Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Na de verkorte hbo-bacheloropleiding tot rechercheur

Met je bachelordiploma Rechercheur op zak start je in een van de opsporingsteams binnen jouw werkregio. Het politiewerk met onvoorspelbare situaties leer je het beste door veel te doen en te ervaren.

Wat ga je doen als rechercheur?

In je functie als rechercheur ben je operationeel inzetbaar en houd je je bezig met vaak complexe opsporingsonderzoeken. Je gaat aan de slag in landelijke en regionale eenheden, districten en teams, bijvoorbeeld bij de Landelijke Eenheid, de districtsrecherche of de Dienst Regionale Recherche. 

Als rechercheur verzamel, analyseer, interpreteer en benut je (internationale) gegevens, informatie en intelligence. Om te komen tot dossiervorming en een opsporingsaanpak. Met jouw denkkracht help je ook de kwaliteit van het recherchewerk te vergroten.

Je voert in teamverband opsporingsonderzoeken uit, die variëren van eenvoudige zaken tot grootschalig en complex onderzoek. Daarin komen diverse thema’s aan de orde, zoals drugs, ondermijning, moord of cybercrime. 

Je werkt multidisciplinair samen in een team dat kan bestaan uit mede-rechercheurs, leidinggevenden en/of (specialistische) collega’s, burgers, het OM, en partners in het veiligheidsnetwerk. Je kunt in een opsporingsonderzoek een coördinerende rol krijgen.

Verder groeien

Na deze bachelor ben je ‘executief politiemedewerker’. We stellen je aan als brigadier in schaal 8. Na een paar jaar groei je – bij voldoende functioneren - door naar schaalniveau 9 (inspecteur). In die periode in schaal 8 ben je generiek inzetbaar en bouw je werkervaring op, ook ten behoeve van de voorbereiding op die volgende stap. 

Salaris

Na het behalen van de opleiding is je salaris  € 3.055,- (peildatum 1 januari 2024). Dit is een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. 

Daarnaast biedt de politie uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan: 

  • toeslagen op het salaris voor nacht- en weekenddiensten of bereikbaarheidsdienst;
  • mogelijkheden om parttime te werken na de opleiding;
  • vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering (8,33%);
  • deelname aan het pensioenfonds ABP;
  • een reiskostenregeling;
  • betaald ouderschapsverlof.