Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Een politieopleiding na je mbo 1

Als je agent wilt worden heb je een vmbo gl/tl-, mavo- of mbo 3-diploma nodig en moet je minimaal 18 jaar zijn. Ben je niet aantoonbaar in het bezit van de vereiste vooropleiding voor toelating tot de politieopleiding op mbo 4-niveau? Dan zijn er verschillende opties.

Wat te doen als je toch graag bij de politie wilt

Als je vanuit je mbo entree wilt doorstromen naar de politie, dan kun je dat, via een tussenstap, alsnog realiseren. Welke mogelijkheden zijn er? We zetten ze voor je op een rijtje:

Verder studeren
Je kunt er voor kiezen om na je mbo 1 nog verder te studeren. Bijvoorbeeld in de richting Handhaving Toezicht en Veiligheid, beveiliging of sport en beweging. Zodat je alsnog het juiste niveau behaalt om je in te schrijven voor de agent-opleiding. Naast een mbo-3 moet je ook voldoen aan de overige eisen voor de politieopleiding, zoals onder andere een taaltest, sporttest en screening. Verder kun je pas met de politieopleiding starten als je 18 jaar bent.

Je doet staatsexamen 
 Je kunt er voor kiezen om een certificaat DUO staatsexamen vmbo-GL/TL Nederlandse Taal en Rekenen te behalen. Om zo alsnog je niveau aan te tonen.
Lees alles over de toelatingseisen voor de opleiding tot agent.   

Je maakt een toelatingstoets 
Ben je niet aantoonbaar in het bezit van de vereiste vooropleiding maar wil je je wel inschrijven? Dan kun je overwegen een toelatingstoets te doen, mits recent behaald, als bewijs voor toelating tot de politieopleiding. Om een toelatingstoets te kunnen doen moet je 18 jaar zijn. Lees alles over de toelatingseisen voor de opleiding tot agent.

Ander politiewerk dan agent
Je kunt bij de politie heel veel kanten op. Wel heb je vaak minimaal een vmbo- of mbo 2-diploma nodig. Kijk eens rond op de site welke vakgebieden er allemaal zijn. Dan kun je een vervolgopleiding kiezen die daar goed bij past.