Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken bij Financiën

Politievoertuigen, het salaris van personeel, cellencomplexen. De politie heeft middelen nodig om haar werk te kunnen doen. De Dienst Financiën levert een bijdrage aan de juiste en doelmatige besteding van het jaarlijkse politiebudget van ruim 7 miljard euro. Met een constante focus op financiële verbetering – afgestemd op de behoeften van de organisatie en de eisen vanuit de politiek – is de dienst een essentieel onderdeel voor de politie. In je werk bij de Dienst Financiën help je onze missie te vervullen: Nederland veilig houden.

Financiën: een gezonde financiële huishouding

De medewerkers van Financiën beheren het politiebudget, voeren financiële rapportages uit en bieden financieel advies aan verschillende afdelingen. Hierdoor blijven alle processen rondom geld soepel verlopen; van het betalen van rekeningen tot het beheersen van kosten. Bij Financiën vind je diverse functies, zoals financieel medewerkers, - adviseurs en - controllers. Deze professionals werken nauw samen en zorgen dat begrotingen up-to-date zijn, dat er slim wordt omgegaan met uitgaves en dat de financiële wet- en regelgeving wordt nageleefd. Ferry is één van deze specialisten: hij werkt als senior financieel controller bij de politie. Hij vertelt: “Bij Financiën streef je naar de rol van businesspartner, maar ben je ook een soort moreel kompas. Iemand die een brug slaat tussen financiën en de operationele kant van de politie.”

Wat doe je als financieel controller bij de politie?

"Als controller kijk ik naar financiële ontwikkelingen. Zo kan ik me voorbereiden op de uitgaven die we doen in de toekomst,” zegt Ferry. Als senior financieel controller houdt hij toezicht op de budgetten van een bepaalde politieafdeling. “Ik kijk naar de activiteiten die Facilitair Management onderneemt, zoals schoonmaak en beveiliging. Op basis van de kosten die we maken stel ik een prognose op om te kijken waar we op het einde van het jaar op uitkomen en eventueel bij te sturen. Als controller bewaak ik dus de financiële voortgang van een flinke som geld.” 
 

Senior financieel controller Ferry (links).

Het juiste financiële besluit

Als medewerker bij de Dienst Financiën heb je een grote verantwoordelijkheid. Je werk zorgt voor het verbeteren van de effectiviteit van politieoperaties: jij houdt bijvoorbeeld toezicht op en beoordeelt de naleving van financiële wetten en richtlijnen. "Het omvat ook het uitdagen en adviseren van het management over financiële ontwikkelingen. Hiervoor moet je invloed uitoefenen op de ingewikkelde structuur van de politieorganisatie. Hier ligt voor mij de uitdaging. Je wil natuurlijk dat het juiste financiële besluit genomen wordt, dus moet je de dingen goed kunnen onderbouwen," zegt Ferry.

Financiële toekomstvoorspellers

Prognoses kunnen ieder moment veranderen door nieuwe doelstellingen, wetten of maatschappelijke ontwikkelingen. Als controller kun je dus slechts met mate de financiële toekomst voorspellen. Wel heb je in handen hoe je handelt. Ferry vertelt: “We hebben in 2022 natuurlijk te maken gehad met exploderende energieprijzen. Daar hebben we als individu last van, maar ook de politie als bedrijf.” De rol van een financieel controller is om snel te schakelen bij soortgelijke ontwikkelingen die invloed hebben op jaarbudgetten. “Die energieprijzen, daar kunnen we niet zoveel aan doen. We kunnen moeilijk onze panden dichtgooien of de kachel op nul zetten. Welke maatregelen kunnen we wél nemen?” Door verschillende scenario’s uit te werken, zien controllers financiële risico’s tijdig aankomen. “Het is van cruciaal belang dat we snel handelen wanneer we zien dat de zaken uit de hand lopen. Gelukkig heb je een sterk team collega’s achter je staan waar je altijd even mee kan sparren. Je doet het nooit echt alleen. Deze collegialiteit waardeer ik enorm.” 

Aan de slag bij Financiën

De mensen van de Dienst Financiën werken in alle lagen van de politieorganisatie. Van financiële administratie tot financieel adviseur en controller; alle rollen en afdelingen dragen bij aan een veiliger Nederland. Bewaak jij financiële prognoses als geen ander? Zijn gecompliceerde rapportages voor jou kinderspel? Zet jouw financiële talent in voor de Dienst Financiën bij de politie! 

Maak er politiewerk van

Gaat jouw hart sneller kloppen van cijfers en statistieken? Maak er politiewerk van en sluit je aan bij de Dienst Financiën. Van mbo tot hbo en wo: voor iedere achtergrond is er een onmisbare functie op de financiële afdeling. Of ga je liever in de Financiële Opsporing aan de slag? Bekijk hieronder de openstaande vacatures bij Financiën: