Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Een politieopleiding na je vmbo basis/kader

Als je agent wilt worden heb je een vmbo gl/tl-, mavo- of mbo 3-diploma nodig en moet je minimaal 18 jaar zijn. Ben je niet aantoonbaar in het bezit van de vereiste vooropleiding voor toelating tot de politieopleiding op mbo 4-niveau? Dan zijn er verschillende opties. 

Wat te doen als je toch graag bij de politie wilt

Verder leren
Je kunt er voor kiezen om na je vmbo basis of kader eerst nog verder te leren. Bijvoorbeeld in de richting Handhaving Toezicht en Veiligheid, beveiliging of sport en beweging. Zodat je alsnog het juiste niveau behaalt om je in te schrijven voor de agent-opleiding. Naast je mbo-3 moet je ook voldoen aan de overige eisen voor de politieopleiding, zoals een taaltest, sporttest en screening. 

Je doet staatsexamen 
 Je kunt er voor kiezen om een certificaat DUO staatsexamen vmbo-GL/TL Nederlandse Taal en Rekenen te behalen. Om zo alsnog je niveau aan te tonen. Lees alles over de toelatingseisen voor de opleiding tot agent.

Je maakt een toelatingstoets 
Ben je niet aantoonbaar in het bezit van de vereiste vooropleiding maar wil je je wel inschrijven? Dan kun je overwegen een toelatingstoets te doen, mits recent behaald, als bewijs voor toelating tot de politieopleiding. Om een toelatingstoets te kunnen doen moet je 18 jaar zijn. Lees alles over de toelatingseisen voor de opleiding tot agent.

Je kiest voor ander politiewerk dan agent
Met jouw vmbo-vooropleiding kun je niet direct overstappen naar een baan als agent. Maar ondanks dat is het nog steeds mogelijk om politiewerk te gaan doen. Je kunt namelijk bij de politie heel veel kanten op. Heb je een vmbo-diploma, dan kun je bij de politie op de meeste mbo 2-functies solliciteren. Kijk wat de mogelijkheden zijn voor specialistisch politiewerk, zoals werk in de beveiliging en bij burgercontact.