Kom bij de politie Maak er politiewerk van

HRM bij de politie

Wist jij dat de politie één van de grootste werkgevers van Nederland is met een personeelsbestand van ruim 65.000 werknemers? Van agenten tot IT’ers en potentiële nieuwe collega’s – zij kunnen over onderwerpen als gezondheid, veiligheid en arbeidsvoorwaarden terecht bij Human Resource Management. Een afdeling vol expertise en kennis van personeelszaken.

Human resource management: hulp voor iedereen

Functies bij de Dienst HRM lopen uiteen van bedrijfsarts tot recruiter en van servicemedewerker tot accountmanager. Maar allen werken zij onder dezelfde missie: Samen voor Blauw. Voor collega's, door collega's. 

Wervingsassistent Gerda beantwoordt via telefoon, e-mail en sociale media vragen van mensen die bij de politie willen werken, maar ook van collega's. Dat kan gaan over vragen over de selectieprocedure tot vragen over de looptijd van een interne vacature. “Het leukste aan mijn functie is toch wel de verschillende vragen die ik iedere dag krijg en het klantcontact. Maar het allerleukste? Dat is toch echt het team. We doen het werk mét elkaar."

Het verschil maken als HR-adviseur

“Met mijn werk wil ik graag iets terugdoen voor de mens en maatschappij.” Stephan werkt met veel plezier bij Informatie en Advies: een team dat de politie advies op maat geeft bij vragen over arbeidsvoorwaarden, een herplaatsingsproces of ziekteverzuim. Stephan: “Ik omschrijf de functie wel eens als het oliemannetje dat probeert de politiemachine warm en draaiende te houden door leidinggevenden te helpen hun werk beter te laten doen.”

Na een aantal zijsprongen binnen de organisatie, zoals programmamanager diversiteit en inclusie bij ‘Politie Voor Iedereen’, werd Stephan HR-adviseur. “Je kunt veel verschillende functies ontdekken binnen de politie. Dit maakt het zo’n aantrekkelijke werkgever.” Het mooiste aan zijn functie? Dat is voor hem de kans echt een verschil te kunnen maken: “Normaliter beoordeelt een leidinggevende de werknemer in een beoordelingsgesprek. Maar recent begeleidde ik een omgekeerde schouw, waarbij medewerkers hun leidinggevende beoordeelden. Hoe kijken zij tegen de leiding aan en hoe uiten ze dat? Als HR-adviseur zorgde ik ervoor dat de feedback naar leidinggevenden waardevol en positief-kritisch was.”

HRM staat voor gezond en duurzaam werken

Politiewerk is fysiek en je kunt heftige dingen meemaken. Door de korte lijntjes tussen artsen, psychologen en fysiotherapeuten wordt de duurzame inzetbaarheid van medewerkers bevorderd en behouden. Bedrijfsarts Yvon vertelt: “Laatst kwam een medewerker bij me op spreekuur. Het bleek dat hij PTSS-klachten had en zijn leven hier helemaal op had aangepast. De behandeling is heel succesvol geweest en de medewerker kan inmiddels ook in zijn dagelijks leven zoveel meer. Het is heel waardevol dat je daaraan kunt bijdragen.”

Korps medisch adviseur Irma stuurt de bedrijfsartsen landelijk aan. Ze beaamt: “De context van gezondheid is heel breed, dus onze werkzaamheden ook. We richten ons niet alleen op de fysieke kant. Mensen kunnen ook emotionele of sociale klachten hebben, problemen thuis bijvoorbeeld.” 

Als je aan een medisch adviseur denkt, dan denk je vaak aan ziekteverzuim. “Maar”, zegt Irma, “we trekken het breder. We hebben een open spreekuur waar medewerkers ook zelf een afspraak kunnen maken met vragen over gezondheid. Zo kunnen we begeleiden en tijdig adviseren over werksituaties, zodat we een duurzame inzetbaarheid stimuleren. Mensen zijn over het algemeen heel dankbaar voor de hulp die ze krijgen.”

Van recruitment tot salarisadministratie

Bij de politie ligt een unieke kans voor HRM-professionals die uitblinken in organiseren en structureren. Drie teams specialiseren zich in het (digitale) papierwerk dat een grote werkgever zoals de politie produceert: HR-beheer, de centrale salarisgroep en personeelsadministratie. Maar ook In-, Door- en Uitstroom (IDU) speelt een onmisbare rol als regisseur achter de personeelswerving en -herplaatsing bij de politie. Een belangrijk proces dat bijdraagt aan de juiste stroom werknemers en stagiaires. 

“Laatst belde iemand ons die in de selectie zat voor agent, en vroeg of zijn sporttest verplaatst kon worden wegens een verstuikte enkel. Dan schakel ik met de Afdeling Selectie om dit voor elkaar te krijgen,” zegt Gerda. Sinds 2021 werkt ze als wervingsassistent bij het contactcenter van IDU. Ook geeft ze voorlichtingen voor belangstellenden: “Deze zijn negen keer per maand door heel het land en daar komen altijd zo’n honderd mensen op af. Deze activiteiten houden het werk uitdagend. Als je van variatie houdt en je bent communicatief vaardig, dan is dit een ideale plek.” 

Aan de slag bij HRM voor de politie

Benieuwd of je met jouw achtergrond bij HRM aan de slag kunt? Binnen vijf afdelingen werken mensen met allerlei expertises en achtergronden. Van bedrijfsartsen tot recruiters en van mbo tot hbo en wo: voor iedere achtergrond is er een onmisbare HRM-functie met talloze carrièremogelijkheden. Gerda onderschrijft dat: “Je leert veel in een korte tijd. En ik leer nog steeds iedere dag bij. Telkens krijg je nieuwe telefoontjes van nieuwe mensen met nieuwe wervingsvragen. Uiteindelijk heb je een hele brede kennis van het vakgebied en de organisatie.”

Maak er politiewerk van

Een carrière bij de politie betekent werken in een unieke omgeving waar jouw talenten optimaal benut worden. Met een focus op zowel interne structuur als externe werving, biedt HRM een uitzonderlijke kans om je vaardigheden in te zetten voor een organisatie die een essentiële rol speelt in de maatschappij. Bekijk hieronder alle openstaande HRM-vacatures bij de politie: