Kom bij de politie Maak er politiewerk van

3-jarige hbo-opleiding tot rechercheur

Op hbo-niveau een politieopleiding volgen? Dat kan. De hbo-opleiding tot rechercheur, met veel praktijkonderdelen, duurt 3 jaar. Daarna ga je aan de slag als rechercheur in een opsporingsteam. Je krijgt te maken met verschillende vormen van criminaliteit: van drugs en ondermijning tot moord en cybercrime. Je start uitdagende opsporingsonderzoeken op en werkt hierin samen met (specialistische) collega’s, het OM en andere partners in het veiligheidsnetwerk.

Is de hbo-opleiding tot rechercheur iets voor jou?

Ga je voor deze bacheloropleiding, dan is de eis dat je al wel een bachelor-diploma op zak hebt. De opleiding volg je aan de Politieacademie in Apeldoorn. De praktijklessen vinden plaats in de politieregio waar je je hebt ingeschreven. 

De inhoud van deze opleiding is helemaal beroepsgericht. Je bachelor-competenties kun je direct inzetten in het studie- en praktijkdeel. Je moet laten zien dat je die hbo-competenties in de praktijk kunt toepassen. De nadruk in de opleiding ligt op vakmanschap en het verwerven van vaardigheden in het politiewerk. Je leert ook om vanuit meerdere perspectieven naar oplossingen te kijken: namelijk streetwise, sciencewise en otherwise.

Wat je in ieder geval nodig hebt in de opleiding en het recherchewerk is:

  • creativiteit
  • onderzoekend vermogen 
  • kwaliteitsgerichtheid 

De opleiding is een leer-werktraject waarvoor je 38 uur per week studiebelasting rekent.

Deze opleiding wordt beoordeeld door de overheid als het gaat om de wettelijke erkenning als bacheloropleiding. Dit proces vraagt enige tijd. We verwachten eind 2024 deze erkenning te krijgen. We houden je daarvan uiteraard op de hoogte.