Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Overstappen naar agent met je havo

Je droom achterna? Iets maatschappelijks doen? De benen strekken na een jarenlange kantoorbaan? Er zijn allerlei redenen om een overstap te maken naar de politie, ook als je al een andere carrière achter de rug hebt. Of juist dan. Met je havo-diploma kun je kiezen voor de politieopleiding op mbo 4-niveau.

Terug de schoolbanken in

Als je kiest voor de politie start je met het reguliere voltijds leerwerktraject op mbo 4-niveau. In deze brede beroepsopleiding word je in twee jaar klaargestoomd voor het politievak. Het leuke hiervan is dat de studenten vanuit allerlei achtergronden bij elkaar in de klas zitten. Zij-instromers die vaak al wat ouder zijn en werkervaring meebrengen en jonge studenten die direct vanuit hun schoolloopbaan voor de politie kiezen.

Diploma

Niet zozeer je werkervaring maar het niveau van je vooropleiding bepaalt welke politieopleiding je kunt kiezen. Met je havo-diploma en zelfs al met overgang naar 4 havo kun je kiezen voor de politieopleiding op mbo 4-niveau.

Politie-bachelor

De vernieuwde opleidingen van het hbo-politieonderwijs (rechercheur, politieagent, wijkagent en politieleider) gaan in 2024 van start. Het betreft de verkorte variant voor hbo’ers en wo’ers. De 4-jarige bachelors worden voorlopig niet opengesteld voor inschrijving. Overweeg met je havo-diploma om je in te schrijven voor de politieopleiding op mbo 4-niveau. 

Vrijstellingen

We weten natuurlijk niet welke baan je nu hebt. Misschien ben je jongerenwerker, financieel adviseur of maak je een overstap vanuit defensie. Die ervaring is waardevol voor jouw toekomst bij de politie. Toch is het nodig dat je de volledige politieopleiding volgt. Vrijstellingen zijn niet mogelijk omdat je jouw kennis en vaardigheden moet kunnen toepassen in de politiecontext.

De overstap financieel

Als je van baan wisselt wil je natuurlijk weten wat dat financieel gaat betekenen. Om de overstap naar de politie aantrekkelijker te maken voor mensen die al salaris gewend zijn, hebben we een overgangsregeling voor werkenden. Je kunt zelf alvast bekijken via onderstaande button ´Salaris agent´ wat je gaat verdienen met jouw werkverleden.