Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Voor collega’s die het zeker willen weten

Patricia werkt als administratief ondersteunend medewerker bij de Regionale Recherche. Ze heeft een visuele beperking en zet zich naast haar dagelijkse werk in voor inclusiviteit bij de politie. “Daarbij denken we al snel aan huidskleur of genderidentiteit, maar inclusiviteit betekent ook: beperkingen onbeperkt maken.”

Van pasje tot gebak tot autorisatie

Het grootste deel van mijn werk is administratief ondersteunend. Van het bestellen van een pasje, tot gebak, tot autorisaties regelen. En dan heb ik daarnaast een flink aantal overleggen over toegankelijkheid, met de Dienst Functioneel Beperkten. Die dienst helpt en adviseert medewerkers die níet met de standaard politiespullen kunnen werken vanwege zichtbare of onzichtbare beperkingen.

Ik word steeds vaker gevraagd applicaties te testen

Mijn eerste project rondom toegankelijke werkplekken begon omdat ik een e-mail met een vragenlijst kreeg. Ik moest een gesprek met de helpdesk beoordelen met smileys. Met mijn braille-leesregel kon ik wel lezen dat het om smileys ging, maar niet welke. Ik ben vervolgens gevraagd of ik een applicatie kon helpen testen. Ik vond dat heel leuk en nu word ik steeds vaker voor dat soort projecten gevraagd.

Wat ik hoor geeft dan de doorslag

Soms word ik door de recherche gevraagd om mee te luisteren op afluisteropnames. Omdat ik visueel beperkt ben, kan ik beter focussen op het geluid en daar vaak net wat meer uit halen. Als ik dat laatste puzzelstukje kan leggen, dan geeft dat echt een kick. Voor aftapgesprekken op telefoons hebben ze meestal mijn oren niet nodig. Maar als twee rechercheurs elk een ander idee hebben over wat er wordt gezegd, komen ze soms bij mij. En dan geeft wat ik hoor wel de doorslag. Op die manier heb ik een keer een belangrijke bijdrage geleverd aan de doorbraak bij een moordonderzoek. 

Iedereen moet onbeperkt zijn werk kunnen doen

Patricia Overman, staand met blindengeleidestokIk vind het fijn dat ik me kan inzetten voor alle collega’s die mijn hulp kunnen gebruiken. Of ze nou een goede werkplek of een bestelling nodig hebben. Ik wil ervoor zorgen dat iedereen, in elke functie, rang of stand, met of zonder beperking, onbeperkt zijn of haar politiewerk kan doen.

Wil jij van je beperking een kracht maken die de politie verder helpt? Bekijk de vacatures.