Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Bureau Maastricht-agent Nikky: 'je kan echt iets voor een ander betekenen'

Nikky mag zich sinds kort agent noemen. En ze zit helemaal op haar plek! “Elke dag is anders, en dat maakt dit werk zo waardevol voor mij. Of het nu gaat om het oplossen van conflicten, het geruststellen van iemand in nood, of het voorkomen van escalaties, ik voel dat ik echt een verschil kan maken.”

Nikky's verhaal toont hoe het leven onverwachte wendingen kan nemen. Na het afronden van de sportopleiding CIOS en het stoppen van twee andere studies, werkte ze als storemanager in een kledingwinkel. “Mijn vader bracht mij toen op het idee om bij de politie te solliciteren”.

In de winkel voelde Nikky zich niet helemaal op haar plek, en ze volgde het advies van haar vader op. Na het behalen van alle selectieonderdelen, begon ze in 2021 begon aan de politieopleiding. Voor Nikky bleek dit een keerpunt. Ze vond eindelijk wat ze in eerdere opleidingen en banen miste: betekenisvol werk, zowel voor als met mensen.

De selectieprocedure en corona

Nikky vertelt dat het selectietraject en de opleiding niet op het meest gunstige moment plaatsvonden, omdat corona destijds nog hevig om zich heen sloeg. “Op de sporttest na, heb ik alle selectieonderdelen vanuit huis moeten doen, meestal via Teams. Zelfs het rollenspel vond digitaal plaats. Zonder persoonlijk contact voelde dat erg vreemd,” zegt ze.

Gelukkig kwam haar ervaring als storemanager goed van pas. “In mijn rollenspel moest ik bemiddelen tussen een medewerker en een klant die ruzie hadden. De ervaring vanuit mijn werk kon ik dus goed gebruiken.” Dankzij die praktijkervaring kon ze tijdens het rollenspel overtuigend handelen, wat haar hielp om verder te komen in het traject.

Uitdagingen tijdens de opleiding

Nikky zat bij de tweede lichting van het nieuwe politieonderwijs, wat betekende dat er nog veel kinderziektes waren in de opleiding. “De start van de opleiding was uitdagend, omdat er nog veel zaken moesten worden uitgewerkt en geoptimaliseerd. Daarnaast was corona nog steeds een grote factor, wat ervoor zorgde dat veel lessen op afstand werden gegeven.”

Tijdens de opleiding liep Nikky ook tegen fysieke uitdagingen aan. “Ik raakte geblesseerd toen ik een scooter op de rollerbank wilde rijden en ten val kwam. Echt een flinke tegenvaller. Het zorgde ook voor vertraging van mijn opleiding.  Gelukkig werd daar rekening mee gehouden en heb ik inmiddels mijn diploma!”.

Helpen van kwetsbare mensen

Ondanks alle uitdagingen is Nikky ontzettend blij met haar keuze om bij de politie te gaan. “De afwisseling in het werk en het diverse aanbod aan meldingen maken elke dag interessant. Ik ontmoet zoveel verschillende mensen, zowel collega’s als burgers. Maar bovenal vind ik het geweldig dat ik echt iets kan betekenen voor anderen,” vertelt ze.

Nikky investeert veel in haar werk, gaat het gesprek aan, zoekt dingen uit en pakt problemen aan om ze op te lossen. “Soms zeggen collega’s wel eens: ‘Hey Nikky, je bent geen maatschappelijk werker hè!’, maar ik haal juist veel energie uit het helpen van kwetsbare mensen. Dat is waar ik echt voldoening uit haal.”

Het schakelen tussen verschillende meldingen en samenwerken met collega’s en partners zoals de ambulance en brandweer vindt ze een van de mooiste aspecten van haar werk. “Er is niets beter dan het gevoel dat je samen met je team en andere hulpdiensten iets hebt opgelost. Dat geeft me echt een boost.”

Naakte arrestant

Nikky heeft het ontzettend naar haar zin bij de politie, maar ze geeft toe dat het werk soms zwaar kan zijn. “Het is heftig om mensen in bepaalde situaties te zien. Ik herinner mij bijvoorbeeld  een verwarde, naakte arrestant die door meerdere collega’s tegen de grond moest worden gewerkt. Het voelde kwetsbaar en confronterend, maar het was op dat moment noodzakelijk.”

Eén van de meest ingrijpende momenten in haar carrière was toen een burger probeerde vier anderen dood te rijden, terwijl Nikky zich tussen hen en de auto bevond. “Ik was letterlijk collateral damage. Ik werd gered door een plantenbak, maar mijn collega’s vertelden later dat ze dachten dat het einde oefening voor mij was geweest. Dat incident heeft mentaal veel met me gedaan. Sindsdien ben ik nog steeds erg alert in het verkeer, wat behoorlijk vermoeiend kan zijn.”

Na het incident kreeg Nikky mentale ondersteuning. “Ik heb contact gehad met een collega in het kader van GTPA (Geweld Tegen Politie Ambtenaren) en van het TCO (Team Collegiale Ondersteuning). Mijn leidinggevende verwees me ook door naar een psycholoog. Hoewel ik gewend ben om gewoon door te gaan, moest ik er dit keer echt over praten. De verhalen van collega’s gaven het incident kleur en hielpen me om het te verwerken.”

Dankzij de hulp en steun van haar collega’s functioneert Nikky nu weer goed. “Ik heb veel liefde en steun gekregen, en dat heeft me erdoorheen geholpen. Ondanks alles ben ik blij dat ik deze stap heb gezet en voel ik me weer sterk genoeg om mijn werk voort te zetten.”

Toekomst

Na het afronden van de opleiding ga je een ontwikkeltraject in; van startbekwaam naar vakbekwaam. Dit is een periode waarin je je soms nog een groentje voelt. “Ik stel nog vaak vragen. In het begin was dat soms lastig, vooral als je je onzeker voelt, maar ik besef dat het essentieel is voor mijn groei als agent.” Ze is vastbesloten om te blijven leren en zichzelf voortdurend te verbeteren.

Nikky zit voorlopig prima op haar plek in Basisteam Maastricht. In de toekomst zou ze zich meer willen verdiepen in de functie van wijkagent of in de opsporing.