Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Het eerste deel van de politieopleiding zit er alweer bijna op voor Yente

Sinds haar 17e wist Yente dat ze agent wilde worden. Toch duurde het nog even voor zij de stap kon maken. Wie Yente is, waarom zij bij de politie wilde en hoe haar selectie ging én hoe de politieopleiding haar bevalt, lees je in dit blog.

‘Hi! Ik ben Yente, 23 jaar oud en ik kom uit 's-Hertogenbosch. Hiervoor heb ik de laboratoriumopleiding gedaan en 2.5 jaar gewerkt in een laboratorium. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger op scouting waar ik staflid ben voor kids van 7 tot 11 jaar oud. Ik ben intussen alweer 15 jaar lid dus ik vind het ontzettend leuk om wat terug te doen voor de vereniging! Daarnaast sport ik, hou ik van bakken en koken, doe ik graag een spelletje en hou ik van op een terrasje zitten met vrienden.’ 

Van de laboratoriumopleiding naar de politieacademie, wat triggerde jou om dit te gaan doen?

‘Sinds mijn 17e weet ik dat ik agent wil worden. Daarom ben ik toen naar een kennismakingsavond op de politieacademie geweest. Echter kwam ik er toen achter dat ik mezelf nog te jong vond, ik een rijbewijs nodig had en dat ik de medische keuring niet zou halen in verband met mijn ogen. Nu, een paar jaar later heb ik werkervaring opgedaan, mijn rijbewijs gehaald en mijn ogen laten laseren. Toen ben ik direct gaan solliciteren. Ik wil altijd al bij de politie omdat ik de afwisseling in het werk heel uitdagend vind. Bij de aanvang van de dienst niet weten wat er gaat gebeuren. De politie trekt mij omdat je bij alle soorten meldingen terecht kan komen.’

Je bent drie keer niet door de briefselectie gekomen. Wat deed dit met jou, hoe heb je je herpakt en wat voor tips heb je voor volgers in dezelfde situatie?

‘Ik heb 4x gesolliciteerd voor ik werd aangenomen. Ik vond dat heel lastig, want ik viel telkens af op hetzelfde punt. Ik schreef een motivatie, mocht de online testen doen maar kreeg ondanks een goed resultaat toch telkens te horen dat ik er niet doorheen kwam.* Daarin werd ik telkens teleurgesteld. Ik heb wel na elke ronde de commissie gebeld en gevraagd om uitleg. Dit zou ik iedereen in dezelfde positie aanraden, omdat je laat zien dat je heel graag wilt! Zet door, je komt er wel!’

 

Tijdens de introductieweken komen veel indrukken op je af. Hoe heb je zelf de introductieweken ervaren?

‘De allereerste dag werden we verwacht bij een Integrale Beroepsvaardigheids Trainingscentrum in Sevenum. In de ochtend maakten we kennis met elkaar, 's middags werden we direct afgebeuld door de docenten. Dat was een flinke start aan de opleiding, maar achteraf wel een hele leuke ervaring! 

De dagen erna zaten boordevol met informatie en indrukken; voor het eerst in uniform naar school, de docenten en je klasgenoten leren kennen. In de tweede week was er de beruchte heidag. Van tevoren vond ik dat enorm spannend, zeker na de ervaring van de allereerste dag. Gelukkig viel het achteraf mee en hebben we heel veel aan teambuilding gedaan! Op de laatste dag van de introductie werden we beëdigd. Dat was absoluut een speciaal moment!’ 

En dan die eerste échte schoolweken. Hoe zagen die eruit?

‘Je begint na je introductieweken gelijk met lessen. Je maakt kennis met staatsinrichting bij algemeen juridisch, gaat voor het eerst aan de slag met mutaties en leert over gedrag en communicatie. Het is aan het begin erg wennen dat er soms weinig structuur zit in de opleiding maar gelukkig heb ik mijn draai gevonden. 
De fysieke lessen vind ik het leukst, en tegelijkertijd ook heel uitdagend. We hebben tot zover preventief en repressief optreden gehad. Vanaf het tweede kwartaal van de opleiding beginnen we met optreden bij eenvoudige misdrijven.’