Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Syed zorgt voor de veiligheid in de Eerste en Tweede Kamer

Syed werkt als objectbeveiliger bij de Afdeling Bewaken en Beveiligen in Den Haag. Als objectbeveiliger heeft hij een breed scala aan werkzaamheden: van toezicht houden in de Tweede Kamer tot met de politieauto op pad gaan om het ongewone van het gewone te onderscheiden.

In 2008 maakte Syed de overstap naar de politie. Daarvoor werkte hij in de beveiliging op Schiphol. ,,Ik wilde altijd al graag bij de politie werken. Toen ik de vacature in de krant zag – ja ja, zo lang geleden alweer – heb ik gesolliciteerd voor de functie van objectbeveiliger”, legt hij uit. 

Toezicht Eerste en Tweede Kamer

Inmiddels is Syed doorgegroeid naar de functie van beveiligingsmedewerker, waardoor hij zich nu ook bezighoudt met het toezicht houden in de Eerste en Tweede kamer en de dynamische diplomatieke surveillance. Daarbij surveilleer je vanuit een Mercedes B-klasse bij objecten die een diplomatieke status hebben, zoals ambassades. ,,De werkzaamheden van de beveiligingsmedewerker trokken mijn interesse, zoals het toezicht houden op de publieke tribune van de Eerste of Tweede Kamer. In Nederland mag iedereen vergaderingen in de Tweede Kamer bijwonen. Aan ons de taak om alles in goede banen te leiden en mogelijke onrust of gevaar snel te kunnen waarnemen en te herkennen. Een prachtig onderdeel van ons vak, waar we zorgen voor de veiligheid van zowel bezoekers als Kamerleden."

Elke dag een andere werkplek

Toezicht houden in de Kamer is slechts één van de werkzaamheden die Syed verricht. Als hij zich voor zijn vroege dienst (om 06:00 uur) meldt, krijgt hij te horen welke taak hij die dag heeft. ,,Dat verschilt elke dag en krijg je dus pas kort voor je dienst te horen. Of je gaat naar de monitorcentrale om cameratoezicht te verrichten, of bij objecten surveilleren met de auto, de bewakingscontainer bemannen en toezicht houden op de omgeving van het object of dus naar de Eerste of Tweede Kamer. Als je op de bewakingscontainer zit, betekent dat niet dat je de hele dag in dezelfde container zit. Je wisselt per dienst een paar keer van container, zodat je een betere focus houdt. Met een goed getrainde blik staan wij letterlijk voor de veiligheid van het object.”

Syed

Altijd scherp zijn

Op welke locatie je ook in actie moet komen: één ding is overal hetzelfde: ,,Je moet áltijd scherp zijn”, benadrukt Syed. Je moet het ongewone van het gewone kunnen onderscheiden en dat vergt vakmanschap. ,,Hierop worden we getraind. En de samenwerking is ook mooi. Als de beeldcentralisten op camerabeelden iemand zien lopen die zich in de buurt van een te beveiligen object verdacht gedraagt of voor overlast zorgt, kunnen de collega’s die in de politieauto rondrijden daar naartoe om de boel van dichtbij in de gaten te houden. Het is echt teamwork.”

Navigeren XXL

Als je als objectbeveiliger bij de politie komt werken, word je in het begin goed begeleid. Na de opleiding ga je de eerste weken met een ervaren collega mee op pad. ,,Als je bent aangenomen loop je de eerste weken met een ervaren collega mee. Zo maken we je wegwijs in de praktijk. Je moet natuurlijk even in je nieuwe functie groeien. Neem bijvoorbeeld alle locaties in Den Haag en omgeving waar we beveiligen. Door veel onderweg te zijn, leer je steeds beter welke locatie waar is. Je moet de wegen goed kennen want soms moet je met spoed naar een melding. En we leren je om verantwoordelijk om te gaan met de portofoon, je mobiele telefoon en de politiesystemen. Wat in elk geval duidelijk is: je komt in een warm bad terecht waar iedereen elkaar helpt.”

 

Vacatures objectbeveiliging

 

Op dit moment zijn er geen vacatures voor objectbeveiliger beschikbaar. Bekijk andere beveiligingsvacatures of maak een vacaturealert aan op Mijn Kombijdepolitie.