Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Carrièreswitch: van vliegende dieren naar de politie

Voordat Noor in dienst ging bij de politie, heeft ze meer dan 3000 paarden de wereld overgevlogen. Voor velen een droombaan. Wat bewoog haar toch tot de overgang naar de politie?

Wilde je altijd al bij de politie?

‘Nee nooit, mijn ouders riepen het wel al jaren geleden: “Noor, ga naar de politie, dat is wat voor jou!”  Ik vond mijn ouders maar lastig, was stout en als mijn ouders links zeiden, dan ging ik lekker naar rechts. Dus toen ik de kans kreeg om te gaan vliegen heb ik dat gedaan als bijbaan naast mijn studie en zo vloog ik met paarden op vrachtvliegtuigen de wereld over. Ik vond het reizen en de vrijheid fantastisch.’

Huh, wat? Met paarden de wereld overvliegen?

‘Ja, ik weet dat het gek klinkt. Maar het bestaat echt! Ik leg het vaak uit als mensen als een soort van stewardess voor paarden. Wij vliegen met een paar piloten in een vrachtvliegtuig zonder passagiers mee als verzorger en wij grijpen in als er panieksituaties ontstaan. Van noodlandingen in Zuid-Amerika vanwege weersomstandigheden, rijke sjeiks die  dure paarden willen hebben in het Midden-Oosten tot aan de Olympische Spelen in Japan. Ik vond het geweldig!’

En dan toch kiezen voor de politieopleiding...

‘Heel cliché, maar je verandert als mens. Na 8 jaar de wereld rond gevlogen te hebben begon ik familie en vrienden belangrijker te vinden en had ik niet meer de behoefte om 200 à 250 dagen per jaar alleen aan de andere kant van de wereld te zijn. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind de luchtvaart nog steeds fascinerend. Maar je krijgt nieuwe hobby’s, prioriteiten en inzichten.

En één van die inzichten was dat ik niet zo eigenwijs moest zijn en mijn ouders gelijk hadden over de politie. Tsja, en dan komt er toch het punt dat je besluit selectie te doen!’

De selectie en toen?

‘De selectie vond ik best spannend. Voor de opleiding politiekundige en recherchekundige  waren er maar enkele plekken beschikbaar en een paar duizend aanmeldingen. Gelukkig zat ik ertussen! Onze lichting is echt heel erg leuk. De jongste is 18 en de oudste 51. Ik heb nog geen twee dezelfde types gespot of mensen met dezelfde achtergrond. Als ik er zo over nadenk heeft 90% een carrièreswitch gemaakt. Juist die mix is heel erg leuk.’

De politieopleiding

‘Ik krijg fulltime betaald voor iets wat eigenlijk nog niet als werk aanvoelt. Het blijft een gek idee, maar ik geniet enorm. Daarnaast heb ik voldoende tijd over voor hobby’s, vrienden en voor mijzelf. De politie zorgt voor spanning, actie en voldoening tijdens mijn werk, maar tegelijkertijd ook voor zekerheid en stabiliteit in mijn privéleven. Voor mij een ideale balans.

De lessen zijn heel erg leuk. Zo leren we hoe je kunt zien dat iemand liegt en hoe je iemand het beste kan verhoren. Maar we leren ook hoe we moeten vechten of verdedigen. Ik ben van nature helemaal niet iemand die vecht, maar door technieken leer je je goed te verdedigen.’
 

Ouders

‘Mijn ouders werken niet voor de politie maar toch zijn ze apetrots dat ik bij de politie zit, regelmatig vertel ik vol enthousiasme verhalen over de opleiding en klasgenoten. Inmiddels kunnen we zelfs lachen over het feit dat ik nooit bij de politie wilde. Maar nu ben ik vooral blij dat ik de ballen heb gehad om te doen wat ik leuk vind en wat bij mij past.’

En wat wil je later gaan doen?

‘Daar ben ik nog een beetje voorzichtig in. Elke dag komt er namelijk wel een functie voorbij waarvan ik niet eens van wist dat het bestond. Ik besef nog lang niet hoe groot en machtig de organisatie is. Mensen denken vaak aan agent, maar er gebeurt ook heel veel achter de schermen. Als ik nu een gok moet maken? Dan denk ik toch wel iets op internationaal gebied.

Maar goed, eerst maar mijn opleiding afmaken. Waar ik nu in ieder geval het meeste zin in heb? De opsporingsfase waarin ik van alles leer over hacken, verhoortechnieken en recherche onderzoeken mag gaan draaien maar toch ook wel mijn stageperiode waarin ik in uniform de straat op moet!’

- Wil jij ook agent worden? Test hier of jij het in je hebt! 

- Of lees een van de andere loopbaan-blogs met daarin de persoonlijke ervaringen van agenten