Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Thomas over werken als rechercheur

Als rechercheur bij de politie stap je in een heel andere wereld. Daar kwam Thomas – die inmiddels ruim twaalf jaar bij de districtsrecherche werkt – al snel achter: ,,In elke straat is wel ellende. Daar kom je pas achter als je bij de politie werkt.”

Andere kant van de maatschappij

,,Casussen waar kinderen bij betrokken zijn”, reageert Thomas, als hem wordt gevraagd wat het meeste indruk op hem heeft gemaakt de afgelopen jaren. ,,Kindermishandeling, onttrekking van minderjarigen en zedenzaken. Als rechercheur stap je in een wereld waarin je ineens ook de andere kant van de maatschappij ziet. Eén die je normaal gesproken niet ziet.”

Thomas houdt zich bezig met opsporingswerk, waarbij je in teamverband complexe onderzoeken draait naar onder andere drugs, moord, ondermijning en cybercrime. 

 

''Urgente vermissingen moeten tussendoor''

,,Mijn dag begint vaak met de teambriefing. We bespreken dan de lopende zaken. Vandaag is dat een woningoverval, die vannacht heeft plaatsgevonden. Diverse taken worden verdeeld: een buurtonderzoek, het verzamelen en bekijken van camerabeelden, het horen van getuigen, opvragen van zendmastgegevens en het horen van twee verdachten die op heterdaad zijn aangehouden."

,,Terwijl ik bezig ben met het bekijken van de camerabeelden van de woningoverval, komt de coördinator naar mij toe en legt mij de casus van een vermissing voor, die als urgent is beoordeeld. Ik ga er meteen mee aan de slag."

Thomas kijkt eerst in de politiesystemen of de persoon eerder als vermist is opgegeven. ,,Ook vraag ik de collega's van het basisteam om langs de partner van de vermiste persoon te gaan om informatie te verzamelen en gegevens vast te leggen. Ik ben vooral geïnteresseerd in de traceerbare middelen die de vermiste mee heeft, zodat wij hem snel kunnen lokaliseren en terug kunnen vinden." 

Misdaden effectief bestrijden

,,Ik ben bijvoorbeeld taakaccenthouder Bestuurlijke aanpak, waarvoor we samen werken met gemeenten. Wij informeren hen over de bevindingen uit een opsporingsonderzoek, zodat de burgemeester ook zijn of haar bevoegdheden in kan zetten, zoals het sluiten van een woning. Op die manier kunnen we de misdaad effectief bestrijden en de openbare orde handhaven.”

Misdaden oplossen, verdachten verhoren, telefoons tappen, met als doel verdachten op te sporen en voor de rechter te brengen. Dat is in de kern het werk van een rechercheur. En daar komt uitgebreid onderzoekswerk bij kijken. Maar het werk van een rechercheur is breder dan dat.

Rechercheurs doen de waarheidsvinding, rechters vellen het oordeel

Maar álles willen oplossen blijft een utopie, weet ook Thomas. ,,En dat is het moeilijkste. Je ziet heel veel ellende om je heen, maar dat kun je niet allemaal oplossen. Het kan soms ook lastig zijn om geen oordeel over een verdachte te vellen. Rechercheurs houden zich bezig met waarheidsvinding. We komen met heel veel nare zaken in aanraking. Dat doet wat met een mens. Maar de rechter mag uiteindelijk een oordeel vellen. Wij moeten onbevooroordeeld ons werk doen. Daar moet je altijd scherp op zijn.”

Ook rechercheur worden? Lees hier meer informatie over de nieuwe bachelor-opleiding!