Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Een politieopleiding na je havo

Met jouw havo-diploma en zelfs al met een overgangsbewijs naar 4 havo kun je kiezen voor de politieopleiding op mbo 4-niveau. In deze brede beroepsopleiding word je in twee jaar klaargestoomd voor het politievak. Je kunt starten vanaf 18 jaar.

Naar de politieacademie om agent te worden

Als je kiest voor de politie start je met het reguliere voltijds leerwerktraject op mbo 4-niveau. Studenten vanuit allerlei achtergronden zitten bij elkaar in de klas. Zij-instromers die vaak al wat ouder zijn en werkervaring meebrengen en jonge studenten die direct vanuit hun schoolloopbaan voor de politie kiezen.

Als je nog geen 18 jaar bent

Om de politieopleiding op mbo 4-niveau te volgen moet je 18 jaar zijn. Veel scholieren zijn dat nog niet als ze de havo afronden. Direct na het voortgezet onderwijs bij de politie beginnen is dan niet mogelijk. De politie heeft geen mogelijkheid om deze periode te overbruggen. Anderen kiezen vaak voor een tussenjaar of doen eerst een andere opleiding. Veiligheid, sport, zorg, economie of rechten: het maakt niet uit welke studierichting je kiest om daarna bij de politie te komen. Met allemaal doe je ervaring op, leer je wat wel en niet bij je past en kun je daarna met een steviger basis bij de politie komen.

Politie-bachelor

Het hbo-politieonderwijs wordt momenteel vernieuwd. De vernieuwde opleidingen starten in 2024. Hoewel de toelatingseisen voor deze nieuwe bachelors nog niet vastgesteld zijn en eerst de verkorte opleidingen voor hbo’ers/wo’ers beschikbaar komen, is instromen met een havo-diploma op termijn wel waarschijnlijk. Maak voor jezelf de afweging of je - ook misschien vanwege je leeftijd - hierop wacht, of dat je kiest voor de politieopleiding op mbo 4-niveau.