Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Hoe is het om stage te lopen bij de politie?

Laura loopt stage bij de politie voor haar studie Communicatie aan de Hogeschool Windesheim. Met haar afstudeeronderzoek helpt ze de politie verder bij een belangrijke stap in de communicatiestrategie. Hoe bevalt zo’n stage - ook nog in coronatijd?

Waarom heb je ervoor gekozen stage te lopen bij de politie?

‘Ik wilde vroeger al Eva van Dongen worden, die geweldige rechercheur in Flikken Maastricht. De politieopleiding trok me enorm aan. Mensen die bij de politie werken, zijn vaak zo charismatisch. En ze zijn natuurlijk hard nodig - ik wilde daar onderdeel van zijn. Maar sport is niet mijn beste onderdeel en ik was bang dat ik niet door de selectie zou komen. Daarom ben ik eerst een andere opleiding gaan volgen na de havo. Met als duidelijk doel in mijn achterhoofd: mijn stage ga ik bij de politie lopen. Gelukkig is dat gelukt!’

Hoe is dat, stage in coronatijd?

‘Ik heb mijn werkplek of begeleiders nog nooit live gezien, haha! Wel zie ik ze wekelijks via Teams en ik kan ze altijd appen en bellen. Na 15 weken thuiswerken zou ik ze eindelijk ontmoeten, maar toen kreeg ik corona. Dus na vier maanden stage zie ik ze binnenkort hopelijk eindelijk eens in het echt. Maar ach, dat hebben de meeste stagiaires – je moet soms wat creatiever zijn en vaker om hulp vragen bij het vinden van de juiste persoon, maar het werkt prima zo.’

Wat is het meest verrassende tot nu toe?

‘Dat ik echt gewaardeerd word. Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik stagiaire ben, eerder een collega. Ik word overal bij betrokken. Bij de gezellige online muziekbingo’s, maar ook bij grotere overleggen, waarin blijkt dat veel afdelingen belang hebben bij mijn afstudeeronderzoek. Iedereen is er blij mee, en dat is superfijn om te merken!’

Waarom zijn stagiairs belangrijk, wat breng je in?

‘Ik breng een ‘jonge’ blik mee. En een frisse blik. Soms hard nodig hier, want bij de politie stikt het van de afkortingen en daar creëren ze complete volzinnen mee, haha. Ik denk soms: WAAR gaat dit over? Door door te vragen, worden ze daar weer even scherp op. Niet in afkortingen praten, maar helder communiceren.

Dat was ook het doel van mijn onderzoek: zorgen dat je goed aansluit. Uitvinden wat de informatiebehoefte van selectiekandidaten is, en hoe ze aangesproken willen worden. Want we kunnen wel denken dat kandidaten veel info willen over de sporttest, maar misschien willen ze juist veel meer over het psychologisch onderzoek weten! Dat blijkt trouwens ook het geval. En ook over de cognitieve tests willen kandidaten veel meer info. Dus we gaan een mooie interactieve video maken, waarin je zelf kunt bepalen over welk selectieonderdeel je meer gaat zien.’

Wat ga je hierna doen? Toch nog Van Dongen achterna?

‘Ik ben wel weer enorm lekker gemaakt door die selectieprocedure. Ik droom er zelfs over! (Die dromen zijn trouwens minder leuk, daarin gaat alles helemaal fout bij de sporttest.) Dat stemmetje in mijn hoofd, dat de politieopleiding wil doen, is alleen maar harder gaan praten. Maar ik merk ook: er is meer bij de politie dan alleen de Van Dongens. Er zijn zoveel boeiende afdelingen. En de sfeer is goed, iedereen is heel vriendelijk en open, ik mag overal je en jij zeggen, er wordt gelachen. Dus wie weet zoek ik een nieuwe plek in de communicatie. Maar eerst neem ik straks een tussenjaar – ik ben pas 21 en heb nog tijd genoeg.’

Ook stage lopen bij de politie? Maak hier een stage-alert aan!