Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Jeugdagent Cemal: “Ik ben het gezicht en gewicht voor jongeren op straat”

Na een valse beschuldiging werd Cemal geschorst van zijn opleiding. Er werd geen aangifte gedaan en geen onderzoek ingesteld. Maar hij mocht wel vertrekken. Een vreselijke ervaring. En toch motiveerde hem dat juist om bij de politie te gaan. “Ik vond het zó onrechtvaardig.”

Zaklamp door de auto

Wat Cemal drijft? “Ik ben gewend om vaker dan anderen staande gehouden te worden. Elke keer weer die vragen, die zaklamp door je auto. ‘Mag ik in je kofferbak kijken?’ Dat is net als jongeren om hun identificatie vragen, puur om strafbladen te checken. Je maakt de afstand tot de politie er alleen maar groter mee. En daar wilde ik wat aan veranderen. Dat wil ik als agent anders doen.”

 "Eerlijke vragen stellen, zonder vooroordeel eronder. Daar bereik je jongeren mee."

Zonnebloempitten en energy drinks

“Ik ben jeugdagent, daar heb ik een speciale opleiding voor gevolgd over ontwikkelingspsychologie, jeugdproblematiek, partners als jeugdzorg en Veilig Thuis... Maar het helpt natuurlijk ook dat ik de straatcultuur goed ken. Als ik jongeren op een bankje in de kou zie met energy drinks, zonnebloempitten en een waterpijp, dan snap ik dat. Zo zat ik zelf vroeger ook elke avond.”

Het juiste pad

“Jongeren merken dat ik dichtbij mezelf blijf en oprecht interesse heb. En met sommige jongens op straat heb ik ook echt een goede band. Zelfs met een paar die in het criminele circuit zitten. Als ik de hoek om kom lopen, zijn ze niet meteen weg. Ik hoop vooral dat ik de jongeren kan bereiken die eromheen hangen. Dat ze het goede pad op gaan, of erop blijven.”

"Ik kom juist ook naar ze toe op momenten dat er niks aan de hand is."

Een relatie opbouwen met de buurt. Zodat ze je weten te vinden als het wél nodig is. Heb jij dat in je? Check jouw match met de politie.

Kiezen voor de politie

Jongeren betere kansen geven. Daarvoor werd Cemal agent. Weten waarom andere agenten kozen voor het vak politievak? Check hier hun verhalen: