Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Arrestantenbeveiliger Jorick vond waar hij naar zocht

Geen dag is hetzelfde. Het is misschien wel het meest gehoorde cliché van arrestantenbeveiligers als ze het over hun werk hebben. ,,Maar het is écht waar. De diversiteit in dit werk is ongekend”

,,Poh, man. Als je van diversiteit houdt, moet je echt arrestantenbeveiliger worden”, steekt Jorick van wal. Hij werkt sinds juli 2022 als arrestantenbeveiliger op het cellencomplex in Groningen. Voordat Jorick solliciteerde voor de functie van arrestantenbeveiligerdraaide hij een dienst mee op het cellencomplex. Hij werkte al bij de politie dus kon op die manier kijken wat het werk inhoudt. ,,Al snel kwam ik erachter dat het werk niet alleen bestaat uit op het complex rondlopen. Integendeel: als wij in het weekend ingepland zijn voor arrestantenvervoer in de stad Groningen, dan kan het voorkomen dat we verdachten naar het cellencomplex moeten vervoeren.”

,,Of het werk in de rechtbank; als arrestantenbeveiliger ben je bij verschillende rechtszaken om toezicht te houden en elke rechtszaak steekt weer anders in elkaar. Heel interessant. En dan heb je bijvoorbeeld voetbalevenementen waarbij wij assisteren in het toezicht; ook weer iets heel anders. Je krijgt in elk geval genoeg mee van wat er zich op straat afspeelt. Ik kan zo nog wel even doorgaan met al die verschillende werkzaamheden…”

Carrierèswitch

Het is precies waar Jorick in de zomer van ’22 naar op zoek was, toen hij het wel had gezien bij zijn baan bij de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel) in Ter Apel. Ook bij de politie dus. ,,Schrijnende situaties hoor, daar in Ter Apel. Complete – of juist niet complete – gezinnen die zijn gevlucht en in Ter Apel terecht kwamen. Ik hield me daar veel bezig met de identificatie en het registreren van die mensen, maar op een gegeven moment was ik toe aan iets nieuws, meer afwisseling. Ik kende de organisatie natuurlijk al. Toen ik de vacature voor arrestantenbeveiliger voorbij zag komen, wist ik dat ik moest solliciteren. Dat past bij mij!”

In de war

Meer afwisseling in zijn werk heeft Jorick inmiddels wel gevonden. ,,Ik herinner me nog een jongen die op straat liep en zei dat hij allemaal stemmen hoorde. Voor de veiligheid moest hij van straat gehaald worden. Onze collega’s op straat brachten hem bij ons. Maar op het complex zag hij ook allemaal mensen die er niet waren. Volledig in de war. Hij ging ook in verzet toen wij hem naar de cel wilden brengen en pakte een wapenstok van één van mijn collega’s af. We moesten over gaan tot pepperspray, maar omdat de ruimte waarin we waren zo klein was kreeg ik het zelf ook in mijn ogen. Uiteindelijk namen andere collega’s het van ons over en hebben in totaal 14 collega’s zich met hem bezig gehouden. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.”

In dit soort situaties zijn er altijd je collega’s waar je op kunt rekenen. ,,De samenwerking met collega’s is ontzettend belangrijk. We zijn éen familie en maken van alles mee. Daarom zijn we ook erg open naar elkaar; vertellen elkaar heel veel. Serieus als het moet, een grapje als het kan. Zo houden we elkaar scherp.”

Meer weten over het werk als arrestantenbeveiliger? 

Lees ook het verhaal van Daphne. Of check wat de functie inhoudt en bekijk de vacatures hieronder.