Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Software development voor realtime intelligence

HBO+ zijn ze allemaal, al nemen ze allerlei verschillende expertises mee: JAVA-programmeurs en data scientists, cloud developers en Linux experts, een UX designer, frontend developer en een data scientist. Veel mannen, maar ook twee vrouwen. Ze werken allemaal in kleine, zelfstandige teams volgens het DevOps-principe. Hun gezamenlijke doel: toegankelijke applicaties maken rondom grote hoeveelheden data, en dat zo veel mogelijk Open Source. Met een eigen Private Cloud-omgeving en een publieke repository op GitHub.

Openheid, transparantie en toetsbaarheid

We zijn bij de Productlijn Cloud, Big Data en Internet waar Peter de Beijer op vriendelijke maar zeker ook duidelijke wijze de scepter zwaait. Hier wil hij de meest geweldige IT van de overheid maken en daarbij staan ‒ naast voortdurend snelle innovatie en hoogwaardige IT ‒ openheid, transparantie en toetsbaarheid voorop. Een heilige drie-eenheid waarmee zijn equipe prima uit de voeten kan. In een start-upachtige opzet werken verschillende SCRUM-teams aan oplossingen rondom big data met alleen open source-technologie. Op basis van concrete vraagstukken en voor een keur aan interne klanten.

Geen black box

“Waarom die transparantie zo belangrijk is? Stel nu dat ik een big data-applicatie met kunstmatige intelligentie heb ontwikkeld waar met 75 procent zekerheid uitkomt dat jij de dader bent van een misdrijf. Dan wil je niet dat die applicatie een black box is. Waar komt de data vandaan en welke bewerkingen zijn erop uitgevoerd? Een rechter, maar ook een verdachte, moet kunnen zien hoe dat percentage tot stand is gekomen.” Peter wijst naar de Verenigde Staten, waar een rechter recent een fabrikant heeft gedwongen de broncode van een softwarepakket voor DNA-analyse vrij te geven, omdat er twijfels waren over de juistheid van de software. “Alleen al daarom zijn al onze applicaties altijd gebaseerd op open source-software. En daar zijn we zelf blij mee, maar privacyorganisaties zijn dat ook.”

De meest relevante informatie

Het Incident Response-platform is een goed voorbeeld van wat ze hier maken. In de dashboardapplicatie op het platform wordt informatie uit open bronnen en uit verschillende politiesystemen gecombineerd om medewerkers van het Realtime Intelligence Center (RTIC) op de meldkamers te voorzien van de meest actuele, relevante informatie bij een incidentmelding. En daarmee ook de agent die op de melding moet reageren.

“Stel, er is een brand op een bepaald adres. Dan kan een foto of filmpje van Twitter informatie geven over de actuele situatie. Tegelijkertijd haal je uit het kadaster informatie dat het om een monumentaal pand gaat. En uit onze eigen luchtfoto’s zie je heel snel hoe de situatie rondom het pand is. Je weet dan bijvoorbeeld direct dat er vlakbij een benzinestation is. Allemaal belangrijke informatie voor de hulpverleners om een inschatting van de situatie te kunnen maken en snel de juiste maatregelen te kunnen nemen.” Er wordt bij de ontwikkeling van de applicatie direct samengewerkt met operationeel experts die de ervaringen van eindgebruikers verzamelen en helpen vertalen naar nieuwe functionaliteit.

Kostbare seconden

Voordat de applicatie was ontwikkeld, moesten medewerkers uit de meldkamer allerlei verschillende systemen raadplegen om de agent op straat van de juiste informatie te voorzien. Nu wordt die data door het Incident Response-platform direct aangeboden via één gebruiksvriendelijk dashboard. Niet alleen is dat veel prettiger werken, het scheelt ook kostbare seconden die bij een melding het verschil kunnen maken. “En doordat we het systeem in sprints ontwikkelen, wordt het ook nog eens elke twee weken beter.”

 

Maak er politiewerk van

Jij hebt een afgeronde hbo-opleiding in bijvoorbeeld technische informatica en snapt alles van cloud-infrastructuren, Ceph Storage en netwerken. Je hebt affiniteit met big data, open source software en frameworks als Cassandra, ElasticSearch, Spark en Kafka. Kortom: jij bent expert op gebied van cloud, big data en internet. Maar je werkt ook graag in zelfsturende teams aan software die er echt toe doet. Wil jij meebouwen aan hoogwaardige IT-oplossingen voor de politie?