???politieacademie.header.title??? ???politieacademie.header.subtitle???

"Nieuwe collega's neem ik met plezier op sleeptouw"

Al meer dan tien jaar werkt Adrie als arrestantenbeveiliger op het cellencomplex in Houten. Maar de ‘nestor’ houdt zich tegenwoordig ook bezig met veel andere aspecten van het werk. Hij coacht collega’s, geeft voorlichting op scholen en werkt samen met partners zoals de FIOD en de douane.

Nee, die ‘neventaken’ vervulde Adrie in het begin nog niet. Beetje bij beetje breidde hij zijn werkzaamheden uit. Want als je als arrestantenbeveiliger solliciteert, wil dat niet automatisch zeggen dat jij je alleen maar op dát werk focust. Binnen de functie van arrestantenbeveiliger kun je er andere taken bij doen.

Adrie is daar een mooi voorbeeld van. Toen hij in 2013 boventallig werd bij de NS, waar hij op de communicatieafdeling werkte, maakte hij de overstap naar de politie. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit het cellencomplex in Houten. Volgens Adrie ‘het paradepaardje’ van de Eenheid Midden-Nederland. ,,Een cellencomplex waar je u tegen zegt. Een prachtig gebouw op een prachtige locatie. We hebben 105 cellen en zijn daarmee het grootste cellencomplex van Nederland.”

Voorlichtingen op scholen

Adrie ambieerde bij de politie altijd al een functie waarbij hij collega’s kon coachen en aansturen en waarin hij anderen over zijn werk kon vertellen. ,,Nieuwe collega’s neem ik met plezier op sleeptouw en maak ik graag wegwijs in ons gebouw en onze werkprocessen. Dat doe ik ook omdat ik het leuk vind om anderen te enthousiasmeren over ons werk. Daarom ben ik op een gegeven moment ook voorlichtingen gaan geven op ROC’s. Daar vertel ik leerlingen over ons werk als arrestantenbeveiliger. Wat komt daar bij kijken? Wat moet je kunnen? Ik probeer op die momenten scholieren te informeren en vooral ook enthousiast te maken voor ons werk. Dat is niet moeilijk, want ons werk is natuurlijk fantastisch. Maar het is wel belangrijk dat het gebeurt.”

Ook binnen het cellencomplex vervult Adrie meerdere werkzaamheden binnen de functie van arrestantenbeveiliger. ,,Ik doe bijvoorbeeld de afname van DNA-materiaal. Als je over de juiste capaciteiten beschikt en er is ruimte, kun je in overleg met de leiding deze werkzaamheden oppakken. Deze activiteiten doe ik voor afdelingen binnen de politie maar ook voor partners zoals de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst), de douane en andere opsporingsinstanties.”

Samenwerken met andere politieteams

Adrie had in 2017 ook een rol in het onderzoek naar de dood van Anne Faber. ,,Nadat de verdachte was aangehouden, werd er natuurlijk onderzoek gedaan op de locatie waar ze hem aanhielden. Dat was in Den Dolder. Wij hebben daar destijds de omgeving bewaakt en beveiligd zodat de recherche hun onderzoek goed kon uitvoeren. Dat is een mooi stukje samenwerking met een andere afdeling binnen de politie. Als je een paar dagen later diezelfde verdachte op het cellencomplex tegenkomt – in de wetenschap wat er allemaal is gebeurd – moet je wel professioneel blijven en weer in de rol van arrestantenbeveiliger kruipen. Zulke heftige gebeurtenissen blijven mij wel bij.”
 

Wil je meer lezen over het werk als arrestantenbeveiliger? 

Check dan ook het verhaal van Jorick, lees wat de functie van arrestantenbeveiliger inhoudt of bekijk de vacatures hieronder. 

Vacatures arrestantenbeveiliger

???functie??? ???locaties??? ???vakgebieden??? ???opleidingsniveau???
arrestantenbeveiliger (met BBL-opleiding) - Team Arrestantentaken ???locaties???:Rotterdam ???vakgebieden???:Beveiliging ???opleidingsniveau???:VMBO-BB / MBO 1