervan is dat de studenten vanuit allerlei achtergronden bij elkaar in de klas zitten. Zij-instromers die vaak al wat ouder zijn en werkervaring meebrengen en jonge studenten die direct vanuit hun schoolloopbaan voor de politie kiezen. 

Diploma vooropleiding

Niet zozeer je werkervaring maar het niveau van je vooropleiding bepaalt welke politieopleiding je kunt kiezen. Met een vwo-achtergrond kun je een doorstart maken in het hoger politieonderwijs. Hoewel de toelatingseisen voor de nieuwe opleidingen nog niet zijn vastgesteld is instromen met een vwo-diploma op termijn wel waarschijnlijk. We raden je aan daarop te wachten en tot die tijd de andere mogelijkheden bij de politie met je je vwo-diploma te bekijken.
De bachelors die dit jaar (2023) worden opengesteld voor inschrijving zijn de verkorte bachelors waarvoor je een bachelordiploma op zak moet hebben om toegelaten te kunnen worden.

Wil je toch agent worden en daarvoor de basispolitieopleiding op mbo 4-niveau volgen, dan zijn er het hele jaar mogelijkheden om je in te schrijven

Vrijstellingen

We weten natuurlijk niet welke baan je nu hebt, maar je werkervaring is waardevol voor jouw toekomst bij de politie. Ook leren we je om deze kennis en vaardigheden toe te passen in de politiecontext. Daarvoor worden geen vrijstellingen verleend.

De overstap financieel

Als je van baan wisselt wil je natuurlijk weten wat dat financieel gaat betekenen. Om de overstap naar de politie aantrekkelijker te maken voor mensen die al salaris gewend zijn, hebben we een overgangsregeling voor werkenden. In onze salaristool kun je zelf berekenen wat je gaat verdienen, zodra er startmomenten voor het hbo-politieonderwijs beschikbaar zijn.